Secundarul Gălbenelelor 1B
0.00/5 (0 voturi)
772 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (22)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Rupi la data de 06.07.2018

Caracteristici generale


Grad clasic: 1B
Tip: Traseu alpin

 Prima săritoare. Sursa foto: Rupi 
Durată parcurgere: 2 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneIarbă

Descriere traseu

La prima săritoare talvegul se îngustează luând aspectul unui scurt horn din care ieșim pe prize și în ramonaj pe un bolovan încastrat în stânga noastră. Pășim în talveg pe pământ înierbat și pe partea noastră stângă avem fixat ceva mai sus un piton.

Apoi ne săltăm pe un prag scurt cu iarbă și grohotiș deasupra căreia urmează imediat a doua săritoare pe care o abordăm pe dreapta. Ieșirea este dificilă dacă săritoarea este udă, întrucât trebuie să ne săltăm peste un prag de pământ și picioarele sunt destul de jos sau la aderență. Un piolet este util după ploi abundente. Se poate pune un anou mai gros în partea de jos și mobile ceva mai sus. După ce ieșim deasupra pe partea dreaptă găsim un piton.

A treia săritoare o abordăm pe partea stângă pe un fel de rampă îngustă verificând atent prizele și la final facem un pas spre dreapta și ne săltăm peste un prag de piatră care se continuă cu pământ. Ieșiți deasupra vedem pe partea stângă un piton.

La a patra săritoare fie intrăm în capătul acesteia unde găsim un horn scurt și strâmt din care ieșim pe dreapta pe prize friabile, fie urcăm mai jos tot pe dreapta spre aval o rampă puțin friabilă și apoi facem o traversare înapoi pe iarbă spre talveg. Pe stanga găsim piton de asigurare a coechipierilor. (iulie2018)

Descrierea din 1961:
Vîlcelul Secundar al Gălbinelelor urcă de-a lungul firului, pe sub faţa sudică a Colţului Gălbinelelor, pătrunde curînd într-un canion îngust şi întunecos, întrerupt la mici intervale de o succesiune de săritori lipsite de dificultăţi şi de aspecte foarte variate (hornuri, trepte de spălătură), lasă către stînga cîteva mici hăţaşe, care trec peste ,,Coama dintre Văi" în firul principal al Gălbinelelor, şi ia sfîrşit, după o oră de la confluenţă, într-o strungă înierbată, de unde urcînd spre dreapta, ajunge după un parcurs scurt, în Strunga Colţilor, la baza coamei Colţului Gălbinelelor.
De aici, un hăţaş ce se strecoară paralel şi pe sub Creasta Strungilor către V conduce după 15 min în Strunga Gălbinelelor.
Surse informaţii
Bucegii Turism Alpinism - N. Dimitriu, E. Cristea, 1961
Descriere actualizata: Rupi

Topo

Topo

Secundarul Gălbenelelor

Poze


Prima săritoare. Sursa foto: Rupi

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Prima săritoare. Sursa foto: Rupi

Comentarii
Trasee parcurse recent în Coştila

Creasta Coştila-Gălbenele 3A, AD, 5- A0 (6)

Traseul urmează, cu mici deviaţii, linia de creastă dintre V. Coştila şi V. Gălbenele, pe alocuri puternic înclinată.
    Victor Anica - 14.07.2018

Traseul Oblic 3B, 6+ A1 (7)

Este caracterizat printr-o fisură paralelă cu firul Vâlcelului Stâncos, iar după terminarea acesteia urmăm linia asigurarilor pe un traseu ce se adaptează condiţiilor naturale ale reliefului, ieşind în final la un molid aflat în traseul Brânei Aeriene.
    RupiDorin Cristea - 04.07.2018