Astăzi se împlinesc 84 ani de la deschiderea traseului Creasta Mălinului (Colţul Mălinului).  Astăzi se împlinesc 59 ani de la deschiderea traseului Traseul Alveolelor (Peretele Mare din Padina Popii).  Astăzi se împlinesc 30 ani de la deschiderea traseului Traseul Direct (Peretele Răcorelelor).  

Fisura Sudică 3A
0.00/5 (0 voturi)
1424 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Ad Rian la data de 29.05.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 3A
Tip: Traseu clasic

 Sursă: Rupi 
Orientare: S
Lungime: 5 LC
Altitudine: 2300 m
Înălţime: 100 m
Durată parcurgere: 2 - 3 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneAsigurări mobileFisurăHornPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Emilian Cristea, Mircea Sterescu
Dată: 22.07.1945


Descriere traseu

Pentru a intra pe fisură, urmăm un traseu indirect, de-a lungul unui brâu orizontal ce începe din firul văii (în amonte de fisură) şi se prelungeşte, pe o distanţă de aproape 100 m, către dreapta (cum privim spre Colţul Mălinului).

De la baza Fisurii Mălinului, prima L.C. trece peste un horn foarte înclinat. Pe această porțiune efectuăm o serie de traversări scurte, însă complicate, din cauza prizelor extrem de mici. O surplombă tăiată frontal de o fisură este trecută uşor cu ajutorul unei piramide; de aici, pasajul continuă de-a lungul unei noi fisuri care, pe măsură ce urcăm, devine tot mai largă.

În cursul celei de a 2-a L.C. efectuăm un ramonaj de 40 m, de la capătul căruia putem urma una din variantele de mai jos:
a) prima urcă direct în coama ce leagă Colţul Mălinului cu Dintele dintre Colţi (varianta, uşoară, nu prezintă un interes tehnic deosebit);
b) a 2-a variantă urmează fisura ce se dirijează spre dreapta, către Colţul Mălinului, pe cel mai interesant dintre pasajele întregului parcurs. Pe această porţiune, escaladând printr-un ramonaj foarte deschis un horn înalt, ajungem în dreptul unei grote cu stânca de culoare neagră-cenuşie, unde ne regrupăm.

În cea de a 3-a L.C., părăsind grota, efectuăm initial o traversare, după care, escaladând prin ramonaj o fisură verticală, ieşim la 20 m sub vârf, de unde dificultăţile traseului scad simţitor.
Surse informaţii
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - N. Dimitriu, Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Mircea Ordean - Sus la munte la izvor
http://mirceaordeandoi.blogspot.ro/2017/05/amintiri-inregistrate-sonor-toma.html

Topo

Topo

Fisura Sudică

Poze


Sursă: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Sursă: Rupi

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Sursă: Rupi

Comentarii