Astăzi se împlinesc 11 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Dobre. Astăzi se împlinesc 65 ani de la deschiderea traseului Fisura Margaretelor (Peretele din Vâlcelul lui Theodoru (Vâlcelul Ascuns))

Anonimus 6A, 7c+ (A1)
0.00/5 (0 voturi)
2366 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (4)
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 02.11.2014
editat de Ad Min la data de 20.05.2020

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 7c+
Bucle echipate: 20-25
Tip: Traseu clasic

 Sursă: Adrian Paută 
Lungime: 6-7 LC
Înălţime: 120 m
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

Traseu medaliatPitoaneSpituriAsigurări mobileArtificialSurplombăFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Adrian Paută, Teodor Borodan, Marius Vecan
Dată: 1986
Dată reamenajare: 1999


Descriere traseu

LC 1 (25 m, 7+): Traseul porneşte comun cu traseul Viktoria (care merge oblic spre stânga, “intersectând” suplimentar traseul Intersectat – varianta originală). Noi pornim în sus, pe un diedru barat de un tăvănel, traversăm pe sub tăvănel la drepta, apoi pe o faţă în sus, până la o clepsidră sănătoasă aflată într-o nişă, de unde, traversăm pe prize mici câţiva metri la dreapta, unde prindem o fisură ce ne scoate pe un mic prag, destul de înghesuit, unde regrupăm.

LC 2 (30 m, 8-): De aici traversăm spre stânga pe o faţă spălată, până la o altă clepsidră, coborâm 2 metri pe un prag înierbat, după care, traversăm spre stânga pe buza unui tavan, până prindem o fisură ce urcă uşor surplombant şi oblic stânga. Urmează o faţă curată, cu prize fine,  care ne scoate pe un prag comod, într-o mică nişă.

LC 3 (40 m, 6+): Ieşim din regrupare pe un diedru ce porneşte puţin surplombat, la capătul diedrului, ieşim spre dreapta pe creastă, continuăm pe creastă, după care traversăm oblic stânga până pe un ţanc. De aici traversăm Poiana Suspendată până la baza peretelui de sub Ochiul (stâng al) Bufniţei. În acest punct, vine din stânga (pe lângă perete) traseul Intersectat, şi care pleacă spre dreapta (tot pe lângă perete). De asemenea, tot de aici, pe o faţă spălată urcă o linie de gujoane vechi (traseul Concurs), care a fost superfinală la o Alpiniadă. Noi însă, facem 2-3 metri la drapta şi găsim o fisură ce urcă pe un prag, de pe care ieşim spre stânga, într-un amvon măreţ, de unde începe marea surplombă. Aici regrupăm, chiar sub surplombă.

LC 4 (20 m, 9+/A1): Pornim în sus, pe un diedru spălat şi foarte expus, prindem o “perdea de piatră” (o excelentă priză “ciupită”), de la care traversăm câţiva metri la stânga, pe o faţă spălată (începe partea de artificial). În continuare, traseul arcuieşte oblic ascendent stânga, spre o “căciulă” găurită vertical în plină surplombă. De aici, traseul arcuieşte ascendent (şi tot mai surplombant), dar spre dreapta. Înaintăm spre Cuibul de Vulturi, o altă “căciulă” şi mai mare ,”forată” vertical (în plin tavan de data asta). Atârnând deci în pitoane (sau forţând un grad de căţărare mare), găsim o despicătură cu o nucă cât o cască (sub care era cândva şi un tendor de metal), după care, traversăm scurt la dreapta şi intrăm în “căciulă” unde regrupăm (cu picioarele atarnând în gol – secundul vede doar picioarele, căci bustul capului e acuns în “căciulă”). Atenţie, regruparea (căciula) e cam mică pentru 3 persoane, situaţie în care, un secund trebuie să rămână ceva mai jos, într-un piton intermediar).

LC 5 (35 m, 9-): Ieşim din Cuibul de Vulturi (cam imposibil fără artificial) traversând surplombant spre stânga, apoi ieşim pe o faţă surplombată (unde începem să mai găsim şi prize – deci ne riscăm şi fără pitoane) şi continuăm în sus,  având în dreapta un culoar (cu destulă vegetaţie) iar în stânga o faţă spălată şi surplombată (aici erau cele 2 pitoane vechi – la capătul culoarului, pe stânga).  Apoi, ceva mai sus,  faţa din stânga este despicată de o fisură clară care o traversează spre stânga, până aproape în creastă (Marele Traverseu). Ne angajăm pe această fisură (în care ne cam încap şi degetele) şi traversăm spre stânga 15-20 m, adică toată faţa spălată şi surplombată de deasupra Ochiului (stâng al) Bufniţei, până pe creastă. Atragem atenţia că înainte de creastă, cam cu 3-4 metri, Marele Traverseu este intersectat de traseul Viktoria, care iese în sus (pe un culoar). Mulţi, regrupează înainte de creastă, şi ies pe culoar. Dar linia traseului Anonimus trece de linia de pitoane din Viktoria, încă 3-4 metri spre stânga, apoi coboră 2 metri pe un diedru, într-o nişă de pe creastă, fiind complet suspendaţi deasupra defileului. Aici regrupăm.

LC 6 (30 m, 6+): Traversăm de pe creastă spre stânga câţiva metri, ieşind în Peretele Mare (faţa compactă de deasupra Grotei de la Casa Zmeului – în stânga jos, se vede Cuibul de Lăstuni) şi, ţinem apoi oblic ascendant spre stânga. Prizele apar cu tot mai multă generozitate, apoi, ne orientăm în sus, pe praguri (mai apare și vegetaţia). Continuăm până la capătul unui diedru deschis, orientat în partea dreaptă, şi unde se termină peretele compact. Se poate continua (fără a regrupa), pe pragurile îneierbate (până în pădure), dar riscaţi să vina greu coarda şi să vă strice plăcerea ultimei lungimi de coardă. Deci, mai bine regrupăm aici.

LC 7 (20 m, 4+): Ieşim din perete, într-un mic amfiteatru cu vegetaţie, continuând uşor oblic şi mereu spre dreapta (căutând pragurile stâncoase), şi, la final, ieşim în liziera pădurii, în cel mai înalt punct stâncos din Pereţii Mari. La picioare avem toată panorama defileului.

Surse informaţii
alpinismbihor.ro - http://alpinism.ideaweb.ro/files/PDF-uri%20Zanelor/16.%20Anonimus.pdf
alpinismbihor.ro - http://alpinismbihor.ro/page/peretele-zanelor

Acces şi retragere

GPS: N 46° 58' 13.4" E 22° 30' 52.9"    
Rută acces: În această zonă, accesul cel mai facil se face din Vadu Crişului de la stadion şi sala de sport mergând spre amonte până în zona respectivă. Traseul se accesează de pe calea ferată din locul în care se văd cele două mari surplombe ce seamănă cu ochi de bufniţă şi poreclit la “Ochii de bufniţă” şi chiar de sub zona unde se vede ochiul mai mare. Traseul porneste din acelasi loc cu traseul Viktória şi Traseul Intersectat.
Rută retragere: Din ultima regrupare se continuă urcarea spre pădure de unde întâlnim marcajul turistic punct albastru, iar aici continuăm pe marcaj coborârea până la sala sportivă.

Topo

Topo

Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org

Poze


Sursă: Adrian Paută

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă: Adrian Paută

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 46° 58' 13.4" E 22° 30' 52.9"    
Rută acces: În această zonă, accesul cel mai facil se face din Vadu Crişului de la stadion şi sala de sport mergând spre amonte până în zona respectivă. Traseul se accesează de pe calea ferată din locul în care se văd cele două mari surplombe ce seamănă cu ochi de bufniţă şi poreclit la “Ochii de bufniţă” şi chiar de sub zona unde se vede ochiul mai mare. Traseul porneste din acelasi loc cu traseul Viktória şi Traseul Intersectat.
Rută retragere: Din ultima regrupare se continuă urcarea spre pădure de unde întâlnim marcajul turistic punct albastru, iar aici continuăm pe marcaj coborârea până la sala sportivă.

Echipament


Bucle echipate: 20-25
Sursă: Adrian Paută

Comentarii