Descriere traseu Ne legăm în coardă la baza unei fisuri nu foarte evidente.
LC 1: Începe printr-o traversare uşor dreapta (1 m), apoi în sus pe o fisură fragmentată de multe praguri de iarbă. Înaintea pasului lungimii avem un piton (singurul de pe lungime). Se iese pe o brână de iarbă, pe care se merge 5m către dreapta până în regrupare, pe partea stângă la 2 spituri. 35 m, grad 3+.
LC 2: Începe tare, uşor surplombat, pe faţa de deasupra regrupării. Pasajul are 3 m, şi un grad pe la 6/6+, foarte bine asigurat. Continuăm spre dreapta uşor ascendent pe o brână de piatră până la baza unei fisuri arcuite spre stânga, de aproximativ 8-10 m, bine pitonată. Regrupăm pe o platformă mare de iarbă, la baza unui hornuleţ la 2 spituri pe partea dreaptă. 35 m, grad 6/6+.
LC 3: Se urcă în sus pe un hornuleţ/fisură largă, însă prizele cele mai bune sunt pe faţa din stânga acestuia. Pe această secţiune se găsesc 2-3 pitoane și un spit la finalul hornulețului. Se iese pe o mică platformă. Se urcă un diedru de 10-12 m asigurat cu 1 piton la bază, apoi un spit și un piton spre final. Se regrupează în creastă, confortabil, la 2 spituri. 30 m, grad 5.
LC 4: Se merge 1,5m pe faţa de deasupra regrupării, fără pitoane, apoi creasta devine orizontală. Continuăm pe hornuleţ (care nu are pitoane). Ar fi bine să se regrupeze sus în creastă, la finalul hornuleţului, înainte de rapel, altfel corzile se vor freca foarte tare. Regruparea la 2 spituri bătute pe partea dreaptă. 40 m, grad 5.
LC 5: Un rapel de 10 m, apoi se urcă 5-6 m pe un hornuleţ până în regruparea din strungă. 15 m, grad 4.
Din Strunga Umărului se urcă în coama superioară a Umărului Gălbenelelor (spre sud-vest), a cărei linie de creastă ne conduce în Brâul Mare al Coştilei (variantă folosită mai rar, pentru care ar fi bine să avem pitoane) sau cel mai uzual se coboară cu un rapel lung în Valea Scoruşilor.
Surse informaţii Bucegi Turism Alpinism Ed. a 2-a, rev. şi adăugită - Emilian Cristea, Nicolae Dimitriu, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964 Munţii Bucegi Drumeţie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin, Bucureşti, 2000
|