Astăzi Tiberiu Kantor împlineşte frumoasa vârstă de 57 ani. La mulţi ani!. Astăzi se împlinesc 12 ani de la deschiderea traseului Linie Cătălin Pobega - Silvia Murgescu (Peretele Nordic Lespezi-Călţun)

Creasta Hornului Roşu 3B, 6a+ (4c/4c+, A1)
3,50/5 (2 voturi)
2350 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (7)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.11.2014
editat de Ad Min la data de 26.05.2020

Caracteristici generale


Grad clasic: 3B
Grad impus: 4c/4c+
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 6a+
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 4 LC
Durată parcurgere: 2 - 3 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneSpituriCreastăFriabil

Premieră şi reparații

Premieră: Matei Schenn, Emilian Cristea
Dată: 1956
Dată reamenajare: 2005


Descriere traseu

LC 1: După o cățărare de 3-4 m întâlnim primul spit. Lungimea continuă pe un horn îngust, asigurările, spituri, sunt pe partea stângă, linia traseului este vizibilă și evidentă de la plecare. Regruparea de la sfârșitul primei lungimi este pe spituri cu lanț. 30m, grad 5+

LC 2: Continuă puțin lateral stânga pe o fisură asigurată atât cu spituri cât și cu pitoane vechi. Într-un cui este și o cordelină veche pentru a trece pasul la artificial. Este o porțiune întinsă unde nu prea e indicat să se stea mult, altfel te pompezi. Se ajunge la o mică surplombă pe care o depășim pe dreapta, apoi ajungem pe o platformă la baza unui horn cu prize bune pe partea stângă. După această bucată se ajunge în regrupare, spituri cu lanț. De notat că regruparea amenajată aici este de fapt a treia regrupare de pe schița atașată. Din această regrupare se poate pleca în alte două trasee, Hornul Roșu și Fața Mare din Hornul Roșu, primele două lungimi fiind comune. 45m, grad 7- la fisură, unde în schiță apare A1 și un pas de 6 la hornul final.

LC 3: Din regrupare se merge 1-2 metri în stânga pe o brână apoi dreapta sus pe creastă. Aici este vertical și pasaje lungi. Prize sunt suficiente, asigurări la fel. Este cea mai faină lungime cu cățărare frumoasă și susținută. Se ajunge într-o regrupare intermediară la două pitoane si o coardă, dar dacă mergem înainte și trecem peste tăpșanul ce se vede, după 10 m avem regrupare cu spituri și lanț. 50m, grad 6+

LC 4: Parcurge creasta efectiv se cațără și descațără țancurile crestei, pe creastă se asigură la țancuri și pitoane vechi, dar bine bătute. După parcurgerea crestei se merge lateral dreapta unde se află primul spit din această lungime pe un horn foarte lat. După acest horn se iese în ienuperi de unde se regrupează. Regruparea se face din șezut cu asigurarea capului de coardă la ienupar. 35m, grad 4+

LC 5: Se face la liber pe o potecă evidentă prin jnepeni pitici până pe vârf. Este o lungime ușoară care nu necesită asigurare.

Atenție: Pe schiță sunt marcate 7 lungimi de coardă, regrupările evidente spituri cu lanț sunt 4. Distanța între regrupările actuale este mai mult decât suficientă pentru semicorzi de 60m. Traseul este în totalitatea lui destul de friabil și necesită atenție pentru secund și pentru alte echipe care cațără sub noi.
Surse informaţii

Acces şi retragere

Rută acces: Din localitatea Lacul Rosu, din stanga hotelului Turist (DN12C, Lacu Roșu 535502) se tine marcajul triunghi albastru si indicatoarele cu Memorial Wild Ferenc (via ferrata). Intrarea in traseu se face imediat din dreapta traseului Memorial Wild Ferenc. Traseul este marcat cu vopsea pe perete.
Rută retragere: De la crucea ce marcheaza varful Masivului Suhardul Mic se tine marcajul triunghi albastru care duce inapoi la Hotel Turist.

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Dorin Bernat - 24.10.2021
- 24.10.2021
Radu Vaida Muntean - 18.05.2020, Vara
- 18.05.2020https://www.facebook.com/media/set?set=a.727400...
Radu Vaida Muntean - 18.05.2020, Vara
- 18.05.2020https://www.facebook.com/media/set?set=a.727400...
Lucian Apostu - 01.01.1900

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Din localitatea Lacul Rosu, din stanga hotelului Turist (DN12C, Lacu Roșu 535502) se tine marcajul triunghi albastru si indicatoarele cu Memorial Wild Ferenc (via ferrata). Intrarea in traseu se face imediat din dreapta traseului Memorial Wild Ferenc. Traseul este marcat cu vopsea pe perete.
Rută retragere: De la crucea ce marcheaza varful Masivului Suhardul Mic se tine marcajul triunghi albastru care duce inapoi la Hotel Turist.

Echipament


alt

Comentarii