Descriere traseu LC1 - Începe cu un pasaj mai tăricel pe la gradul 6/6+. Pentru a trece mai ușor pasajul, intrarea nu se face pe sub pitoane, ci de puțin mai sus. După ce asigurăm primul piton continuăm cu un traverseu stînga spre o brînă de piatră. Pe primii 5m de traseu avem vreo 4, 5 pitoane nu foarte solide, dar după acestea găsim la picioare bătute două pitoane țepene, o veche regrupare intermediară. De aici continuăm să traversăm stînga pe brîna care urcă puțin apoi merge pe curbă de nivel, pînă ce, după vreo 45m, ajungem la o față căzută pe care găsim bătute 3 pitoane: 2 apropiate - un profil și o lamă cu inel şi puțin mai sus în dreapta, la baza unei fisuri oblice, un cornier cu inel (cam în dreptul locului în care se despart şi Surplomba Centrală şi Furca Dreaptă). Aici regrupăm. Lungimea are 45m și grad maxim 6/6+ la plecare.
LC2 - Se descățără vreo 10-15m diagonal dreapta (cum stăm cu fața spre vale) pe o față căzută, ușor friabilă în partea superioară, dar care este ok în partea inferioară. Găsim două pitoane și, după ce mai descățărăm vreo 4-5m ajungem la o rampă de piatră ce urcă diagonal și pe care avansăm. Pe la mijlocul acesteia mai găsim un piton. Continuăm pe rampă și cu vreo 10m înainte de sfîrșitul ei ne orientăm ascendent spre perete unde găsim un piton solid bătut la capătul dreapta sus al unei mici fețe mărginite în partea superioară de un mic prag. Asigurăm pitonul apoi descățărăm pe lîngă fața respectivă pentru a urca pe aceasta cîțiva metri mai la stînga, loc unde găsim cîteva prăgulețe bune. Pe pragul de deasupra feței, pe la mijlocul acestuia, mai dăm de un piton, apoi, după ce-l asigurăm, continuăm să traversăm spre stînga spre baza unui diedru foarte vizibil, loc unde regrupăm la 2 pitoane bune. Lungimea are aproximativ 55m și grad maxim 5.
LC3 - Se pleacă vertical pe diedru. Prima asigurare este destul de sus, dar se pot monta protecții mobile, locul fiind foarte permisiv. Diedrul este întrerupt de o surplombă pe care o ocolim prin stînga pe un mic prag. La vreo 3m în stînga găsim un piton bunicel, dar foarte mare atenție la asigurarea lui căci se poate bloca coarda. Trecem surplomba și revenim spre dreapta pentru a continua vertical asigurînd cele cîteva pitoane întîlnite. Zona este preponderent friabilă și trebuie urcat cu mare atenție mai ales că secundul este fix pe linia ascensiunii. Este partea cea mai friabilă și urîtă din traseu. După aceasta continuăm vertical pînă la 2 pitoane solide, iar de aici mai mergem încă vreo 10m pînă la baza unui horn mare unde, spre stînga, găsim bătute jos (nu pe perete) 2 pitoane la care regrupăm. Lungimea are cam 50-52m și grad maxim 5+.
LC4 - Se urcă pe un horn frumos și destul de compact care se bifurcă în partea superioară. Varianta stîngă se închide, noi urmînd varianta din dreapta care ne duce la o lespede aflată sub un soi de tăvănel. Aici traversăm spre stînga pe un balcon de piatră lung și destul de lat prevăzut cu un mic "picior de lemn" la intrarea pe acesta (se poate evita cu o scurtă traversare). Continuăm pe balcon cam 10m pînă la regruparea cu 2 pitoane aflate cam la 1m unul de altul pe orizontală. Lungimea este asigurată rar în partea inferioară, dar ca şi la diedrul din lungimea precedentă se pot pune asigurări mobile. Se poate folosi la început un friend BD nr. 0.5, iar la ieșirea din horn, puțin mai jos de lespede, un friend BD nr. 2. Lungimea are cam 55m si grad maxim 6 pe la bifurcația hornului.
LC5 - Urcăm vertical o mică față brăzdată de o fisurică, pas estimat pe la 6+, asigurînd pitonul din regrupare și un piton aflat mai sus, apoi începem un traverseu ascendent dreapta peste cîteva praguri pînă la capătul acestora. Aici pornim vertical pe o față cu o fisură pe la gradul 6+, bine asigurată. După depășirea acesteia continuăm vertical pe un mic hornuleț, dificultatea traseului scăzînd simțitor. Ieșim pe o pantă înierbată care ne conduce spre un pîlc de jnepeni la care regrupăm după 55m.
Surse informaţii Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2017/08/traseul-furcile-5lc6.html Diaconescu Radu - http://www.diaconescuradu.com/furcile-lui-baticu-ultima-noapte-de Sebastian Panceac - http://nenea-sebu.blogspot.ro/2009/10/sfarsit-de-septembrie-la-costila.html Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000 - https://giaro.wordpress.com/2010/06/23/precursorii-lui-baticu/#comments Descrierea lui Niculae Baticu: http://www.ovidiublag.ro/2012/11/colectia-verde-jurnalul-unui-alpinist-si-aviator-de-niculae-baticu/
|