Astăzi se împlinesc 58 ani de la deschiderea traseului Traseul 23 August (Sectorul A (Arcadei)).  Astăzi se împlinesc 11 ani de la deschiderea traseului Pământul Viu (Şaua Ţuţuiatu).  

Furcile 4A
5,00/5 (1 vot)
3527 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (25)
  • Video (2)
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Ad Min la data de 16.03.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Grad impus: 5+
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 6+
Bucle echipate: 12 (6 de 60cm, 6 de 30cm)
Tip: Traseu clasic

 Sursă: Rupi 
Cazare: Refugiul Coştila
Orientare: N
Lungime: 5 LC
Altitudine: 2200 m
Înălţime: 200 m
Durată parcurgere: 3 - 4 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoaneAsigurări mobileTraversareDiedruHornRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Niculae Baticu, Dan Popescu, Ion Trandafir
Dată: 20.10.1935
Prima repetare: Niculae Baticu, Nae Dimitriu, Toma Boerescu, Sorin Tulea, Ion Bădilă, Edy Aerkeder
Dată: 28.09.1937
Premieră iarnă: Emil Fomino, Gheorghe Atanasiu
Dată: 09.12.1951
Premieră solo: Emil Fomino


Descriere traseu

LC1 - Începe cu un pasaj mai tăricel pe la gradul 6/6+. Pentru a trece mai ușor pasajul, intrarea nu se face pe sub pitoane, ci de puțin mai sus. După ce asigurăm primul piton continuăm cu un traverseu stînga spre o brînă de piatră. Pe primii 5m de traseu avem vreo 4, 5 pitoane nu foarte solide, dar după acestea găsim la picioare bătute două pitoane țepene, o veche regrupare intermediară. De aici continuăm să traversăm stînga pe brîna care urcă puțin apoi merge pe curbă de nivel, pînă ce, după vreo 45m, ajungem la o față căzută pe care găsim bătut un piton (cam în dreptul locului în care se despart şi Surplomba Centrală şi Furca Dreaptă). Aici regrupăm folosind pitonul și anou pe după o lespede de piatră destul de solidă aflată pe dreapta, în spatele unei aripi. Lungimea are 45m și grad maxim 6/6+ la plecare.

LC2 - Se descățără vreo 10-15m diagonal dreapta (cum stăm cu fața spre vale) pe o față căzută, ușor friabilă în partea superioară, dar care este ok în partea inferioară. Găsim două pitoane și, după ce mai descățărăm vreo 4-5m ajungem la o rampă de piatră ce urcă diagonal și pe care avansăm. Pe la mijlocul acesteia mai găsim un piton. Continuăm pe rampă și cu vreo 10m înainte de sfîrșitul ei ne orientăm ascendent spre perete unde găsim un piton solid bătut la capătul dreapta sus al unei mici fețe mărginită în partea superioară de un mic prag. Asigurăm pitonul apoi descățărăm pe lîngă fața respectivă pentru a urca pe aceasta cîțiva metri mai la stînga, loc unde găsim cîteva prăgulețe bune. Pe pragul de deasupra feței, pe la mijlocul acestuia, mai dăm de un piton, apoi, după ce-l asigurăm, continuăm să traversăm spre stînga spre baza unui diedru foarte vizibil, loc unde regrupăm la 2 pitoane bune. Lungimea are aproximativ 55m și grad maxim 5.

LC3 - Se pleacă vertical pe diedru. Prima asigurare este destul de sus, dar se pot monta protecții mobile, locul fiind foarte permisiv. Diedrul este întrerupt de o surplombă pe care o ocolim prin stînga pe un mic prag. La vreo 3m în stînga găsim un piton bunicel, dar foarte mare atenție la asigurarea lui căci se poate bloca coarda. Trecem surplomba și revenim spre dreapta pentru a continua vertical asigurînd cele cîteva pitoane întîlnite. Zona este preponderent friabilă și trebuie urcat cu mare atenție mai ales că secundul este fix pe linia ascensiunii. Este partea cea mai friabilă și urîtă din traseu. După aceasta continuăm vertical pînă la 2 pitoane solide, iar de aici mai mergem încă vreo 10m pînă la baza unui horn mare unde, spre stînga, găsim bătute jos (nu pe perete) 2 pitoane la care regrupăm. Lungimea are cam 50-52m si maxim gradul 5+.

LC4 - Se urcă pe un horn frumos și destul de compact care se bifurcă în partea superioară. Varianta stîngă se inchide, noi urmînd varianta din dreapta care ne duce la o lespede aflată sub un soi de tăvănel. Aici traversăm spre stînga pe un balcon de piatră lung și destul de lat prevăzut cu un mic "picior de lemn" la intrarea pe acesta. Continuăm pe balcon cam 10m pînă la regrupare. Lungimea e asigurată rar în partea inferioară, dar ca şi la diedrul din lungimea precedentă se pot pune asigurări mobile. Se poate folosi la început un BD nr. 0.5, iar la ieşirea din horn, puțin mai jos de lespede, un BD nr.2. Lungimea are cam 55m si grad maxim 6 pe la bifurcația hornului.

LC5 - Urcăm vertical o mică față brăzdată de o fisurică, pas estimat pe la 6+, asigurînd pitonul din regrupare și un piton aflat mai sus, apoi începem un traverseu ascendent dreapta peste cîteva praguri pînă la capătul acestora. Aici pornim vertical pe o față cu o fisură pe la gradul 6+, bine asigurată. După depășirea acesteia contiuăm vertical pe un mic hornuleț, dificultatea traseului scăzînd simțitor. Ieșim pe o pantă înierbată care ne conduce spre un pîlc de jnepeni la care regrupăm după 55m.
Surse informaţii
Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2017/08/traseul-furcile-5lc6.html
Diaconescu Radu - http://www.diaconescuradu.com/furcile-lui-baticu-ultima-noapte-de
Sebastian Panceac - http://nenea-sebu.blogspot.ro/2009/10/sfarsit-de-septembrie-la-costila.html
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Descrierea lui Niculae Baticu: http://www.ovidiublag.ro/2012/11/colectia-verde-jurnalul-unui-alpinist-si-aviator-de-niculae-baticu/


Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 51.7" E 25° 30' 03.7"    
Rută acces: Se urcă prin spatele Refugiului Coștila pe Valea Gălbenele, apoi încă 100-120 m pe Hornul Coamei. Pe partea stângă observăm la vreo 3-4m de firul văii două pitoane legate cu cordeline roșii. Aici este locul unde începe traseul. De asemenea dacă privim cu atenție stânca putem identifica o veche inscripție "Tr Furcile" și o săgeată ce ne indică spre stânga.
Rută retragere: Putem continua pe Creasta Coştila-Gălbenele, ieşim în Brâna Mare a Coştilei, de acolo putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană, fie pe Valea Scorușilor - Valea Gălbenelelor până la Refugiul Coștila.

Topo

Topo

Furcile

Poze


Sursă: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


JurnaleSursă: Rupi

Useri care au parcurs traseul


Andrei - 16.08.2018
Chereches Cristian - 16.08.2018, Vara
Bercean Ioan - 16.08.2018, Vara
Andrei Gurgu - 01.07.2017, Vara
LauraB - 03.09.2016, Vara
Andrei - 18.07.2015
Angelica Ion - 18.07.2015
Dorin Cristea - 05.08.2007, Vara
Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara

Useri care doresc să parcurgă traseul


Stefan

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Mihai Sava - 02.09.2017

Film - Silvia Murgescu - 20.03.2011

HartăGPS: N 45° 25' 51.7" E 25° 30' 03.7"    
Rută acces: Se urcă prin spatele Refugiului Coștila pe Valea Gălbenele, apoi încă 100-120 m pe Hornul Coamei. Pe partea stângă observăm la vreo 3-4m de firul văii două pitoane legate cu cordeline roșii. Aici este locul unde începe traseul. De asemenea dacă privim cu atenție stânca putem identifica o veche inscripție "Tr Furcile" și o săgeată ce ne indică spre stânga.
Rută retragere: Putem continua pe Creasta Coştila-Gălbenele, ieşim în Brâna Mare a Coştilei, de acolo putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană, fie pe Valea Scorușilor - Valea Gălbenelelor până la Refugiul Coștila.

Echipament


Bucle echipate: 12 (6 de 60cm, 6 de 30cm)
Sursă: Rupi

Comentarii