Astăzi se împlinesc 57 ani de la deschiderea traseului Creasta Vestică (Vârful Judele (Mare)).  Astăzi se împlinesc 57 ani de la deschiderea traseului Muchia Porţii Bucurei (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)).  Astăzi se împlinesc 57 ani de la deschiderea traseului Umărul de Jos (Vârful Judele (Mare)).  

Raza Soarelui 5A
4,00/5 (1 vot)
771 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (6)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.11.2014
editat de Ad Min la data de 09.07.2018

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Grad impus: 6
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 8-
Tip: Alpinism

 Sursă: Emil Keresztes 
Lungime: 5 LC
Înălţime: 153 m
Durată parcurgere: 3 - 4 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneSpituriTraversareDiedruFisurăFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Iuliu Pop, János Nüber, Constantin Bostan
Dată: 1975
Dată reamenajare: 2008


Descriere traseu

LC 1: Plecăm pe o față căzută, ușoară. Urmează apoi o fisură verticală, care se închide, pașii fiind în această zonă.

LC 2: Se urcă câțiva metri drept în sus, apoi se pornește într-un traverseu destul de lung spre stânga. La un moment dat avem un pas descendent ceva mai dificil. Urmează trecerea unei muchii și intrarea într-o bavareză clară, mai ușoară.

LC 3: Lungimea 3 începe tot cu traverseu stânga, de data aceasta mai ușor. Urcă apoi vertical printr-o zonă mai friabilă. Apoi se prinde o fisură lungă oblic stânga. Pașii sunt aici mult mai delicați. Spre final se abandoanează fisura și se urcă peste un tăvanel prost asigurat, sub el două pitoane slabe care mișcă, următoarea asigurare mult deasupra.

LC 4: Este cea mai lungă, mai dificilă la liber, dar merge și artificial. După un nou traverseu stânga se prinde fisura mare ce brăzdează tot peretele. Se ajunge la un copac după ce se trec mai multe pitoane proaste dar nu e problemă deoarece din loc în loc sunt și spituri. Se ajunge la un copăcel și de aici continuăm pe un diedru vertical bine bătut. Mai sunt câțiva pași de liber interesanți nu foarte grei. După diedru mai depășim o față complet spălată unde probabil e și pasul de liber al traseului.

LC 5: Este scurtă și ușoară. Un scurt traverseu dreapta, apoi în sus pe prize mari până în pădure, regruparea finală la copac. Cele 2 lungimi se pot uni.
Surse informaţii
Premiera - Nomenclator trasee, 2000
Text

Poze


Sursă: Emil Keresztes

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


JurnaleSursă: Emil Keresztes

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Sursă: Emil Keresztes

Comentarii
Trasee parcurse recent în Cheile Bicazului

Creasta Estică 4A, A0 (6)

Un traseu ușor și clasic în Cheile Bicazului, cu priveliște superbă către chei, accesibil pe tot parcursul anului și recomandat de primăvara devreme până toamna târziu.
    Chereches CristianBercean Ioan - 14.07.2018

Fisura Artei 6B, 6/6+ A1 (7/7+)

Unul dintre cele mai celebre traseele clasice din ţară, cu o linie extrem de frumoasă, în care predomină căţărarea liberă impusă. Traseul este destul de susținut pe mai toată lungimea și constă dintr-o fisură-horn continuă, care în partea finală se transformă într-o diaclază ce se cațără pe interior, fără asigurări, în prima parte, apoi pe exterior urmând linia spiturilor.
    Cătălin Crețu, Nicoleta Dumitru, Alin Adam - 10.06.2018