Astăzi se împlinesc 75 ani de la deschiderea traseului Fisura Pintenului Văii Albe (Peretele Văii Albe), 3 ani de la deschiderea traseului Beautiful People (Peste Nări)

Traseul Maraton 6A
2,00/5 (1 vot)
1079 vizualizări


  • Descriere
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014
editat de Adi Min la data de 30.03.2020

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 16 LC
Înălţime: 350 m
Durată parcurgere: 6 - 8 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări mobileArtificialSurplombăFisurăHornIarbăPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Iacob Novac, Szabolcs Harghitay, Emil Luzan, Mihaly Kállay
Dată: 1984


Descriere traseu

Este cel mai lung traseu din Cheile Bicazului, desfășurându-se între Peretele Pintenilor și Peretele Turnulețului. Traseul a văzut foarte puţine repetări în ultimii ani, aşa că va trebui să intrăm în el obligatoriu cu ciocan, pitoane, mobile şi să ne aşteptăm la stâncă ușor murdară și vegetație datorate neparcurgerii. Unele din lungimi se pot uni, rezultând astfel mai puţine lungimi de coardă.

LC 1 (28 m): Începe vertical şi uşor surlombant, iar la finalul lungimii facem o traversare stânga pe prize mici. Regrupăm incomod pe o mică platformă.

LC 2 (30 m): Începe cu o surlombă, ce a fost depăşită la premieră cu ajutorul unui expansor, apoi în sus şi uşor stânga până la o platformă cu un copac mare unde regrupăm.

LC 3 (30 m): Reprezintă o traversare lungă şi uşor ascendentă spre dreapta şi regrupăm la un alt copac.

LC 4 (40 m): Lungimea trece la 10m prin dreapta Brânei Rezervației, pe unde ne putem și retrage din traseu. Pornim în cățărare liberă, ajungem la o platformă mare, apoi depășim o surplombă cu un artificial greu. Continuăm încă câţiva metri şi regrupăm deasupra la un copăcel.

LC 5 (28 m): Vertical în sus până la următoarea platformă. Regrupare comodă.

LC 6 (35 m): Începe cu un traverseu  dreapta de 5m, apoi prindem un diedru mic, urmat de un alt diedru mai mare şi mai clar (pitoanele sunt pe partea lui stângă). Regrupăm la finalul lui, incomod, într-o grotă mică.

LC 7 (30 m): Continuăm pe diedru, ce se transformă într-un horn mic, apoi continuăm iar pe diedru, în bavareză. Regrupăm după 30m.

LC 8 (30 m): Continuăm în sus pe o fisură întrerupă, apoi facem un mic traverseu stânga şi ajungem în regrupare.

LC 9 (40 m): Pornește pe fisura surplombantă de deasupra regrupării, urmează un mic traverseu (pendulare) stânga pentru a ieși din fisură, pentru ca mai sus să reintrăm în fisură. Un traverseu stânga ne conduce la regrupare.

LC 10 (40 m): Începe cu o fisură, continuă cu o față spălată, ce ne conduce la un horn ușor surplombant, întrerupt de 2 mici surplombe. Hornul se transformă într-un diedru și regrupăm incomod.

LC 11 (20 m): În sus pe față, apoi prindem o brână înierbată spre stânga și regrupăm pe o platformă comodă.

LC 12 (35 m): Continuă în sus pe o fisură mare (unde avem o lespede mare încastrată), ce o depășim în cățărare liberă dificilă. Fisura e urmată de o față spălată, apoi o mică traversare spre dreapta și regrupăm incomod într-o grotă mică.

LC 13 (25 m): Plecăm dreapta ascendent spre un diedru. În depășim prin cățărare liberă, ajungem pe un mic țanc, unde facem un traverseu (pendulare) stânga. Mergem în sus și regrupăm după câțiva metri.

LC 14 (40 m): Începe cu o față verticală, țintind hornul de deasupra. Hornul este dificil, surplombant, și se termină cu o surplombă. pe partea lui dreaptă. După depășirea durplombei regrupăm incomod.

LC 15 (40 m): Continuă în sus, apoi intrăm în traverseu stânga, vizând un diedru. Cățărăm diedrul, ce apoi se transformă într-o fisură mare. Continuăm cățărarea pe o zonă friabilă, urmată de un traverseu stânga. Pitoanele mari ne conduc la regrupare. Regrupare incomodă.

LC 16 (40 m): În sus pe fisură, apoi o față surplombată. Intrăm ântr/un culoar larg, ce la final se transformă într-un horn dificil. Regrupăm la copacii de pe vârf.
Surse informaţii
Wild Ferenc - http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/bekas/bekas.htm
Wild Ferenc - Alpinism în Cheile Bicazului

Acces şi retragere

Rută acces: Traseul începe de la borna kilometrică 31, mergând în amonte pe râul Bicaz încă 10m, pe malul drept al acestuia, traversând apa.

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Traseul începe de la borna kilometrică 31, mergând în amonte pe râul Bicaz încă 10m, pe malul drept al acestuia, traversând apa.

Echipament


alt

Comentarii