Astăzi se împlinesc 53 ani de la deschiderea traseului Marele Tavan al Gălbenelelor (Peretele Gălbenelelor), 61 ani de la deschiderea traseului Traseul Turnuleţului (Peretele Mare din Padina Popii)

Traseul 16 Iunie 5B, (6a, A2/A3)
2,00/5 (1 vot)
1440 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6a
Grad artificial: A2/A3
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 14 LC
Înălţime: 300 m
Durată parcurgere: 6 - 8 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări mobileArtificialHornCopaciIarbăPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Dénes Tőke, Ştefan Ţurcaş
Dată: 1978


Descriere traseu

Traseu care a văzut puține sau 0 repetări în ultimii 20 de ani, astfel încât vom intra în el ca la premieră, cu pitoane, ciocan, stânca fiind cel mai probabil murdară și friabilă pe alocuri datorită neparcurgerii.

LC 1
: Începem artificial A1 pentru 5m. Urmează alt pasaj de artificial de A2 pentru 5m, uşor surplombat, urmat de un pasaj dificil spre dreapta (A3), după care ajungem pe brâna de iarbă. O urmăm la dreapta, 10m de traverseu (grad 3+, 3 pitoane), pentru a ajunge în regrupare, la 6 pitoane. Regrupare incomodă.

LC 2: Continuăm traversarea spre dreapta (7m, grad 3+), apoi în sus pe nişte lespezi crăpate, 7m, A1. Continuăm pe un horn scurt, ce îl depăşim în căţărare liberă (9m, 4+), pentru ca apoi să traversăm stânga 3m, grad 4+, la un brad unde şi regrupăm.

LC 3: Pornim în sus la artificial, 23m, A1, depăşind un perete cu iarbă. Trecem liber un pasaj surplombant, 4m, grad 4-, iar după 3m regrupăm comod pe o brână, sub o surplombă mare, la un brad şi 2 pitoane.

LC 4: Trecem surplomba mecanic 5m, A2/A3. Continuăm artificial uşor spre dreapta A1, până la un prag îngust. Continuăm în sus 3m A1, apoi traversăm stânga până la un horn ierbos cu tufe. Mergem pe horn (19m, grad 3) şi ieşim în extremitatea dreaptă a Brânei Rezervaţiei.

LC 5: Porneşte 15m la stânga de la un arţar firav (spre dreapta, la 10m, trece Traseul Maraton, cel mai lung din Chei). Începem cu 5m de artificial A1 (4 pitoane), pentru a prinde un horn oblic stânga. Depășim hornul de 10m prin cățărare liberă dificilă (grad 5-), apoi 10m de artificial ne scot în regruparea de pe o brână cu iarbă. Regrupăm la 4 pitoane

LC 6: Este o lungime de cățărare liberă. După 10m, grad 4- ieșim pe o brână înierbată la stânga, apoi alți 10m, grad 4 , A1, iar ultimii 8m, grad 3, spre drepata ne scot la un brad subțire unde avem și regruparea la 2 pitoane.

LC 7: Este o lungime ușoară (grad 2), ce pornește la început spre stânga, apoi în sus printr-un jgheab înierbat. Trecem pe lângă un bloc de stâncă desprins și ajungem în dreptul altui brad subțire unde regrupăm la 2 pitoane.

LC 8: Pornește pe la baza unei lespezi spălate, apoi coborâm spre stânga pe brâna cu iarbă (grad 3). Regrupăm la un grup de brazi, la baza unu horn.

LC 9: Continuăm pe hornul înierbat, grad 4+, având 2 pitoane pe acesta. Regrupăm la baza unui horn spălat, la un singur piton cu inel.

LC 10: Primi 5m ai hornului sunt mai dificili (grad 5+), apoi următorii 10 mai ușori, grad 4+. Hornul devine mai larg, continuând următorii 10m, grad 3+ în opoziție. Regrupăm confortabil în dreptul unui arțar gros.

LC 11: Continuăm în sus pe praguri ierboase pe stânga jgheabului (10m, grad 3+), apoi încă 5m până la un turnuleț. După alți 7m traversăm dreapta și ajungem la un perete vertical fragmentat de blocuri. Urmăm fisura de pe partea stângă pentru următorii 20m, A1, apoi traversăm dreapta (6m, 4-) și regrupăm la baza unui horn surplombat la 3 pitoane.

LC 12: Aceast horn reprezintă pasajul cheie al traseului. Începem artificial 5m, A2, apoi 17m grei, grad 6+. Hornul este înclinat spre dreapta, surplombat și te scoate în exterior. Pe cei 17m există un singur piton, în spatele unui bloc încastrat. La finalul hornului, 3m de artificial A2 ne scot la o regrupare incomodă la 4 pitoane legate cu cordelină.

LC 13: Continuăm în sus pe horn, însă acesta devine mai ușor, 30m, grad 4+. Urmează o brână ascendentă la stânga, pentru încă 5m până în regruparea formată din 5 pitoane legate cu o cordelină.

LC 14: Pleacă spre dreapta, în cățărare liberă ușoară, ajungând la marginea Pietrei Surducului.
Surse informaţii
Wild Ferenc - http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/bekas/bekas.htm

Acces şi retragere

Rută acces: Intrarea se face de la borna kilometrică 31.

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Intrarea se face de la borna kilometrică 31.

Echipament


alt

Comentarii