Turnul de Fildeş 5B, (7, A2)
4,00/5 (1 vot)
1493 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (5)
  • Video (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 7
Grad artificial: A2
Tip: Traseu clasic

 Linia traseului începând cu LC 4. Sursă: Cătălin Crețu 
Lungime: 12 LC
Înălţime: 260 m
Durată parcurgere: 5 - 7 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoanePene de lemnAsigurări mobileArtificialFisurăPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Mircea Opriş, Ion Coleşiu, Nicolae Jitaru
Dată: 1965


Descriere traseu

Probabil că se numără printre cele mai solicitante dar și frumoase rute clasice din Cheile Bicazului, în starea actuală a asigurărilor. Linia, condusă cu multă inteligență, tarversează ingenios de pe o fisură pe alta, ascendent sau descendent, trece un tavan cu bavareză superbă, iese apoi pe partea stângă a turnului propriu-zis, cu pasaje de cățărare foarte exigentă. Traseul a fost parcurs de 2 ori în ultimii 20 de ani.

LC 1: Pornește cu o piramidă, primul piton fiind imposibil de ajuns altfel. Prima lungimie pornește cu un artificial clar, urmând o fisură subțire. Trecem și de cablul telefonic instalat mârlănește pe perete și ajungem într-un diedru foarte ud, unde înaintarea pare imposibilă. Am încercat să bat un piton acolo, dar n-am găsit nicio fisură care să accepte o lamă. Am trecut cumva liber și, pentru siguranță, am bătut pitonul în primul loc prielnic, mai sus.

LC 2: Începe cu un traverseu scurt stânga, apoi prinde o fisură clară, pitonata destul de des, întreruptă de praguri. Sus se ajunge pe o platformă de unde mai trebuie urcată o fisură largă care ne scoate în regrupare.

LC 3: Este destul de scurtă, porneşte spre stânga, urcă un diedru, apoi iese în iarbă pe brâna Lumii Pierdute. Brâna Lumii Pierdute e un loc larg, cu vegetaţie abundentă, lată de vreo 30 m, aflată la 80-90 m deasurpa şoselei.

LC 4-5: Legăm 2 lungimi vechi. Se prinde o fisură clară, cu pitoane rare, dar cu prize bune. Se urcă vreo 20 m până într-o nişă largă. Din nişă se încalecă un bloc sprijinit de perete şi se traversează spre dreapta. La un moment dat, se ajunge într-un punct de unde, pe vremuri, se făcea un traverseu Dülfer dintr-un piton bătut în spatele unei pene de lemn. Evident că acum improvizaţia nu mai e în stare bună, aşa că suntem nevoiţi să facem la liber traverseul, nu tocmai uşor (noroc că la mâini apar câteva prize clare). Urmează apoi o fisură grea, cu asigurări rare, cu paşi susţinuţi (e aici o chingă veche inţepenită şi o primă pană de lemn putredă), apoi un traverseu expus dreapta, asigurat cu un piton care iese. Trecem liber multe pasaje şi ajungem în regrupare.

LC 6-7: Legăm 2 lungimi vechi. Porneşte cu un traverseu foarte expus, sub nivelul regrupării. Se trece spre niste praguri de picioare undeva la 3-4 m dreapta-jos, cu mâinile pe o brână de iarbă, cu mişcări foarte intinse, total neasigurat. După ce se depăşeşte brâna asta, se urcă câţiva metri spre un piton care se vede într-o fisură sus, în dreapta. De aici se urcă urmând linia pitoanelor, până sub un tavan impozant. Trecerea tavanului este extraordinar de frumoasă - o bavareză ascendentă, de vreo 20 m, cu o fisură bună la mâini şi praguri la picioare. Asigurările sunt foarte rare, pentru că vechile pene de lemn sunt acum putrede, aşa că se merge 10-12 metri fără asigurare. Pasajul este spectaculos şi frumos şi nu cred că depăşeşte gradul 6. Ies deasupra tavanului, încântat după o căţărare atât de spectaculoasă. Regruparea e comodă.

LC 8: De aici ar trebui să avem două lungimi mai uşoare până sub turn, dar nu vedem nicio continuare. Stabilim să mergem cumva în stânga, depăşim câteva pasaje uşoare, aigurăm un piton Simond, urcăm apoi câteva praguri friabile şi intrăm într-un diedru cu vegetaţie, regrupând pe o brână largă, comodă, cu copaci.

LC 9: De aici nu se vede nici urmă de traseu, așa că merg și eu în stânga pe câteva praguri înierbate, apoi, nevăzând nimic pe peretele lateral, hotărăsc să urc o fisură clară. Bat un piton care intră foarte bine, apoi mă ridic într-o bavareză până spre un prag din dreapta fisurii. E clar că trebuie să ajung sus, în stânga, unde se vede brațul drept al Turnului de Fildeș, pe unde trece Intersectatul. Mai pun un friend pe fisură și bat la ieșire o lamă bună, apoi traversez cumva spre stânga. Plasez un friend sub un tăvănel și e clar ca de aici trebuie să ies la liber pe pragurile de deasupra. Ies, am prize bune la mână și mai nimic la picioare. Trebuie să fac un traverseu de vreo 15 m în stânga. Plasez un friend într-o fisură largă, orizontală și trec spre baza turnului. Aici găsim regruparea Intersectatului, de unde traversez 10 m spre stânga pâna ajung pe fisura din stânga, în regrupare. E o regrupare comodă, cu două pitoane ce nu se mișcă, chiar dacă sunt bătute doar pe jumătate. Nu am posibilități să pun mobile. Linia normală a traseului este mult în stânga și iese direct în regrupare! (link).

LC 10
: Este prima lungime a turnului, ce continuă în sus din regrupare, pe fisura înierbată. Este o lungime grea, cu paşi întinşi şi solicitanţi.

LC 11: Este a doua lungime a turnului. Este o lungime tare, dar ceva mai uşoară decât precedenta. La început se ocoleşte fisura largă pe nişte praguri în stânga, apoi se urcă spre nişte pene de lemn (una - culmea - e încă în stare acceptabilă), se trece pe fisură în sus până la alte două pene putrede şi se ajunge apoi în virful turnului. Regruparea e comodă. Aici, un friend mare poate fi de folos. Daca nu, pasul este un 7 sau 7+.

LC 12: Urcă pe nişte feţe şi pe nişte muchii, la început cu pitoane rare, apoi cu 2-3 paşi de artificial. Nu e o lungime foarte uşoară, dar un fleac pe langă precedentle. Regrupăm la nişte copaci.
Surse informaţii
Cătălin Crețu - https://picasaweb.google.com/116734182185530304205/20110522CheileBicazuluiTurnulDeFildes6A10LcCuVladCondratov

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


Linia traseului începând cu LC 4. Sursă: Cătălin Crețu

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeLinia traseului începând cu LC 4. Sursă: Cătălin Crețu

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Páll Endre - 29.06.2016

HartăEchipament


Linia traseului începând cu LC 4. Sursă: Cătălin Crețu

Comentarii