Astăzi Mihai Pupeza împlineşte frumoasa vârstă de 70 ani. La mulţi ani!. Astăzi Mihai Sima împlineşte frumoasa vârstă de 46 ani. La mulţi ani!.

Pintenul lui Cătălin 5B, 8-/8 (6, A2)
5,00/5 (1 vot)
1329 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (9)
  • Video (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014
editat de Ad Min la data de 21.05.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6
Grad artificial: A2
Grad rotpunkt: 8-/8
Tip: Traseu clasic

 Sursă: Pall Endre 
Lungime: 8 LC
Înălţime: 195 m
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoaneAsigurări dubioaseAsigurări mobileArtificialFisurăHornIarbăFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Dumitru Chivu, László Karácsonyi
Dată: 1962


Descriere traseu

Pintenul se află între Peretele Nordic şi Peretele Pintenilor, Cătălin fiind numele băiatului lui László Karácsonyi. Traseul urmează în mare parte muchia pintenului, partea inferioară având mai multe pitoane, parcurcându-se mai mult artificial, iar cea superioară mai ușoară și mai înierbată, cu mai puține pitoane. Cea mai grea lungime este a 4-a, ieșirea dintr-un horn îngust, grad 5+.
Din Strunga cu Mesteacăn, traseul se întâlnește cu alte 2 trasee: Fisura Strungii cu Mesteacăn (din stânga), Traseul Pintenilor (de pe vârful pintenului).

LC 1: Traseul pornște pe o brână de iarbă, ce urcă diagonal dreapta, și după 12m (grad 3+) ieșim sub o surplombă de 3m (A3), urmând apoi un pasaj de 7m de artificial. Ieşim pe o nouă brână de iarbă, iar după 8m regrupăm la 4 pitoane.

LC 2: Continuăm în sus pe fisură, iar după 20m deviază spre dreapta, devenind surplombantă. Urmează o traversare dreapta de 2m, apoi încă 9m surplombanți pe o altă fisură și ieșim la regrupare. Regruparea este incomodă, în ham, având un prag mic la picioare.

LC 3: Traseul continuă spre stânga (deşi se vede o altă fisură pe dreapta), ajungând la baza unei fisuri verticale, înaintând pe aceasta cu chei de braţ. Continuăm în sus şi spre stânga, ajungem după 10m pe muchia unui bloc desprins de perete, pe care revenim spre dreapta. Depăşim o terasă comodă, iar după 8m de traversare spre stânga, suntem la baza hornului lungimii 4.

LC 4: Partea inferioară a hornului este foarte îngustă, pe la mijloc lărgindu-se puţin, pentru ca la ieşire să fie iar îngust, fiind orientat spre stânga. Ieşirea din horn este mai grea, dar există prize bune. Deasupra hornului continuăm în sus, apoi traversăm stânga foarte expus 3m. La capătul traverseului se află regruparea (3 pitoane).

LC 5: Deasupra hornului urmează o fisură largă, asigurată cu ţevi (în care intră greu carabinierele). Se traversează apoi dreapta 3m, ajungem pe linia unei fisuri adânci pe care urcăm 7m. Urmează un horn larg, uşor înclinat spre dreapta, putând urca prin interiorul său sau pe marginea din dreapta. Regrupare pe o brână îngustă (în capătul drept al brânei). Regruparea se află fix deasupra şoselei, toate pietrele date de aici cad pe drum.

LC 6
: Este lungimea care iese în vârful Pintenului. Începe cu o faţă dificilă (18m, A1), apoi o zonă înierbată slab asigurată. Lângă un brad subţire este un loc de regrupare intermediară (2 pitoane), de aici până pe vârf fiind încă 15m. De pe vârf rapelăm 17m până în Strunga cu Mesteacăn.

LC 7: Din strungă se urcă un pasaj artificial uşor (15m A0), urmează o succesiune de praguri ierboase, ajungând la o terasă cu brazi.

LC 8: Din extremitatea dreaptă a terasei porneşte o fisură (15m, A1), ce se lărgeşte, devenind un scoc uşor până în pădure. Ultimele 2 lungimi pot fi unite cu corzi de 60m.
Surse informaţii
Wild Ferenc - http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/bekas/bekas.htm

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


Sursă: Pall Endre

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă: Pall Endre

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Páll Endre - 17.06.2011

HartăEchipament


Sursă: Pall Endre

Comentarii