Astăzi se împlinesc 67 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Hans Gora. Pe 28.11.1928 se năştea Eugen Seracin.

Fisura Strungii cu Mesteacăn 5B, (A2/A3)
3,00/5 (1 vot)
1347 vizualizări


  • Descriere
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad artificial: A2/A3
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 8 LC
Înălţime: 195 m
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări dubioaseAsigurări mobileHornIarbăPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Matei Schenn, Aurel Irimia, László Karácsonyi
Dată: 1962


Descriere traseu

Traseul urmează despicătura dintre Pintenul lui Cătălin și Peretele Nordic. După 6 lungimi, traseul se unește cu Pintenul lui Cătălin și Traseul Pintenilor și iese pe Piatra Surducului. Pasajul cheie se găsește în lungimea a 6-a, de sub strungă, constând într-un artificial A3. Autorul ne spune că "pitoanele sunt bine fixate și traseul poate fi escaladat în condiții de siguranță", însă cum traseul nu a mai văzut parcurgeri în ultimul timp e bine să ne înarmăm cu un ciocan, niște pitoane și o mașină de tuns iarba.

LC 1: Pornim pe o fisură înierbată (10m, 4, A1), ce se transformă într-un diedru surplombant și înclinat spre stânga (12m, A2), având ca asigurări "pitoane tubulare" (țevi).

LC 2: Continuăm în sus pe diedru (11m, A2), urmează apoi un pasaj bine pitonat, dar ierbos (15m, A1). Regrupăm pe o terasă comodă, la baza unui horn.

LC 3: În sus pe horn, primii 6 m cățărând în ramonaj (5-), iar următorii 9m surplombanți la artificial (A2). Continuăm spre stânga, către un paltin, deasupra căruia se începe un horn înierbat. Urcăm hornul pe parginea lui, în spraţuri, şi regrupăm deasupra lui la 3 pitoane.

LC 4: Contiăm pe horn 15m, partea inferioară fiind mai dificilă(5-, A2), cea superioară mai uşoară (grad 4). Hornul se închide la capăt, urmând să ieşim printr-o fereastră. După încă 5m de ramonaj uşor (grad 4-) ieşim pe o brână înierbată largă. Regrupare la 1 piton.

LC 5: În sus pe un horn larg şi uşor (grad 4), după 15m ajungând la un bloc de stâncă ce se ocoleşte prin stânga. Urmează un pasaj înierbat, apoi o fisurp surplombantă, urmând să regrupăm la 3 pitoane.

LC 6: Este lungimea cea mai grea, având o fisură surplombantă de 15m. Fisura este protejată cu ţevi fără inel, bătute adând în fisură. Pasajul este trecut artificial (A3), fiind nevoiţi să ieşim din scăriţă cu chei de genunchi sau spraţuri largi. După cei 15m părăsim fisura spre dreapta (5m, A1), ieşim pe o zonă înierbată, iar după 10m în Strunga cu Mesteacăn, intersectându-ne cu Pintenul lui Cătălin și Traseul Pintenilor.

LC 7: Din strungă urcăm 15m un pasaj artificial uşor (A0/A1). Trecem peste o zonă înierbată şi cu muşchi şi regrupăm la o terasă mare cu brazi.

LC 8: Porneşte din extremitatea dreaptă a terasei. O fisură de 15m, pitonată (A1). Fisura se largeşte, apoi dăm într-un scoc, regrupând în pădure.
Surse informaţii
Wild Ferenc - http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/bekas/bekas.htm

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


alt

Comentarii