Astăzi Bruno Adamcsek împlineşte frumoasa vârstă de 58 ani. La mulţi ani!. Astăzi se împlinesc 35 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Şerban Ţiţeica.

Traseul Finala '64 5B, 7+ (A1/A2)
3,00/5 (1 vot)
1466 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (4)
  • Video (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014
editat de Adi Min la data de 18.08.2016

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad artificial: A1/A2
Grad rotpunkt: 7+
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 4 LC
Înălţime: 70 m
Durată parcurgere: 2 - 3 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Premieră şi reparații

Premieră: Emil Coliban, Valentin Garner, Gheorghe Crăciun
Dată: 1964


Descriere traseu

LC 1: Începe cu o fisură surplombantă, urmată de un horn. După horn se iese pe o brână orizontală de stâncă, sub un bolovan, pe care începe o traversare lungă spre dreapta. Se regrupează după vreo 32m, la spiturile cu lanţ ale unui traseu de escaladă, fără să ne oprim la pitoanele vechi.

LC 2: Pornirea în lungimea 2 e spectaculoasă, un picior de lemn printr-un horn strâmt orizontal cu o ieşire mai expusă. Lungimea este doar în traversare, hornul orizontal devine mai strâmt, după piciorul de lemn, o porţiune mai deschisă, dar apoi se îngustează, silindu-ne să ne târâm prin el. Regrupăm la vreo 4 pitoane, legate cu o cordelină veche, exact în punctul unde traseul își schimbă direcția, luând-o în sus.

LC 3: După un început extrem de lejer se ajunge la o fisură orizontală, unde se înaintează spre stânga. Un piton la început, imediat o pană de lemn putredă, apoi o fisură bună de aprox. 10m. Pasajul nu e greu, dar e frumos, prize imense la mâini, la picioare mai slabe pe alocuri. Dificultatea e mai mult psihică văzând distanţa pe care nu ai asigurare. Spre final mai sunt vreo 3 pitoane, pasajul este unul la care nu ai timp de gândire, trebuie să mergi hotărât.

LC 4: Ultima lungime este uşoară, scurtă, nu pune probleme, o fisură clară, oblic dreapta, care ne scoate în pădure, pe o brână largă. Câteva pitoane (vreo 3) sunt într-o stare accentuată de degradare, neputând fi folosite. Se pot plasa asigurări mobile sau se poate trece cu pași întinși de artificial, pentru a evita pitoanele cu pricina.
Surse informaţii
Alin Brădeanu - https://picasaweb.google.com/107327912843541180946/18Iunie2011Finala645BCuPallEndre

Acces şi retragere

Rută retragere: Găsim copacul de la care se face rapelul, e şi un piton bătut în el pe vremuri, între timp copacul a crescut şi a mâncat efectiv pitonul. Se găseste chiar la limita peretelui vertical. Având 2 corzi de 60m putem să coborâm printr-un singur rapel până la izvor, în imediata apropiere a traseului Creasta Ascunsă.

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Páll Endre  - 18.06.2011

HartăRută retragere: Găsim copacul de la care se face rapelul, e şi un piton bătut în el pe vremuri, între timp copacul a crescut şi a mâncat efectiv pitonul. Se găseste chiar la limita peretelui vertical. Având 2 corzi de 60m putem să coborâm printr-un singur rapel până la izvor, în imediata apropiere a traseului Creasta Ascunsă.

Echipament


alt

Comentarii