Astăzi se împlinesc 49 ani de la deschiderea traseului Faţa Nordică (Turnul Mare al Dianei), 3 ani de la deschiderea traseului Făt Frumos (Faleza La Poveşti), 3 ani de la deschiderea traseului Balaurul (Faleza La Poveşti)

Hornul Mare 5B, 7/7+ (A1)
4,00/5 (1 vot)
1670 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014
editat de Ad Min la data de 16.04.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 7/7+
Tip: Traseu clasic

 Sursă: Cătălin Creţu 
Lungime: 6 LC
Înălţime: 240 m
Durată parcurgere: 5 - 6 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

Traseu medaliatPitoaneAsigurări mobileHornCopaciIarbăPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Matei Schenn, Avel Ritişan
Dată: 1963
Premieră solo integral: Oliver Batâr


Descriere traseu

Scopul traseului a fost parcurgerea hornurilor din porţiunea superioară a Peretelui Bardosului, oferind 80m de ramonaj pe hornuri. Treimea inferioară este înierbată, având zone riscante:  traverse aeriene pe brâne de iarbă nesigure, pitoane slabe, pasaje lungi de liber. Cei care doresc să parcurgă doar hornurile, pot intra prin traseul Fața Mare, apoi traversează dreapta pe brâna largă de iarbă spre Hornul Mare.

LC 1
: O fisură arcuită spre dreapta, cu stânca foarte lustruită. Asigurările sunt rare, au mai cedat și penele de lemn, se pot pune însă friend-uri. Fisura se termină și se iese deasupra pe o față căzută. Aici traversăm mult dreapta la aderență și la final ieșim pe o brână de iarbă. Mergem dreapta pe brână până la un copăcel. Regrupăm la copăcel deși mai sunt două posibilități de regrupare intermediară pe traversare.

LC 2: Merge stânga pe o față spre un diedru care se parcurge mai mult pe fața din stânga. Când se termină diedrul se ajunge sub un tăvănel. Traversăm stânga orizontal pe sub tavan vreo 10-12 m. Apoi se trece tot stânga după o muchie. După muchie corzile freacă (lungimea e întortocheată) și trebuie să trecem un pas de liber mai delicat. La vreo 3 m deasupra regrupăm la 3 pitoane solide bătute de sus în jos, apropiat. Regruparea e foarte aeriană.

LC 3: Urmează două lungimi înierbate, care duc spre înlănțuirea de hornuri văzute din vale. Se pleacă mai întâi pe nişte fisuri, traversează spre un vâlcel, apoi iar stânga pe o faţă spălată. Trebuie să fim atenţi pentru a nu intra în Fața Mare. În final se prinde o brână lungă de iarbă oblic dreapta. Regrupăm la un copăcel din nou.

LC 3: Merge în sus spre primul horn pe o fisură înierbată. Prizele, pitoanele sunt îngropate în pământ şi iarbă. Ultima parte mergem mai mulţi metri fără asigurare. Ajungem sub horn unde cu greu găsim un piton.

LC 5: Urmează o înlănţuire de 3 hornuri, primul foarte îngust, nu mai mult de 25-30 cm, uşor surplombat şi cu feţele spălate, fără nici cea mai mică denivelare care să te ajute să înaintezi. În interior mai găsim vreo 2 pitoane. După un prag mare se intră în al doilea horn, puţin mai larg, problema mai mare aici este pământul argilos din interior prin care trebuie să înaintăm. O tufă de măceş şi doi copaci crescuţi în interior sunt alte obstacole.

LC 6: Hornul 3 se ocoleşte la început prin dreapta. Este cel mai lung, dar incomparabil mai confortabil decât cele dinainte. Mergem până se întinde coarda şi regrupăm la un ţanc (copacii din zonă sunt toţi uscaţi).
Surse informaţii
Topo - Wild Ferenc - http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/bekas/bekas.htm

Topo

Topo

Sursă: Wild Ferenc

Poze


Sursă: Cătălin Creţu

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă: Cătălin Creţu

Useri care au parcurs traseul


Marian Anghel - 01.09.1997, Vara
- 01.09.1997

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Sursă: Cătălin Creţu

Comentarii