Astăzi Nicolae Jitaru împlineşte frumoasa vârstă de 88 ani. La mulţi ani!. Pe 08.12.1936 se năştea Octavian Brătilă (Bulinel).

Umbra Muchiei 5B, 7a+ (6a, A0)
4,00/5 (1 vot)
2865 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (13)
  • Video (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 31.10.2014
editat de Adi Min la data de 22.10.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6a
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 7a+
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 6 LC
Înălţime: 192 m
Durată parcurgere: 3 - 4 1/2 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneSpituriIarbă

Premieră şi reparații

Premieră: Zoltán Biró, Dumitru Şiriteanu
Dată: 1987
Reparat: unu din Cluj și unii din Iași
Dată: 2020


Descriere traseu

Varianta originală:
Approach: 
de la alunul care marchează intrarea în traseele Peretului Sudic se continuă pe poteca bine bătută la baza peretelui. La un moment dat poteca se bifurcă:
- varianta originală coboară câțiva metri după care traversează între copaci până la un bolovan uriaș atârnat de perete;
- varianta scurtă care ocolește prima lungime urcă pe o platformă mare, comodă unde se poate echipa. De pe platformă se ia oblic pe o brână cu un hornuleț până la regruparea intermediară din LC2 la 2 spituri.

LC 1
: Pornește de la bolovan pe care urcă și apoi urmărește o fisură oblică stânga după care trece la stânga peste muchie și continuă în sus până la regrupare.

LC 2: Din regrupare se ia pe o față căzută, cu vegetație, întreruptă de câte un bloc vertical peste care se cațără până ce se ajunge la baza peretelui din față. Pe brâna de iarbă se urcă către dreapta până la regruparea intermediară (2 spituri). De aici iarăși stânga până pe sub o arcadă apoi în sus pe o bavareză de mare clasă :) (gr. 6+) Se continuă pe o fisură cu pași frumoși și apoi printr-o zonă înierbată până la regruparea pe spituri cu lanț la baza peretelui din față.

LC 3: Pornește pe o față căzută spre stânga până la o față spălată, în surplombă, care se trece artificial, sunt vreo 2 expansoare, un spit. Apoi se iese într-o creastă pe care se merge spre dreapta până în dreptul copacului care se vede deasupra fisurii largi, care porneşte deasupra regrupării.
Alternativ se poate lua direct în sus pe hornul/fisura din Umbra Vânătorilor până la regruparea de lângă copacul uscat. Asta este varianta mai frumoasă și mai logică pe această porțiune. Pe această variantă se recomandă a nu se opri la regruparea din stânga copacului uscat, ci a continua până la următoarea regrupare cu coarda de 60m.

LC 4
: Merge în sus și ușor spre stânga pe feţe de stâncă, praguri, ușor friabil; o lungime lejeră.

LC 5: Din regrupare se ia la stânga. Un piton (P vechi marcant) și un spit marchează direcția. 
Atenție: la dreapta din regupare porneste Umbra Vânătorilor (spituri argintii Fixe)
După o porțiune de cățărare pe față se traversează stânga pe o fisură și apoi pe un prag. De la capătul pragului direct în sus pe o față spălată. Aici se află și pasul traseului asigurat cu 2 spituri. După pasul pe față până în regrupare terenul devine mai blând :)

LC 6: Ultima lungime începe cu o porțiune puțin surplombată după care se traversează la dreapta la baza unei lespezi mari desprinse de perete. Apoi oblic dreapta până la baza unui diedru frumos. Diedrul se termină cu o burtă suplombată (fisură cu prize sănătoase) asigurată decent. După burtă se iese din fisură la dreapta și se ține puțin la dreapta un spit argintiu pe o față lângă o bavareză arătând direcția către ultima regrupare.
Surse informaţii
Poză 2 - Páll Endre - https://www.youtube.com/watch?v=IwmOzpPYEZk
Wild Ferenc - http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/egyeb/bekas/bekas.htm

Acces şi retragere

GPS: N 46° 48' 51.5" E 25° 48' 46.4"    

Topo

Topo

Umbra Muchiei

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


manoliu - 06.05.2016, Vara
- 06.05.2016

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Razvan Ababei - 25.04.2021

Film - Páll Endre  - 15.06.2011

HartăGPS: N 46° 48' 51.5" E 25° 48' 46.4"    

Echipament


alt

Comentarii