Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mircea Casassovici.

Scorpionul 6A, 6b+ (6a+, A0)
4,33/5 (3 voturi)
4046 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (16)
  • Video (2)
  • Hartă
  • Comentarii (3)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Ad Min la data de 20.11.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 6a+
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 6b+
Tip: Traseu clasic

 Ultimele 5 lungimi din Scorpion 
Cazare: Refugiul Coştila
Orientare: S
Lungime: 9 LC
Altitudine: 1950 m
Înălţime: 250 m
Durată parcurgere: 6 - 7 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Traseu medaliatPitoaneSpituriTraversareFriabilRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Viorel Nicolaescu, Stoica Solzaru, Mihai Câmpeanu
Dată: 10.1980
Reparat: Cornel Sain, Dănuţ Ocheşel
Dată: 2011
Premieră iarnă: Ionel Ene, Marius Gane
Dată: 1996
Premieră solo integral: Titus Gonţea
Dată: 02.07.2000


Descriere traseu

LC 1: Traseul începe pe o față lângă o mare arcadă destul de friabilă. Apoi traversează către stânga printr-o zonă friabilă și cu iarbă până în regrupare, pe o mică brâniță. Grad 5, 45m.

LC 2: Pornește pe o fisură care conduce la o arcadă, pe sub care se traversează către dreapta până la extremitatea ei din dreapta pe unde se trece pe o fisură. Aici este un mare cornier cu o cordelină veche. Apoi lungimea continuă pe un hornuleț și câteva fețe mici. Se regrupează la baza unei plăci dominate de o surplombă de gresie. Grad 5, 30m.

LC 3: Urcă pe placă și trece o surplombiță ușoară, apoi prin jnepeni și la stânga pe brână, unde se regrupează. Pe această brână în caz de nevoie se poate ieși din traseu către dreapta. Se ajunge imediat în Creasta Coştila-Gălbenele puțin mai sus de retragerea din Tr. Balcoane. Grad 5, 50m.

LC 4: Următoarele trei lungimi sunt puternic oblice spre stânga. Către stânga pe o rampă de stâncă ușor căzută, apoi în sus pe o fisură care duce la o mică surplombiță. A nu se lua mai în stânga către un piton cu o cordelină! De la surplombiță se trece stânga pe un alt plan înclinat până în regrupare. Grad 6, 45m.

LC 5: Din regrupare către dreapta 2-3m până pe o zonă înierbată după care urmează un mic horn care conduce la baza unei fisuri oblice uşor surplombată pe sub care se traversează către stânga (atenție aici este o porțiune neasigurată și se pot folosi nuci de mărime mică). Deasupra este o priză bună, care nu se vede de jos, un biscuite. Pe fisură există un bolovănel rotund bine înțepenit după care se poate asigura o cordelină, apoi se regrupează pe o platformă. Grad 7, 40m.

LC 6: Pleacă tot către stânga pe o zonă cu iarbă și friabil și o fisură fină, după care face dreapta pe brână și regrupează la baza unui diedru. Și din acest punct se poate părăsi traseul în dreapta pe brână și se poate ieși în Creasta Coştila-Gălbenele. Grad 5, 30m.

LC 7: Pe diedru în sus, apoi o fisură care duce la o burtică de stâncă. Asigurarea este în stânga, dar traseul o ia la dreapta pe sub burtică de stâncă și trece prin dreapta ei, revenind mai apoi la direcția inițială, până prinde o placă mare desprinsă de perete și foarte friabilă. Placa poate fi evitată cățărând fața compactă din dreapta ei. Grad 7-, 30m.

LC 8: Este lungimea cu celebrul "S" adică traversarea pe sub tavan către stânga. La jumătatea distanței este un bolovan excelent pentru odihnă (se poate sta în fund), după care se continuă traversarea puțin descendent, până la muchie, se trece pe partea cealaltă, după care urmează o mică zonă cu iarbă și friabil, o nouă fisură arcuită către stânga, după care iese pe brână, și dreapta până în regrupare, pe o brână comodă. Grad 6+, 25m.

LC 9: Pleacă din regrupare pe o față ușor căzută către dreapta spre o fisură, pe care continuă în sus până la o traversare către dreapta (aici se asigură un brăduț) şi se iese pe o brână cu jnepeni. Regrupare la jnepeni. Grad 5+, 50m.

În anul 2011 a fost reparat de către Cornel Sain și Dănuț Ocheșel. Este un traseu care are 9 lungimi de coardă și s-a căutat să se respecte tipologia traseului, chiar dacă pasajele originale lăsate în perete de Viorel Nicolaescu la premieră arătau cu totul altfel. Deci ca primă caracteristică rezultată în urma reparației este designul regrupărilor. Toate regrupările sunt compuse din două spituri legate între ele cu lanț. Materialele folosite sunt numai inox, atât în regrupări, cât și spiturile din traseu. Cele mai importante reparații pe parcursul lungimilor s-au efectuat în lungimile 1, 3, 6, 7, 8, 9. La capătul lungimii a 9-a s-a montat un spit exact la intrarea în marea de jnepeni. Regruparea de sub marea arcadă este de cea mai bună calitate acum și nu mai avem de ce să ne facem probleme. Din păcate traseul este ok dpdv al siguranței celor ce-l vor parcurge, dar în locurile esențiale nu mai are nici o legătură cu traseul lăsat de Viorel în perete. Este linia Scorpionului, dar nu mai sunt pasajele lui. Așa cum este el acum este mai tare datorită pasajelor impuse apărute după ieșirea pitoanelor originale, dar măcar acum îl putem cățăra în siguranță.
Surse informaţii
Nomenclatorul traseelor 2000

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 48.6" E 25° 29' 52.9"    
Rută retragere: 1.Pentru a ne retrage, urcăm în Creasta Coştila-Gălbenele până la ieşirea din traseul Flamingo. După 8 rapeluri în traseu şi unul de coborâre în Valea Gălbenelelor ne aflăm pe partea cealaltă a peretelui. Pentru a încheia retragerea urmăm firul Văii Gălbenelelor, Hornul dintre Fire şi poteca ce duce în spatele refugiului Coştila.

2.Putem continua pe Creasta Coştila-Gălbenele, ieşim în Brâna Mare a Coştilei, de acolo putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană, fie pe Valea Scoruşilor - Valea Gălbenelelor până la Refugiu.


Topo

Topo

Scorpionul

Poze


Ultimele 5 lungimi din Scorpion

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeUltimele 5 lungimi din Scorpion

Useri care au parcurs traseul


Bogdan Lazăr - 13.09.2021, Vara
- 13.09.2021
Vasile Dumitrică - 12.05.2018
- 12.05.2018Câteva nuci medii ar fi fost utile la plecarea în lungimea 7 (după primul spit, următoarele două pitoane mișcă bine) și în lungimea 8 pe porțiunea de după tavan.
LauraB

Useri care doresc să parcurgă traseul


Iulia Darie
Constantinescu Anita
Stefan
Chereches Cristian

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Mihai Sava - 04.09.2021

Film - Silvia Murgescu - 05.08.2012

HartăGPS: N 45° 25' 48.6" E 25° 29' 52.9"    
Rută retragere: 1.Pentru a ne retrage, urcăm în Creasta Coştila-Gălbenele până la ieşirea din traseul Flamingo. După 8 rapeluri în traseu şi unul de coborâre în Valea Gălbenelelor ne aflăm pe partea cealaltă a peretelui. Pentru a încheia retragerea urmăm firul Văii Gălbenelelor, Hornul dintre Fire şi poteca ce duce în spatele refugiului Coştila.

2.Putem continua pe Creasta Coştila-Gălbenele, ieşim în Brâna Mare a Coştilei, de acolo putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană, fie pe Valea Scoruşilor - Valea Gălbenelelor până la Refugiu.

Echipament


Ultimele 5 lungimi din Scorpion

Comentarii