Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mircea Casassovici.

Fisura în Y 5A, 6a+ (5c, A1)
3,00/5 (3 voturi)
3207 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (4)
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Video (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Ad Min la data de 22.10.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Grad impus: 5c
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 6a+
Tip: Traseu clasic

 Sursă foto şi desen: Rupi 
Cazare: Refugiul Coştila
Orientare: S
Lungime: 7 LC
Altitudine: 2050 m
Înălţime: 200 m
Durată parcurgere: 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneSpituriAsigurări mobileDiedruFisurăCopaciIarbăFriabil

Premieră şi reparații

Premieră: Andrei Beleaua, Cristian Andreescu
Dată: 1984
Dată reamenajare: 09.08.2018


Descriere traseu

Traseul are porţiuni de cățărare frumoasă, întretăiate cu porțiuni de iarbă sau jnepeni, liberele fiind mai lungi. Traseul a fost reparat cu ancore mecanice în regrupări și izolat pe lungimile 1 și 6.

Traseul începe mai la stânga de jnepenii din Coştila-Gălbenele, având deasupra o surplombă impresionantă, sub care se află o pantă cu iarbă şi grohotiş.

LC 1: Urcăm prin stânga surplombei (la plecare piton îndoit din tablă, într-o fisură în dreapta micii feţe căzute de sub surplombă), vizând fisura din stânga (unde găsim un al doilea piton). Continuăm spre stânga pe iarbă, unde putem plasa un friend mic, înainte de a începe căţărarea pe diedru, orientat uşor dreapta. Aici avem 2 pitoane, primul foarte solid. Ieşim din diedru, continuăm pe un al doilea diedru micuţ orientat stânga şi când se termină trecem peste o faţă de stâncă unde avem 3 pitoane bune. Continuăm în sus, ţinând partea dreaptă, unde întâlnim stâncă friabilă (cu posibilităţi de a pune câteva frienduri) + un spit. Ajungem la o mică grotă, descaţărăm puţin spre un piton îndoit pe stânga. Acolo vedem şi regruparea pe brână, la 2 spituri. 55m, grad 6- la primul diedru, 6- la trecerea feței.

LC 2: În sus continuăm teren uşor - praguri de stâncă şi iarbă (putem asigura la o piatră încastrată într-o fisură largă pe dreapta). După aproximativ 15m ajungem sub un tavan la o brână orizontală orientată spre stanga deasupra unor jnepeni (vedem deasupra noatră un piton pe care îl asigurăm cu o buclă mai lungă). Pe următorii aproximativ 12m parcurgem brâna și regrupăm la 2 spituri. 25m, grad 3.

LC 3: Urcăm diagonal stânga pe praguri cu stâncă şi iarbă spre o fisură cu pitoane, urcăm pe aceasta spre a doua fisură apoi pe un diedru cu mai multe pitoane. Ieșirea de pe stâncă este emoționantă, peste trepte de iarbă și pământ, câţiva metri în sus la început (ca să asigurăm cu un friend mediu sau o nucă mare într-o fisură), apoi ușor spre dreapta până pe o mică platformă unde regrupăm la 2 spituri. 40m, grad 6- la diedru.

LC 4: Înaintăm pe diedrul înierbat de deasupra regrupării, în spraițuri, având 2 pitoane. Continuăm spre dreapta ascendent pe o brâniță de pământ (pe stânga este un piton într-o fisură îngustă lângă o fisură largă, asigurarea acestuia este posibil să ducă la frecarea corzilor). Urcăm până la finalul acestei brâniţe, apoi continuăm pe o față cu muște, cu pasaje frumoase și stâncă solidă. La finalul feței avem ultimul piton al lungimii. Ieșirea se face ținându-ne de jnepeni, intersectând o brână ascendentă din Traseul de traversare al peretelui. Regrupăm pe dreapta, la 2 spituri. 25m, grad 6- la trecerea diedrului.

LC 5: Urmăm fisura (posibilitate de asigurare cu un anou la o clepsidră de nisip), apoi încă 3-4 pitoane până în regruparea aflată pe o mică brână înierbată, la 2 spituri. 18m, grad 5 la fisură. Putem să unim această lungime cu precedenta, însă corzile vor freca destul de tare (şi) din cauza jnepenilor.

LC 6: Este cea mai dificilă, cățărarea fiind susținută pe toată lungimea ei. Depăsim o mică surplombă frontal pe pitoane bunicele. Ieşirea pe rampa de deasupra este destul de delicată, pe prize friabile de gresie (aici avem primul spit). Continuăm pe rampa ascendentă spre stânga (pe care găsim 2 pitoane, cel de al doilea, o lamă neagră, este piton de progresie, a se 'folosi' cu grijă, şi mai putem pune pe dreapta un friend mic într-o alveoală semilună) până ajungem la o porţiune verticală de vreo 2,5 m continuată cu o fisură surplombantă. Aici avem cel de al doilea spit, apoi urmăm ţeava şi pitoanele bune de pe fisura surplombantă. Ieşim de pe stâncă și regrupăm imediat pe o brâniță la 2 spituri. 28-30m, grad impus 6 la ieșirea pe rampă, grad rotpunkt 7-.

LC 7: În sus și spre dreapta avem un piton solid, apoi traversăm diagonal stânga către vechea regrupare, la baza unei mici arcade în formă de semilună, unde avem 2 pitoane (cel de jos mişcă, fiind bătut în pământ). În sus 5m pe fisura largă, până dăm de jnepeni. Urmează o luptă foarte grea cu jnepenii, care uneori surplombează. Continuăm pe teren ușor, grad 2 (unde găsim un piton). Ieșim pe o platformă mare unde regrupăm la o rădăcină mare de jneapăn, cu o chingă albă pe ea, la finalul Crestei Coștila-Gălbenele. 35m, grad 6- la trecerea jnepenilor.

În continuare pe creastă spre Brâna Mare a Coştilei mai găsim destul de repede un singur piton cu inel.

Surse informaţii
Topo - Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin, Bucureşti, 2000

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 48.6" E 25° 29' 52.9"    
Rută acces: 

Intrarea în traseu se face de pe brână de la ieşirea din Traseul Balcoanelor, unde se ajunge escaladând unul din traseele Balcoanelor, Şmecher, Galiani, Cezar Vărgulescu.

O altă variantă este să urcăm Creasta Coştila-Gălbenele până în marea de jnepeni, cam în 3,5 ore din gara Buşteni (practic doar prima lungime din traseul original aşa cum l-a deschis Baticu).

Rută retragere: Putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană (3 ore pe lumină până în gara Bușteni) fie pe Valea Scoruşilor - Valea Gălbenelelor (cu varianta Hornul dintre fire care ne scutește de rapeluri pe săritorile Văii Gălbenelelor) până la Refugiul Coştila.

Topo

Topo

Fisura în Y

Poze


Sursă foto şi desen: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă foto şi desen: Rupi

Useri care doresc să parcurgă traseul


Stefan
Adrian Scurtu
Bogdan Lazăr

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Adelin Udeanu - 15.10.2017

HartăGPS: N 45° 25' 48.6" E 25° 29' 52.9"    
Rută acces: 

Intrarea în traseu se face de pe brână de la ieşirea din Traseul Balcoanelor, unde se ajunge escaladând unul din traseele Balcoanelor, Şmecher, Galiani, Cezar Vărgulescu.

O altă variantă este să urcăm Creasta Coştila-Gălbenele până în marea de jnepeni, cam în 3,5 ore din gara Buşteni (practic doar prima lungime din traseul original aşa cum l-a deschis Baticu).

Rută retragere: Putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană (3 ore pe lumină până în gara Bușteni) fie pe Valea Scoruşilor - Valea Gălbenelelor (cu varianta Hornul dintre fire care ne scutește de rapeluri pe săritorile Văii Gălbenelelor) până la Refugiul Coştila.

Echipament


Sursă foto şi desen: Rupi

Comentarii