Astăzi se împlinesc 9 ani de la deschiderea traseului Colţii Foarfecii (Colţii Foarfecii), 1 an de la deschiderea traseului Ignorance is bliss (Traseu bază) (Cheile Râşnovului), 1 an de la deschiderea traseului Ignorance is bliss (Traseu bază + extensie) (Cheile Râşnovului)

Calvaria 6B, (5c, A1+)
0.00/5 (0 voturi)
1985 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 26.10.2014
editat de Adi Min la data de 15.06.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 6B
Grad impus: 5c
Grad artificial: A1+
Tip: Traseu clasic

 alt 
Orientare: S
Lungime: 9 LC
Recomandare sezon: primăvara
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneSpituriAsigurări dubioaseAsigurări mobileArtificialSurplombăIarbăFriabilNerecomandatPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Octavian Brătilă (Bulinel), Aurel Geană, Diana Dincă, Silvius Iorga
Dată: 1987


Descriere traseu

Nici o lungime nu e uşoară şi devin progresiv mai grele. După traverseul din lungimea 2-3 nu mai este cale de retragere uşoară din traseu. Multe din pitoanele din Calvaria sunt foarte subţiri şi ruginite deci dacă nu se încarcă în jos cu grijă se pot rupe.

Prima lungime
a fost bătută de Tiberiu Popovici drept traseu de şcoală şi are pitoane din metru în metru merge diagonal dreapta după care face stânga tare traversează o surplombă unde sunt cuie să treci din scară în scară dacă trebuie şi după iese într-o brână unde în dreapta este regruparea pe un petec de pământ sub un copăcel în vreo 5 pitoane slabe. Probleme majore în această lungime: mâzgă şi umezeală aproape permanenţă şi friabil la partea cu surplombiţa.

A doua lungime: Se porneşte din stânga regrupării prin nişte bălării de nedescris, după ce asiguri o ţeavă bătută în iarbă se iese pe o placă faină cu paşi pe prize mici, dar asigurată bine, după care traseul urmăreşte marginea plăcii. Urmează o secţiune nesemnificativă cu prize mari după care se intră într-un fel de diedru mâzgos, ce poate fi trecut lejer artificial.
După diedru ăla cu pitoane dubioase ajungi într-o gaură cu două pete de apă negre paralele în stânga. Aici este regruparea originală şi se găseşte şi un spit. De la această regrupare comodă în vreo 4 pitoane şi un spit în sus continuă o linie perfectă de pitoane tot pe un diedru. Traseul NU este pe acolo, e o încercare făcută de ceva turdeni dar care se înfundă după o lungime jumate de mecanic continuu.
Recomandat este să nu regrupezi acolo pentru că traseul face dreapta şi continuă cu o traversare orizontală pe nişte blocuri extrem de friabile şi prost asigurate. Cu alte cuvinte se merge la liber 7-8 m după colţ direct în dreapta faţă de regruparea originală pe vreo 2 cuie proaste. După care găsiţi o regrupare pe spituri. Lungime lungă, ce necesită corzi de 60 m.

Lungimea a treia: indiferent dacă regrupezi în gaură sau atârnat în spituri lungimea e ok ca şi dificultate adică acolo unde este de mers pe scăriţe se merge din piton în piton şi porţiunile de liber sunt pe prize mari, dar cu mare atenţie, mai ales blocurile mari sunt friabile. După traverseu urmează un diedruţ în care se şi regrupează pe o brână.

Lungimea a patra: Drept în sus la vreo 15-20 m deasupra regrupării se vede o arcadă mare. Din regrupare se continuă pe pitoane fără dificultăţi prea mari după diedru se iese pe o faţă un pic căzută şi se face dreapta, dar se revine la colţul din dreapta al arcadei. Pitoanele sunt în mare majoritate morcovei cât o ţigară de groşi bătuţi orizontal în găurle dintre plăci deci încărcaţi cu grijă mai ales pitonul care se vede ultimul diagonal dreapta din regrupare, cam mişcă. După ce am ajuns în pitonul din buza arcadei trebuie odihnă pentru că şi pe scăriţe te pompează lungimea şi abia acum începe partea grea. Între acest piton şi capătul din stînga al arcadei mai este unul intermediar, dar suficient de îndepărtate să nu putem traversa pe scăriţe. Este nevoie de un friend cam de 2,5 cm-3 cm. La ieşirea din arcadă mai e un piton solid după care cu iarba în gură se iese tot în tensiune pe o bavareză cu colţul unei fisuri foarte deschise şi tot fără prize la picioare. Traseul continuă pe o brână de iarbă mică, ţeavă cu inel în iarbă, diedru frământat în şpraiţ cam 7 m până pe o brână între 2 trandafiri sălbatici unde sunt spiturile de regrupare. Diedrul e protejat cu un piton la mijloc şi intrarea în regrupare este cam pe spate. Se pot folosi mobile medii sau mici pentru că fisuri bune sunt.

Lungimea 5-6: Se pot lega într-o singură lungime de 60 m. Lungimea începe cu un hornuleţ frământat plin de blocuri încastrate fără nici o asigurare evidentă până la ieşire cam 8-9 m mai sus. Se pot pune mobile. Primul piton este la sfârşitul hornuleţului. Mai sus se face dreapta pe o brâniţă îngustă şi se merge diagonal dreapta 15 m pe pitoane minuscule. Mare atenţie la un moment dat există un colţ cu un piton bătut sus pe el, NU mergeţi la acel piton, în dreapta într-o traversare descendentă se regăseşte linia pitoanelor. În această zonă a peretelui între ieşirea din hornuleţ şi ultimii 5 m înainte de creastă se stă practic pe o placă imensă separată de perete, iar pitoanele sunt bătute în găurile din această placă. Deci absolut tot sună a gol. După această traversare diagonală dreapta se găsesc 3 pitoane platbandă. De aici se începe o altă mare traversare de această dată spre stânga. Mare atenţie fix deasupra regrupării în care filează secundul este o gaură în placa sus amintită care trebuie traversată şi este extraordinar de friabilă.
Din acest punct se vede un capăt de cordelină care atârnă de după colţ. Acolo e un rând de pitoane noi care te scot pe o rampă cu multe fisuri după care se ajunge în creastă (o brână imensă) la o regrupare solidă.
Surse informaţii
Mihai Vasile, Traseul Calvaria, Muntele - Buletinul CAR, nr. 1/1990, pag. 15-16, 22 cu descriere facuta de Octavian Bratilă.

Cătălin Hiciu - http://rippinroutes.blogspot.ro/2008/06/traseul-calvaria-6b-cheile-turzii.html

Acces şi retragere

GPS: N 46° 33' 51.4" E 23° 40' 40.6"    
Rută acces: Traseul porneşte în dreapta de traseele Bluto şi Olive. Scrie mare Calvaria cu vopsea pe perete.
Rută retragere: Dacă nu mai facem ultimele 3 lungimi ne putem retrage coborând în rapel în dreapta prin Peretele Caprelor apoi se urmează în sens invers accesul la traseele din zona jgeabului, sau prin stânga după 50 m de plimbare şi un rapel dintr-un boschet printr-un jgeab plin de urzici prin retragerea traseului Vaia con Dios. Care are ultima regrupare exact la baza acestui jgheab pe o brână în dreapta cum priveşti spre vale.

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Marian Anghel - 01.04.1998, Vara
- 01.04.1998

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 46° 33' 51.4" E 23° 40' 40.6"    
Rută acces: Traseul porneşte în dreapta de traseele Bluto şi Olive. Scrie mare Calvaria cu vopsea pe perete.
Rută retragere: Dacă nu mai facem ultimele 3 lungimi ne putem retrage coborând în rapel în dreapta prin Peretele Caprelor apoi se urmează în sens invers accesul la traseele din zona jgeabului, sau prin stânga după 50 m de plimbare şi un rapel dintr-un boschet printr-un jgeab plin de urzici prin retragerea traseului Vaia con Dios. Care are ultima regrupare exact la baza acestui jgheab pe o brână în dreapta cum priveşti spre vale.

Echipament


alt

Comentarii