Bulinel 6B, 6c/6c+ (6b, A1)
0.00/5 (0 voturi)
3334 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Video (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 26.10.2014
editat de Ad Mini la data de 12.02.2016

Caracteristici generale


Grad clasic: 6B
Grad impus: 6b
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 6c/6c+
Tip: Traseu clasic

 Bulinel 
Orientare: S
Lungime: 10 LC
Recomandare sezon: primăvara
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Traseu medaliatPitoaneAsigurări mobileArtificialFaţă verticalăFisurăFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Paul Popescu, Nicolae Budeancă
Dată: 2010


Descriere traseu

În lungimea a doua linia traseului este tangentă cu cea a traseului Calvaria, în regruparea a doua a acesteia. În regruparea a treia traseul Bulinel se intersectează cu traseul Ave Maria, iar regruparea a patra este comună cu topul traseului Vaja con Dios.

LC 1 – 36 m, V: Intrarea se face de pe malul Hăşdatelui, în stânga Calvariei, între traseele de escaladă ATA 2000 şi Pisi (primul piton se observă greu). Se urcă o primă lungime umedă, dar uşoară, probabil gradul 5 pe care se găsesc vreo 3 pitoane. După vreo 15 m se ajunge într-un vâlcel pământos apoi se regrupează într-o grotă mare, comod.

LC 2 + LC 3 – 35 m, A1: O linie de pitoane proaste, bătute parţial, necurăţată continuă direct în sus. Această porţiune se evită prin traseul Calvaria. Aşadar se traversează dreapta după o muchie unde se găsesc pitoanele din Calvaria, apoi se continua vertical în sus pe linia traseului Calvaria. Se ajunge la o primă regrupare, dar nu se regrupează aici, ci se continuă în sus pe fisura ce trece printr-un hornuleţ cu 2 cuiburi de porumbei şi la scurt timp, sub 20 m, se regrupează.

LC 4 – 20 m, VIII-: Lungimea a patra e destul de scurtă, dar mai dificilă, cu fisură mai subţire, cu mişcări de liber frumoase, asigurată bine şi cu paşi impusi probabil pe la 6+/7-. După depăşirea fisurii se regrupează în stânga, comun cu Ave Maria. De aici cuiele din Ave Maria merg spre dreapta în sus, iar traseul nostru continuă în traversare stânga. Atenţie! Aici dacă te grabeşti poţi uşor continua în sus/dreapta pe pitoanele din Ave Maria.

LC 5 – 31 m, VII: Se începe cu un traverseu expus stânga până se depăşeşte o muchie. După muchie ajungem pe teren care pare friabil, mai slab asigurat. Ceva mai sus urmează o arcadă care se trece frumos la liber, în spraiţuri largi. Lungimea iese pe larga brână Szent Laszlo unde se regrupează.

LC 6 – 45 m, VII-: Este cea mai frumoasa lungime a traseului. Merge pe o fisură sinuoasă de stâncă curată, prize bune, aderenţă excepţională, asigurări nu multe, dar destule şi, deşi e asigurată strict cu pitoane, are mişcări clare de escaladă. Se poate parcurge integral la liber, nu mişcă prizele. Gradul de liber ar fi cam 7-.

LC 7 – 46 m, VIII+: Cea de-a şaptea lungime a traseului e lungimea cheie având pasaje de artificial întrerupte de ieşiri din scăriţe şi pasaje impuse. Uneori trebuie să ieşi din scăriţe pe prize minuscule fără să vezi măcar unde e următorul piton. Asigurările sunt rare, pasul impus e spre gradul 7. Sunt aici vreo două mişcări mai dificile, dar căţărarea este foarte frumoasă.

LC 8 – 20 m, II: Urmează o lungime uşoară de aprox 20 m care ne scoate pe Vârful Calvaria, apoi se traversează o strungă pe o crestuliţă îngustă ca o lamă de ras şi foarte aeriană. Găsim un punct de rapel de unde se face un rapel scurt. Continuarea traseului începe de lângă un bolovan mare.

LC 9 – 53 m, VI: Începe imediat lângă bolovanul peste care se trece când ne îndreptam spre Memorial. Se vede iniţial un piton pe o faţă căzută. Mai sus o surplombă barează calea spre o creastă uşoară. E un ultim obstacol mai dificil. Urmează o creastă ierboasă şi banală care duce într-o mică şa la penultima regrupare.

LC 10 – 39 m, V: Se caţără o creastă uşoară care pare friabilă, cu prize mari şi asigurări suficiente. Se ajunge în regruparea finală unde iese şi Memorialul. De aici ajungem cu usurinţă sus la cruce.

    Gradul de dificultate al traseului Bulinel este VII, A1 (VIII-, A1). Este mai greu decât traseul Memorial Jenci Bacsi şi ar merita gradul clasic – 6B.
Surse informaţii
Text - Nicolae Budeancă (Gâgă)
Poze - Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2014/04/2014-03-08-cheile-turzii-traseul-bulinel-6b-9lc.html

Acces şi retragere

GPS: N 46° 33' 51.4" E 23° 40' 40.6"    

Poze


Bulinel

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeBulinel

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Páll Endre - 04.09.2011

HartăGPS: N 46° 33' 51.4" E 23° 40' 40.6"    

Echipament


Bulinel

Comentarii