Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Lespezile Padinei Popii (Turnul Mare al Dianei), 60 ani de la deschiderea traseului Traseul Sângele Voinicului (Peretele Mare din Padina Popii), 63 ani de la deschiderea traseului Fisurile Centrale (Padina lui Călineţ), 15 ani de la deschiderea traseului Moon Trip (Prima faleză)

Memorial Jenci Bacsi 6A, 6b (4c/4c+, A1)
5,00/5 (1 vot)
5975 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (24)
  • Video (13)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 26.10.2014
editat de Adi Min la data de 14.06.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 4c/4c+
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 6b
Tip: Traseu clasic

 Memorial Jenci Bacsi 
Orientare: V
Lungime: 9 LC
Recomandare sezon: primăvara-toamna
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Traseu medaliatPitoaneSpituriFaţă căzutăFaţă verticalăSurplombăFisurăHornCopaciIarbăRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Nicolae Budeancă, Csaba Nagy, Marian Stoica, Aurel Geană, Adi Vana, Mihai Vasile
Dată: 2007


Descriere traseu

LC 1 (35m, 7-) - Pleacă vertical peste o faţă căzută, presărată cu iarbă, ajungînd după vreo cinci metri pe un mic prag la baza unei arcade. Aici ne orientăm spre stînga urcînd spre o faţă ceva mai tehnică, cu o mică fisurică, pe care urcăm vertical apoi, la vreo zece metri de la plecare, traversăm dreapta pe un mic prag de unde ne orientăm vertical vreo opt metri spre o zonă cu stîncă gălbuie. De la ultima asigurare din porţiunea galbenă urcăm diagonal dreapta pe o faţă unde avem o asigurare ascunsă într-o alveolă, asigurare care nu se vede de jos. De aici continuăm ascendent dreapta spre o altă asigurare mascată de o tufă de iarbă apoi traversăm dreapta descendent un metru jumătate spre regrupare.

LC 2 (30m, 6+) - Pleacă vertical pe o faţă cu prize bune pînă ce întîlneşte regruparea din Vaja con Dios. Aici traversăm dreapta spre un diedru cu fisură pe care urcăm pînă cînd acesta se închide, loc unde traversăm spre stînga pe un prag unde regrupăm relativ comod, cu picioarele pe prag, dar sprijiniţi în ham.

LC 3 (40m, 6+) - Pleacă pe o faţă căzută, cu mici praguri, pînă ce prinde un mic horn ce se trece la liber. După depăşirea acestuia se urcă puţin şi se ajunge la o surplombă cu o despicătură pe mijloc prin care se trece. Deasupra acesteia prindem un alt horn cu o fisură ce mai sus formează spre stînga o mică arcadă-surplombă şi pe care o traversăm folosind tehnica de bavareză inversă. Sub surplombă avem două asigurări, una pe dreapta fisurii şi un cui fix sub surplombă, dar care cred că e pus pentru scăriţă căci e bătut de jos în sus şi nu cred că ar rămîne pe poziţie în urma unei căderi. Următoarea asigurare deasupra surplobei e la un metru şi ceva. După ce depăşim surplomba urcăm ascendent dreapta vreo trei metri pînă în regrupare. Regrupare incomodă.

LC 4 (38m, 7-/7) - Pleacă vertical depăşind o mică surplombă cu o fisură inversă apoi continuă tot în sus pînă ce prinde o arcadă pe care se urcă aproximativ o treime din ea, după care se traversează dreapta vreo doi metri jumătate pe o faţă unde e şi pasul traseului, 7-/7. Are cîteva prize bune la mîini, dar la picioare e mai subtil. După mica traversare urcăm vertical apoi diagonal stînga ieşind pe un fel de brînă foarte înclinată spre dreapta unde putem observa spre stînga şi puţin mai sus, pe o faţă căzută, regruparea cu două spituri.

LC 5 (40m, 7-) - Pleacă vertical spre un horn mai întunecat care are în partea superioară o surplombă ce se trece direct. Deasupra acestuia urcăm vertical pe o faţă cu mici fisuri şi praguri ajungînd la un bolovan pe care îl ocolim prin dreapta. Continuăm deasupra bolovanului şi, după vreo şase metri ajungem la o faţă uşor tehnică unde avem un pas de 7-. Imediat deasupra acestei feţe este regruparea, în ham.

LC 6 (35m, 6) - Pleacă vertical pe o faţă cu mici fisuri şi alveole pînă ajungem la un bolovan gălbui şi foarte friabil care sună a gol. De aici urcăm vertical, puţin dreapta faţă de bolovan, prinzînd o fisură în care se ascunde o asigurare mai puţin vizibilă, apoi urcăm tot în sus pînă ce se termină ţancul. Aici facem o traversare spre stînga peste niste praguri înierbate şi pămîntoase pentru a regrupra la umbra unor copăcei ce se află la baza unui vîlcel înierbat. Este prima regrupare cu adevărat comodă din traseu.

LC 7 (35m, 5-) - Pleacă pe vîlcelul înierbat depăşind pe la jumătatea lui un mic prag stîncos. Se ajunge într-o şa unde facem stînga. Urcăm puţin apoi coborîm vreo doi metri pînă în regruparea de unde vom face un scurt rapel de 10m.

Traversare LC7 - LC8: Din locul unde am făcut rapelul urcăm printre perete şi o placă înclinată, căzută, pînă la un copac mare de unde continuăm vreo şase metri pe la baza peretelui apoerit cu iederă, apoi poteca coboară puţin spre stînga printr-o zonă puternic acoperită cu vegetaţie urcînd apoi spre un amfiteatru larg pînă ce spre dreapta observăm un mic tăpşan cu o placă, iar mai sus şi spre stînga o tufă mare. Traversăm dreapta vreo 7-8m pe pantele de iarbă spre mica platformă unde găsim două cuie pentru asigurare.

LC 8 (43m, 6) - Pleacă deasupra regrupării foarte uşor spre stînga, depăşind mai multe praguri cu fisuri şi alveole unde asigurările trebuiesc bine căutate. După vreo 30m traseul deviază uşor spre dreapta ţintind un prag aflat sub o zonă mai negricioasă a peretelui. Aici regrupăm foarte comod.

LC 9 (40m 6+) - Pleacă spre dreapta peste o faţă înclinată unde avem prima asigurare apoi vertical peste nişte praguri unde se observă o asigurare care, odată ajuns pe pragul acesteia, ne e mai greu să o reperăm, fiind acoperită de iarbă. De aici ascendent dreapta pentru a prinde o fisură largă ce ne duce spre o arcadă orientată spre stînga. Depăşim arcada în prima treime a acesteia, trecînd peste o surplombă ce ne conduce spre o altă fisurică orientată uşor spre dreapta. Continuăm apoi vertical pe linia pitoanelor ieşind pe un tăpşan plat unde regrupăm la două spituri.
Surse informaţii
Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2014/05/memorial-jenci-bacsi-9lc-5b-7-5a1.html
Mihai Dăițoiu - http://via-aventura.blogspot.ro/
Ioana Acsinia - http://flutureledepiatra.ro/2014/04/28/memorial-jenci-bacsi-6a-cheile-turzii/
Poză - Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2010/06/20100605-memorial-jencsi-bacsi-cheile.html
Poză 2 - Vlad Condratov - http://vladcondratov.blogspot.ro/2010/03/cheile-turzii.html
Poză 3 - Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2014/04/2014-03-08-cheile-turzii-traseul-bulinel-6b-9lc.html
https://sangealb.wordpress.com/2015/02/24/ienti-baci-o-legenda-a-cheilor-turzii/

Acces şi retragere

GPS: N 46° 33' 51.4" E 23° 40' 40.6"    
Rută acces: Intrăm în Cheile Turzii dinspre Petreștii de Jos. Pornim la pas pe poteca străjuită pe partea stângă de râul Hășdate. Ajungând în dreptul Peretelui Uriaș, cel mai proeminent perete din chei, trebuie să traversăm râul. Acolo unde poteca este la nivelul apei, se vede clar incolo intrarea în câteva trasee. Unul dintre ele este legendarul Madona Neagră. Mai la dreapta este pornirea în Vigh Tibor.
Intrăm în Cheile Turzii dinspre Petreștii de Jos. Pornim la pas pe poteca străjuită pe partea stângă de râul Hășdate. Ajungând în dreptul Peretelui Uriaș, cel mai proeminent perete din chei, trebuie să traversăm râul. Acolo unde poteca este la nivelul apei, se vede clar incolo intrarea în câteva trasee. Unul dintre ele este legendarul Madona Neagră. Un pic mai la stânga este fisura de pornire în Vigh Tibi.

Puteţi citi toată descrierea traseului Vigh Tibor 5B aici: http://www.roclimbs.ro/Ruta.aspx?ID_Ruta=1890
Durată acces: 15 min
Rută retragere: De lângă Crucea Sânduleștilor, poteca coboară într-o mică vale și apoi urcă imediat înapoi în platou. De aici se face fie stânga, spre Petreștii de Jos, fie dreapta spre satul Cheia și cabana Salvamont. Ambele poteci sunt în coborâre fie pe pășuni fie prin pădure și duc în 15-20 minute înapoi la intrarea în Cheile Turzii.
Durată retragere: 20 min

Topo

Topo

topo traseu Jenci Bacsi Cheile Turzii. Sursă: via-aventura.blogspot.ro

Poze


Memorial Jenci Bacsi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeMemorial Jenci Bacsi

Useri care au parcurs traseul


Lepitsch  - 10.07.2021, Vara
- 10.07.2021
Chereches Cristian - 21.07.2018, Vara
- 21.07.2018Miscari frumoase, tehnice si destul de sustinute. Regrupari pe spituri si pitoane țapene. Atentie la arcada din lungimea 4, unde exista deasupra spitului un inel care are tendinta sa duca traseul spre stanga, iar traseul face dreapta in dreptul spitului pe o fata cazuta, tehnica si bine asigurata. Traseul este o provocare pentru fizic si mai ales pentru psihic si toate una peste alta compun un traseu minunat :D Nu recomand traseul in lunile calduroase :))
Bercean Ioan - 21.07.2018, Vara
- 21.07.2018Miscari frumoase, tehnice si destul de sustinute. Regrupari pe spituri si pitoane țapene. Atentie la arcada din lungimea 4, unde exista deasupra spitului un inel care are tendinta sa duca traseul spre stanga, iar traseul face dreapta in dreptul spitului pe o fata cazuta, tehnica si bine asigurata. Traseul este o provocare pentru fizic si mai ales pentru psihic si toate una peste alta compun un traseu minunat :D Nu recomand traseul in lunile calduroase :))
Lucian Apostu - 23.06.2018
- 23.06.2018
Rosmalin Alin - 07.10.2017, Vara
- 07.10.2017traseu frumos
Cristian Popescu - 12.04.2015, Vara
- 12.04.2015
manoliu - 18.07.2014, Vara
- 18.07.2014

Useri care doresc să parcurgă traseul


Adrian Scurtu
Popa Razvan

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 11.06.2017

Film - Páll Endre - 17.06.2016

Film - Páll Endre - 30.04.2011

Film - Silvia Murgescu - 05.06.2010

HartăGPS: N 46° 33' 51.4" E 23° 40' 40.6"    
Rută acces: Intrăm în Cheile Turzii dinspre Petreștii de Jos. Pornim la pas pe poteca străjuită pe partea stângă de râul Hășdate. Ajungând în dreptul Peretelui Uriaș, cel mai proeminent perete din chei, trebuie să traversăm râul. Acolo unde poteca este la nivelul apei, se vede clar incolo intrarea în câteva trasee. Unul dintre ele este legendarul Madona Neagră. Mai la dreapta este pornirea în Vigh Tibor.
Intrăm în Cheile Turzii dinspre Petreștii de Jos. Pornim la pas pe poteca străjuită pe partea stângă de râul Hășdate. Ajungând în dreptul Peretelui Uriaș, cel mai proeminent perete din chei, trebuie să traversăm râul. Acolo unde poteca este la nivelul apei, se vede clar incolo intrarea în câteva trasee. Unul dintre ele este legendarul Madona Neagră. Un pic mai la stânga este fisura de pornire în Vigh Tibi.

Puteţi citi toată descrierea traseului Vigh Tibor 5B aici: http://www.roclimbs.ro/Ruta.aspx?ID_Ruta=1890
Rută retragere: De lângă Crucea Sânduleștilor, poteca coboară într-o mică vale și apoi urcă imediat înapoi în platou. De aici se face fie stânga, spre Petreștii de Jos, fie dreapta spre satul Cheia și cabana Salvamont. Ambele poteci sunt în coborâre fie pe pășuni fie prin pădure și duc în 15-20 minute înapoi la intrarea în Cheile Turzii.

Echipament


Memorial Jenci Bacsi

Comentarii