Descriere traseu LC 1 (20m, 6+) - Pleacă de pe Brîna Policandrului pe o faţă friabilă, cu trepte de iarbă şi bolovani ce nu prea inspiră încredere. După 10-12m ajungem în dreptul marii rupturi. Ne căţărăm cu atenţie pe partea dreaptă, asigurând la 4 spituri consecutive şi destul de apropiate (cam la 2m unul de altul). Orice cădere în această ne va arunca în gaura din stânga, corzile frecându-se astfel de muchia ce desparte traseul de ruptură. Ieşim deasupra rupturii şi traversăm stânga (asigurând la un ultim piton) şi regrupăm cam la 30m de la plecare, la 2 spituri, la începutul unei mari brîne de iarbă ce pleacă diagonal stînga. Pasul lungimii este pe la 6+, în dreptul rupturii, însă poate fi trecut foarte uşor la artificial. LC 2 (50m, 3) - Este cea mai scîrboasă lungime din traseu şi cea mai urîtă porţiune pe care am căţărat-o vreodată, asta dacă poţi numi mersul pe iarbă "cățărat". În prima jumătate se urcă o brînă, în fapt, o rampă oblică plină de iarbă care are doar vreo 2 pitoane. Se ajunge la nişte copăcei şi un prag. Aici avem pe peretele din dreapta un spit. De aici în sus lucrurile devin urîte. Se urcă o serie de praguri ce formează a doua jumătate a rampei, praguri friabile unde singurele prize sunt smocurile de iarbă. Mai urît este că şi prizele de picioare sunt formate tot din pernițe de iarbă, multe dintre ele nefiind prea bine ancorate. Lungimea are 50m şi se termină la o nişă unde se află o regrupare pe spituri şi lanţ.
LC 3 (45m, 6) - Pleacă cu o descăţărare spre stînga traversînd vreo 2m, peste o muchie, apoi prinde linia unui horn ieşind mai sus, spre dreapta, pe o fisură înclinată. Se urcă, apoi se face uşor stînga pînă la un mic prag unde se prinde o altă fisură lungă pe care urcăm pînă în Brîna Suspendată unde dăm de o zadă. Urcăm prin dreapta acesteia apoi traversăm spre stînga vreo 8m peste o placă înclinată. La finalul plăcii regrupăm la 2 spituri de inox. Lungimea are 45m şi un pas maxim de 6 pe fisura de sub Brîna Suspendată.
LC 4 (50m, 7+) - Pleacă diagonal stînga pe o rampă înclinată, asigurăm spitul de pe dreapta, apoi trecem muchia spre stânga, având sub noi marea ruptură. Următorii 4-5m sunt cei mai dificili din tot traseul, însă bine asigurati, cu spituri și pitoane profilate noi, foarte solide. Pasajul constă într-o fisură fină și scurtă, ce mai sus devine o față compactă. Urmăm asigurările, ne angajăm pe fisura largă de pe dreapta (ce este de fapt o placă desprinsă de perete), cu atenție, fără să tragem foarte mult de placă deoarece este foarte subțire. După 3-4m de cățărat pe aceasta o părăsim cu un traverseu stânga, pe muște și alveole spre linia originală de pitoane, ce urmează un diedru, care în partea superioară se termină cu un tăvănel. Trecerea tavanului e cotată cu 7-, poate chiar 7. Deasupra surplombei, într-o adîncitură a fisurii largi ce începe aici, se află două pitoane mari de care ne putem folosi pentru trecerea la A0 a surplombei. O regrupare intermediară se află imediat deasupra surplombei, formată dintr-un spit şi cîteva pitoane şi este aeriană, adică în ham, însă este recomandat a se continua în sus. Continuăm pe o fisură largă, cu ceva iarbă pe la mijloc, fisură ce se termină după 25m pe un mic prag înclinat. Regrupăm la cele 2 spituri. Gradul propus este o estimare, gradul impus, dacă se merge cu scărițe, nu depășește 6/6+. Lungimea are multe asigurări și nu este simplă. Dacă se optează pentru a face lungimea lungă de 50m, sunt necesare minim 20 bucle. LC 5 (30m, 6/6+) - Pleacă din regrupare vertical pe un mic horn ce se închide mai sus formînd o fisură. Puţin mai sus de spit avem două opţiuni. Prin fisura din dreapta, mai dificilă, sau prin stînga pe o placă ce sună a gol. Varianta pe stânga este mai accesibilă. De la placa respectivă facem o traversare dreapta spre fisură, apoi continuăm în sus pe această fisură, ce devine uşor friabilă, pînă la un pîlc de jnepeni pe care îl ocolim prin dreapta urcînd pe un horn pămîntos, friabil. După depăşirea jnepenilor continuăm cam 10m pînă în şaua din creastă, unde avem şi regruparea pe spituri. Lungimea are cam 30m, avînd un pas cam de 6+ în porţiunea de după hornuleţul de la plecare.Surse informaţii Stire.aspx?ID_Stire=3 Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2013/08/fisura-suspendata-5a-6lc-7_3.html Titus Gonțea - http://titusgontea.blogspot.ro/2009/08/exordium-ex-abrupto.html Mihai Dăiţoiu - http://via-aventura.blogspot.ro/
|