Astăzi Tiberiu Kantor împlineşte frumoasa vârstă de 57 ani. La mulţi ani!. Astăzi se împlinesc 12 ani de la deschiderea traseului Linie Cătălin Pobega - Silvia Murgescu (Peretele Nordic Lespezi-Călţun)

Hornul din Blidul Uriaşilor (Traseul Progresul) 3B
0.00/5 (0 voturi)
1529 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 30.09.2014
editat de Adi Min la data de 03.05.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 3B
Tip: Traseu clasic

 Sursa foto: Rupi (2019) 
Cazare: Platou
Orientare: S
Lungime: 5 LC
Altitudine: 2050 m
Înălţime: 200 m
Durată parcurgere: 4 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneAsigurări mobileFisurăHornFriabilPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Ion Mihai, Erwin Csallner
Dată: 1957


Descriere traseu

Traseul trece peste o scrie de hornuri şi fisuri situate pe linia de scurgere a Blidului Uriaşilor, în porţiunea superioară a văii, cuprinsă între Brâul Mare al Coştilei şi platou.

De la Brâul Mare al Coştilei în sus, Blidul Uriaşilor îşi conturează, într-o vastă deschidere semicirculară, un talveg adânc şi vertical, la început de aspectul unui horn blocat de numeroase surplombe. Din dreptul bolovănişului ce întrerupe în acest loc şi pe o scurtă porţiune brâul, începe traseul denumit Hornul din Blidul Uriaşilor.

Escalada celor dintâi obstacole (L.C. 1) urmează un horn vertical şi mai întotdeauna umed, prin care înaintăm cu ajutorul câtorva pitoane. O primă regrupare ne permite să studiem traseul celei de a 2-a L.C., de un aspect aproape similar cu prima porţiune a hornului, însă cu unele pasaje spălate şi cu prize mai mici şi foarte rare. La capătul celor 40 m ne regrupăm în incinta unui amfiteatru acoperit cu grohotiş, a cărui pantă o urcăm neasiguraţi pe o distanţă de aproape 20 m.

Peretele care limitează această zonă este brăzdat de numeroase fisuri. Pentru continuarea traseului urmăm prin stânga incintei sus-amintite o fisură închisă, pe al cărei parcurs prizele sigure oferă posibilitatea unei escalade mai uşoare. După cca. 30 m întâlnim o platformă largă, pe care ne regrupăm după epuizarea celei de a 3-a L.C.

Pasajul următor (a 4-a L.C.) urcă de-a lungul unui horn, după care, pe un parcurs ce pierde treptat din asperitate, escalada continuă peste o serie de obstacole întreruptede câteva brâuri aşezate în amfiteatru. Adăugăm că prizele ce le întâlnim pe feţele foarte friabile ale acestei porţiuni sunt cu totul nesigure.

Ultima L.C. (a 5-a) traversează câteva pasaje înierbate, ce urcă în trepte până la platou.
Surse informaţii
Bucegii Turism Alpinism, Ed. a 2-a, rev. și adăugită - Emilian Cristea, Nicolae Dimitriu, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964; 
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin, București, 2000

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 24.9" E 25° 29' 27.8"    

Poze


Sursa foto: Rupi (2019)

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Sursa foto: Rupi (2019)

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 25' 24.9" E 25° 29' 27.8"    

Echipament


Sursa foto: Rupi (2019)

Comentarii