Descriere traseu LC1 - Pleacă de deasupra bolovanului peste cîteva trepte stîncoase pînă la o spălătură verticală unde coteşte dreapta şi prinde o brînă uşor ascendentă întreruptă la mijloc de un mic horn de vreo 3m. La capătul brînei, în partea inferioară a unui horn mare, foarte vizibil, se află prima regrupare formată din 3 pitoane bătute în acelaşi loc şi 1 spit. Lungimea are 50m şi nu pune probleme tehnice. Asigurari - 2 pitoane.
LC2 - Pleacă puţin spre dreapta apoi se urcă o rampă diagonal dreapta pînă se prinde linia hornului a cărei căţărare nu depăşeşte gradul 5+. Trebuie avut totuşi grijă la rucsac întrucît acesta devine incomod îngreunînd pe alocuri înaintarea. Ieşirea din horn ne duce la marginea unei mari poieni pline de iarbă şi presărată pe alocuri cu zade. Această poiană poartă denumirea de "Terenul de Fotbal". La marginea de jos a acestuia, la cîţiva metri de la ieşirea din horn, se află regruparea a doua, la 1 spit şi 1 piton cu inel. Lungimea are 45m, iar pe parcursul ei se găsesc 4 sau 5 asigurări.
LC3 - Pleacă vertical spre o mică zadă şi de acolo tot în sus spre marginea superioară a Terenului de Fotbal pînă la capătul unei brîne ce pleacă din acesta spre stînga. La capătul brînei se află 1 piton în care acum stă atîrnată o vestă sau o bucata de ham vechi, din chingă. De aici se continua spre stînga pe brînă pînă la capătul acesteia unde găsim o regrupare pe spituri şi lanţ. Lungimea aceasta are aproximativ 65m, deci secundul trebuie să iasă din regrupare mergîndu-se puţin concomitent. Dacă nu se doreşte acest lucru, pe la mijlocul brînei se află 1 spit care marchează începutul traseului Sărutul Pămîntului. La acesta se poate încropi o regrupare.
LC4 - Pleacă ascendent stînga pe un hornuleţ-fisură cam sfărîmat apoi vertical printr-o zonă cu ceva trepte de stîncă şi iarbă, porţiune numintă "La Ruine". Puţin mai sus întîlnim o placă ce fornează un mic diedru, iar după depăşirea acesteia, la cîţiva metri mai sus şi uşor dreapta, pe o mică brînă, se află regruparea formată dintr-un spit şi 1 piton cu inel. Lungimea măsoară 40m şi are cam 7 asigurări dintre care 2 sunt spituri.
LC5 - Traversează dreapta vreo 8m pe brîna de iarbă apoi prinde un hornuleţ care mai sus se transformă în renumita "Fisură Ascunsă" care în partea superioară are un piton mare cu inel. De la acesta se traversează puţin dreapta urcînd uşor diagonal pe o porţiune cu iarbă pînă se prinde brîna de iarbă numită "Marea Traversare". Se ajunge la o regrupare din traseul Fisura Albastră, aflată pe brînă. De aici se merge către dreapta pînă aproape de un mare diedru (Diedrul Pupezei) la baza căruia se află regruparea noastră. Lungimea are 50m şi un pas aproximativ 5+ în fisura ascunsă.
LC6 - Pleacă spre dreapta depăşind Diedrul Pupezei. Urcă pe o treaptă de iarbă apoi prinde un umăr ce coboară imediat în dreapta Diedrului Pupezei şi formează mai sus un fel de rampă. Din regrupare se poate observa vreo 10m mai sus, pe muchia acestui umăr, un piton mare spre care trebuie să ne îndreptăm. Se continuă diagonal dreapta pînă ce se prinde un horn vertical cu o mică surplombă la capătul lui. După trecerea surplombei ajungem pe un mic tăpşan unde se află o regrupare intermediară. Continuăm pe un al doilea horn ce ne scoate pe un prag comod unde regrupăm la 2 spituri cu lanţ. Lungimea are 50m şi un grad estimat la 5+ la trecerea surplombei din primul horn.
LC7 - Continuă vertical pe un horn bine asigurat pe dreapta la plecare apoi, la vreo 8m cu un spit pe placa din stînga. Partea superioară a hornului e obturată de un bolovan mare care se ocoleşte prin stînga. Sub bolovan mai avem un spit, iar la baza bolovanului este o ţeavă mare cu inel. Pasul nu este greu, mai greu părîndu-mi-se porţiunea de la jumătatea hornului, în dreptul primului spit, pas pe care-l estimez la 6+. După ieşirea din diedru se urcă vertical uşor dreapta pe trepte de iarbă pînă la o placă unde se află o regrupare intermediară. Aici se face o traversare dreapta de vreo 7m şi se prinde un horn fisură uşor friabil a cărui parte superioară e obturată de un prag ierbos surplombat. Aici se face o traversare stînga de vreo 3m apoi se urcă diagonal dreapta pe pragul ierbos unde se află regruparea. Lungimea are 45m şi un grad de 6+ în hornul de la plecare.
LC8 - Pleacă pe hornul de deasupra regrupării, iar la jumătatea lui, în dreptul a 2 pitoane mari cu inel, se traversează stînga prinzînd un alt horn mai mic ce se transformă în fisură. Urcăm pe acesta pînă la un mic bolovan unde, spre dreapta, se conturează o brînă subţire de iarbă ce se află fix deasupra hornului de la plecare şi la baza unui ţanc. Traversăm pe această brînă spre dreapta pînă la o poiană de iarbă pe care urcăm diagonal dreapta spre regrupare.
LC9 - Pleacă spre dreapta cu o descăţărare de vreo 3-4m şi prinde o fisură. Se urcă pe aceasta, iar mai sus se iese spre dreapta spre o placă continuînd ascendent dreapta, pe smocuri de iarbă, pînă la baza unui horn unde se observă un piton cu coardă. Aici se face o traversare dreapta de vreo 6m peste o faţă uşor căzută asigurată cu 2 pitoane. La capătul traversării se urcă spre o nişă unde, pe o placă oblică, se află regruparea la 2 spituri. Este şi singura regrupare incomodă din traseu. Lungimea are 40m şi un grad maxim de 6- pe fisura de la început.
LC10 - Deasupra regrupării se află 2 fisuri, traseul urmînd-o pe cea din dreapta. Se urcă pe aceasta, iar ceva mai sus se iese din ea şi se continuă spre dreapta pentru a intra într-un horn larg şi ierbos unde dăm peste o regrupare intermediară, la pitoane. Continuăm pe horn pînă la capătul acestuia, ieşind în Creasta Văii Albe unde regrupăm la 1 spit şi 1 piton P galben. Lungimea are 35m şi un grad maxim de 6 pe fisura de la plecare.
Surse informaţii Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2013/08/traseul-lespezi-10lc-5a-6_2.html
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - W Kargel, 2000
Titus Gonţea - http://titusgontea.blogspot.ro/2009/07/traseul-sarutul-pamantului.html
Mihai Dăiţoiu - http://via-aventura.blogspot.ro/
|