Diedrul Pupezei 6A, 6b+/6c (6a/6a+, A0)
4,00/5 (1 vot)
5314 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (12)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 30.09.2014
editat de Ad Min la data de 12.11.2020

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 6a/6a+
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 6b+/6c
Tip: Traseu clasic

 Diedrul Pupezei 
Cazare: Refugiul Coştila
Orientare: S
Lungime: 12 LC
Altitudine: 1900 m
Înălţime: 350 m
Durată parcurgere: 6 - 8 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Traseu medaliatPitoaneAsigurări dubioaseAsigurări mobileDiedruFisurăFriabilPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Mihai Pupeza, Vlad Petcu, Marian Petcu
Dată: 1977
Premieră iarnă: Marius Lungu
Dată: 02.1987
Premieră solo iarna: Cornel Sain
Dată: 08.02.1994


Descriere traseu

Asigurări mobile: Frienduri/hexuri de la 25 la 70mm (poate dubluri între 35 - 50mm) și o selecție de nuci medii/mari.

LC 1 (50 m, 3) - Se pleacă de deasupra bolovanului peste câteva trepte stâncoase până la o spălătură verticală unde se coteşte dreapta şi se prinde o brână uşor ascendentă. Se urcă până la baza unui horn mare, foarte vizibil, loc unde se află prima regrupare.

LC 2 (45 m, 5+) - Se pleacă puţin spre dreapta apoi se urcă diagonal dreapta până se prinde linia hornului. Se ajunge în poiana numită "Terenul de Fotbal". La marginea de jos a acestuia, la câţiva metri de la ieşirea din horn, se află regruparea a doua. Pe parcursul lungimii se găsesc 4 sau 5 pitoane.

LC 3 (65 m, 1+) - Se pleacă vertical spre o mică zadă şi de acolo tot în sus spre marginea superioară a "Terenului de Fotbal" până la capătul unei brâne ce pleacă din acesta spre stânga. De aici se continuă spre stânga pe brână până la capătul acesteia unde se găsește o regrupare pe spituri şi lanţ. Lungimea aceasta are aproximativ 65 m, deci secundul trebuie să iasă din regrupare mergându-se puţin concomitent. Dacă nu se doreşte acest lucru, pe la mijlocul brânei se află două spituri care marchează începutul traseului Sărutul Pămîntului, iar la aproximativ 10 metri în stânga, se află o altă regrupare (stație de rapel) pe spituri.

LC 4 (40 m, 4) - Se pleacă ascendent stânga pe un hornuleţ-fisură cam sfărâmat, apoi vertical printr-o zonă cu ceva trepte de stâncă şi iarbă, porţiune numită "La Ruine". Puţin mai sus se întâlnește o placă ce formează un mic diedru, iar după depăşirea acesteia, la câţiva metri mai sus şi uşor dreapta, pe o mică brână, se află regruparea formată dintr-un spit şi un piton cu inel. Lungimea măsoară 30 m, este cea mai friabila din traseu şi are cam şapte asigurări dintre care două sunt spituri.

LC 5 (30 m, 5+) - Se traversează dreapta vreo 8 m pe brâna de iarbă, se ajunge în dreptul unei fisuri-diedru denumită și "Fisură Ascunsă" care în partea superioară are un piton mare cu inel. Aceasta este o secțiune unde adeseori se greșește linia Fisurii Albastre. Deasupra regrupării mai este o fisură clară, pe care alpiniștii pornesc ignorând avertismentul că trebuie traversat dreapta la următoarea fisură.
De la pitonul cu inel se traversează puţin dreapta urcînd uşor diagonal pe o porţiune cu iarbă până se prinde brâna de iarbă numită "Marea Traversare" unde se ajunge la o regrupare.

LC 6 (10-20 m, 2): O lungime scurtă pe Marea Traversare către dreapta conduce prin hornul de intrare traseului Lespezi, la baza Diedrului propriu-zis pe o platforma dreaptă şi comodă unde se află regruparea marcată de un spit și două pitoane.

Traseul are şi o variantă originală de intrare, de jos, din Circul 1.

LC 1+LC 2 (75 m, 6+) - La dreapta de marele bolovan se coboară până se prinde o brână oblic stânga, se urcă pe niște trepte până la o regrupare pe 2 cuie (bătute recent, foarte solide!), după care se urcă încă o treaptă de iarbă, se urmărește linia pitoanelor, după care traseul cotește spre stânga pe o fisură, în care sunt necesare asigurări mobile, în general frienduri mici (0.5 și 0.75) și setul de nucii offset mici. Se merge oblic stânga, continuând pe linia fisurii și găsim și niște pitoane mai proaste, pe alocuri până dăm de terenul de fotbal. Aici se poate regrupa la un copac, sau se poate merge concomitent până la primul spit în traversare spre La Ruine.

LC 3 (25m, 6+/7-) - La dreapta de regruparea traseului Sărutul Pământului, la primul spit de pe traversarea spre La Ruine, se urcă oblic stânga, pe o brâniță, unde găsim 2 pitoane vechi unul lângă celălalt. După care continuăm oblic dreapta spre diedrele evidente, traversând o zonă ușor friabilă și ruptă. De acolo se urmărește linia diedrului care ia frienduri bune. Regrupare pe 2 spituri.

LC 4+LC 5 (50 m, 7+) - Se urcă un horn mai susținut, care ia frienduri mici-medii fără probleme, aici este și pasul lungimii. După care se merge ușor pe dreapta, urcăm încă o fisură ușoară, până dăm de o regrupare pe 2 spituri, se poate regrupa aici sau se poate continua încă vreo 15-20 de m spre o traversare către stânga, pe linia pitoanelor care dă spre marele traversare, și regrupăm fix sub diedru la un spit și un cui.

Continuare de la Marea Traversare în sus:

LC 7 (30 m, 6+): Prima lungime de diedru este verticală, are o mică burtică după primii 5 metri, apoi vertical. După 25m are o mică surplombă, apoi imediat se regrupează pe o platformă înclinată de stâncă. Atenţie, lungimea are puține asigurări fixe. Regruparea este solidă, pe spituri.

LC 8 (30 m, 6+): A doua lungime de diedru începe lejer, apoi are o mică burtică, continuă tot sub forma de diedru, cuie mai rar, până la o ţeavă mare. În acest punct, diedrul continuă în sus şi uşor stânga, DAR traseul continuă orizontal dreapta, pe sub o arcadă şi apoi în sus pe faţă până în regrupare. Porțiunea este bine asigurată cu pitoane solide și dese. Regruparea este pe o faţă mai mult în ham decât comodă la două ancore mecanice solide.

LC 9 (45 m, 7): Pe o fisură fină urcă în sus, apoi către stânga pe o faţă cu spituri până prinde un horn larg în stânga pe care urcă. Hornul este pe alocuri friabil, iar asigurările rare. Continuăm pe un al doilea horn mic, mai scurt, la finaul căruia găsim regruparea la două ancore mecanice. Se regrupează pe un moţoţoi la două spituri (unul cu verigă de rapel).

LC 10 (25 m, 6): Din acest punct se coboară cca. 2m. (pasajul se cheamă J) şi se traversează pe faţa de dincolo de ţanc, pe sub o arcadă, în dreapta până la o fisurică, pe care se continuă în sus, apoi stânga pe o placă desprinsă care sună a gol şi în sus până la un piton cu o cordelină veche. De aici sunt doua variante prin care se iese în Albastra Moşului (Varianta Cristea), fie direct prin traversare la stânga pe o fisură cu iarbă şi fără nicio asigurare, şi această variantă ajunge în regruparea de dinainte de Faţa Muştelor; fie se continuă în sus pe fisuri şi se face traverseul în Albastra, mai sus, pe sub o arcadă roşiatică, varianta cu asigurări proaste şi friabil.

LC 11 (45 m, 7-): Lungimea cu Faţa Muştelor începe cu o fisură verticală până la sârme, apoi traverseu la dreapta, o fisură care duce la o faţă vericală brăzdată de trei fisuri orientate oblic stânga (pas impus 6+/7-, cu distanţa între asigurări 3-4m.) care duc la un horn. Continuăm în sus și găsim regruparea la două spituri (unul cu verigă de rapel).

LC 12 (25 m, 4+): Ultima şi cea mai uşoară, porneşte în dreapta traversând o muchiuţă mică, o fisură verticală, un horn mic şi se iese în Creasta Văii Albe.
Surse informaţii
fralpinism - http://www.fralpinism.ro/?cat=142
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - W Kargel, 2000
Titus Gonţea - http://titusgontea.blogspot.ro/2009/07/traseul-sarutul-pamantului.html
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_scurta-istorie-a-catararii-pe-gheata-in-romania_id_89.html
http://www.carpati.org/forum/alpinism-7/premiera_de_iarna_diedrul_pupezei_1986-3551/1/
Marius Lungu - Ascensiunea de iarna a traseului Diedrul Pupezei, Muntele - Buletinul CAR, Anul I, serie noua, nr. 1/1990, pag. 9
alpinismexplorare.ro - http://www.alpinismexplorare.ro/content/peretele-vaii-albe-diedrul-pupezei-si-memorial-emilian-cristea-iunie-2007

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 51.7" E 25° 30' 03.7"    
Rută acces: De la Refugiul Coştila se merge pe poteca de Brâna Aeriană. Vom trece 2 vâlcele, vom ţine o mică crestuliţă până vom ajunge La Pândă. Dacă dăm de un lanţ am ajuns prea sus, trebuie să coborâm 20 m. De La Pândă facem stânga pe o potecuţă îngustă și expusă ce ne conduce în Circurile Văii Albe. Continuăm în sus spre Circul 1, până la bolovanul mare de sub perete.
Rută retragere: 
Retragerea se poate face:
  • în rapel, cu sfori de 60m, din regruparea pe spituri (unul cu inel) de la finalul feței muștelor, fără a mai cățăra ultima lungime scurtă și ușoară.
  • ieșind în Creasta Văii Albe şi se coboară pe creastă către Brâna Aeriană. Pe parcurs găsim mai multe ancore mecanice roșii pe care le putem folosi pentru rapel în caz de oboseală sau vreme nefavorabilă. Traversăm Brâna Aeriană (ce are pe tot parcursul ei cablu metalic), Se coboară apoi într-un vâlcel, pe care se continuă până la finalul lui, se face stânga, se intră în alt vâcel pe care în coborâm cu ajutorul unor lanţuri. După ce se termină lanţurile se mai coboară 50 m, apoi se ţine potecuţa de pe crestuliţa din dreapta (cum coborâm). Traversăm dreapta pe o brână (pe deasupra Peretelui Vâlcelului Stâncos), coborâm un fel de vâlcel cu lanţ şi ajungem de unde am plecat, în locul La Pândă. De acolo în 20 de minute suntem înapoi la Refugiu.


Topo

Topo

Diedrul Pupezei

Poze


Diedrul Pupezei

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţe


  • 12.02.1987  Marius Lungu

Diedrul Pupezei

Useri care au parcurs traseul


Constantinescu Anita - 28.10.2018
- 28.10.2018
Constantinescu Anita - 27.10.2018
- 27.10.2018
Vasile Dumitrică - 20.10.2018
- 20.10.2018Frig. Ieșire prin Albastra Moșului cu o regrupare în R6 din Sărutul Pământului
Constantinescu Anita - 30.09.2017, Vara
- 30.09.2017

Useri care doresc să parcurgă traseul


Chereches Cristian
Stefan
Bogdan Lazăr

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 25' 51.7" E 25° 30' 03.7"    
Rută acces: De la Refugiul Coştila se merge pe poteca de Brâna Aeriană. Vom trece 2 vâlcele, vom ţine o mică crestuliţă până vom ajunge La Pândă. Dacă dăm de un lanţ am ajuns prea sus, trebuie să coborâm 20 m. De La Pândă facem stânga pe o potecuţă îngustă și expusă ce ne conduce în Circurile Văii Albe. Continuăm în sus spre Circul 1, până la bolovanul mare de sub perete.
Rută retragere: 
Retragerea se poate face:
  • în rapel, cu sfori de 60m, din regruparea pe spituri (unul cu inel) de la finalul feței muștelor, fără a mai cățăra ultima lungime scurtă și ușoară.
  • ieșind în Creasta Văii Albe şi se coboară pe creastă către Brâna Aeriană. Pe parcurs găsim mai multe ancore mecanice roșii pe care le putem folosi pentru rapel în caz de oboseală sau vreme nefavorabilă. Traversăm Brâna Aeriană (ce are pe tot parcursul ei cablu metalic), Se coboară apoi într-un vâlcel, pe care se continuă până la finalul lui, se face stânga, se intră în alt vâcel pe care în coborâm cu ajutorul unor lanţuri. După ce se termină lanţurile se mai coboară 50 m, apoi se ţine potecuţa de pe crestuliţa din dreapta (cum coborâm). Traversăm dreapta pe o brână (pe deasupra Peretelui Vâlcelului Stâncos), coborâm un fel de vâlcel cu lanţ şi ajungem de unde am plecat, în locul La Pândă. De acolo în 20 de minute suntem înapoi la Refugiu.

Echipament


Diedrul Pupezei

Comentarii