Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Lespezile Padinei Popii (Turnul Mare al Dianei), 60 ani de la deschiderea traseului Traseul Sângele Voinicului (Peretele Mare din Padina Popii), 63 ani de la deschiderea traseului Fisurile Centrale (Padina lui Călineţ), 15 ani de la deschiderea traseului Moon Trip (Prima faleză)

Hornul Arnăuţilor 5B, (6a+, A1)
0.00/5 (0 voturi)
1293 vizualizări


  • Descriere
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 16.10.2014
editat de Adi Min la data de 17.11.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6a+
Grad artificial: A1
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 7 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări dubioaseAsigurări mobileDiedruHornCopaci

Premieră şi reparații

Premieră: Constantin Georgescu, Cristian Andreescu
Dată: 1976


Descriere traseu

Hornul îşi merită gradul 5B, pasajele fiind predominant de liber, cu multe zone surplombate, cu roca în cea mai mare parte compactă şi curată, dar cu pitoane care nu inspiră mare încredere (ţevi cu inel).

LC1 începe la limita din stânga a peşterii, pe un horn adânc, cu aspect de diaclază. Grad 5-, fără pitoane, cca. 35m. Atenţie, în caz de umezeală, pe această lungime pereţii sunt acoperiţi cu mâzgă! Regruparea la capătul hornului, la o ţeavă şi un bolovan încastrat.

LC2 ramonăm spre exteriorul hornului, practic pe deasupra lungimii anterioare, apoi pitoanele ne conduc în stânga (stând cu faţa la vale) pe nişte praguri cu iarbă. Traversare dificilă înapoi pe linia hornului pe o faţă spălată (iniţial probabil traversare Dülfer). Liber impus cam gradul 6, la traversare cam 7-. Regrupare la un pom.

LC3 urcă verticala hornului (gr 6 liber) cu pitoane bune, apoi continuăm prin locuri ceva mai calme până la un diedru surplombat. La baza lui se poate face o regrupare intermediară. Continuăm în sus asiguraţi în nişte ţevi cu inel, pe pasaje din ce în ce mai grele, până la finalul diedrului care e surplombat şi blocat de o aglomerare de bolovani ce ne obligă să ieşim în dreapta, pe o faţă fără pitoane. Regruparea este imediat mai sus la 2 pitoane.

LC4 continuă pe linia hornului, blocat mai sus de un bolovan cu iarbă, apoi un pom, iar iarbă şi în sfârşit ieşim la regrupare.

LC5 este cea mai frumoasă şi cea mai dificilă. Iniţial urcăm lejer prin dreapta regrupării şi prindem linia hornului traversând în dreptul unui ţanc, pe după care punem un anou. Primul piton este la încă 4m de aici şi îl asigurăm după un scurt ramonaj. Deasupra lui e un bolovan încastrat, care se ocoleşte fără greutate prin exteriorul hornului, apoi pasaje frumoase până la o ţeavă mare şi un piton pe faţa din stânga. În acest punct este pasul cheie al traseului. Ieşim pe faţa din stânga unde asigurăm cu cel mai mare hexcentric, apoi traversăm ascendent înapoi în horn. Cam 6+/7- impus. În continuare dificultăţile scad, traversăm uşor peste o surplombă spre stânga şi prindem un horn îngust care ne scoate într-o brână.

LC6 urcă pe brână spre dreapta, vizând un diedru marcant. Regrupare la un brad.

LC7 traversează fără pitoane spre baza diedrului şi după vreo 30 m de artificial ieşim în pădure.
Surse informaţii
Cornel Zarescu
http://www.buila.ro/trasee_catarare_2_ro

Acces şi retragere

GPS: N 45° 17' 22.6" E 24° 07' 48.2"    
Rută acces: Este situat în capătul din amonte al Cheilor Folea. Traseul este uşor de identificat, accesul până la baza lui făcându-se pe poteca ce urcă la Peştera Arnăuţilor.
Rută retragere: Retragerea se face ocolind curba de nivel spre dreapta până la un vâlcel împădurit care coboară până la râu.

Topo

Topo

Hornul Arnăuţilor

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 17' 22.6" E 24° 07' 48.2"    
Rută acces: Este situat în capătul din amonte al Cheilor Folea. Traseul este uşor de identificat, accesul până la baza lui făcându-se pe poteca ce urcă la Peştera Arnăuţilor.
Rută retragere: Retragerea se face ocolind curba de nivel spre dreapta până la un vâlcel împădurit care coboară până la râu.

Echipament


alt

Comentarii