Astăzi se împlinesc 86 ani de la deschiderea traseului Furcile (Peretele Gălbenelelor), 2 ani de la deschiderea traseului Memorial Páll Endre (Heaven and Hell) (Piatra Altarului)

Tărâmul Celălalt 8a+
0.00/5 (0 voturi)
221 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 22.09.2020
editat de Ad mini la data de 31.08.2021

Caracteristici generale


Grad impus: 6c
Grad rotpunkt: 8a+
Tip: Traseu clasic

 Sursă poză: Mihai Sava 
Cazare: Refugiul Coştila
Orientare: S
Lungime: 9 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneSpituriAsigurări mobileIarbă

Premieră şi reparații

Premieră: Dragoş Ghiţoc, Liviu Ghiţoc, Cristi Barla, Titus Gonţea, Mihai Sava, Andrei Vlad, Cipi Aldea
Dată: 17.09.2020


Descriere traseu

Traseul a fost deschis în perioada 13 septembrie 2019 - 17 septembrie 2020, de jos în sus. Traseul continuă o veche linie începută de Dragoş Ghiţoc, Liviu Ghiţoc și Cristi Barla, primele 2 lungimi fiind bătute de aceștia. Gradele rotpunkt sunt estimative.

LC 1: Pleacă din Circul de Piatră, la stânga de Fisura Roșie, țintind hornul de deasupra, care are de obicei infiltrații de apă. Este asigurat cu conexpanduri vechi, manufacturate. Regrupează la câțiva metri în stânga Fisurii Roșii.

LC 2: Continuă ascendent stânga, pe o zonă ușor căzută, țintind brâna comună cu Eftimie Croitoru. Nu se știe nimic despre calitatea asigurărilor, este obligatoriu să avem mobile sau pioane și ciocan la noi. 

LC 3: De pe brâna comună cu Eftimie Croitoru, merge în formă de semicerc, pe fețe. Se regrupează pe o brână de iarbă. 45m, 6c oligatoriu, 6c+.

LC 4: Pleacă spre stânga, spre o fisură/diedru. Lungime susținută, având și câteva pasaje surplombante. Regrupare incomodă pe un prag de stâncă. 35m, 6c obligatoriu, 7b+.

LC 5: Începe cu o cățărare pe față, continuă cu o fisură, apoi o secțiune compactă. Se iese pe o brână de iarbă. Finalul lungimii traversează niște plăci ușor friabile și murdare. Regrupare pe o brână de iarbă. 45m, 6b obligatoriu, 7a. 

LC 6: Plecăm în sus pe fisură, la mobile. Ajungem sub o față care surplombează ușor, unde avem și pasajul rotpunkt cel mai greu al traseului. După depășirea acestuia continuăm pe o față ușor căzută, având un singur spit (+ mobile). În continuare intersectăm traseul Fisura Roșie (care continuă spre stânga) și regrupăm deasupra acestuia, pe o brână de iarbă. 60m, 6c obligatoriu, 8a/8a+.

LC 7: Plecăm asigurând la mobile, se iese apoi pe un prag de stâncă. Zona mediană este compactă și asigurăm la mobile, iar finalul este puțin friabil, asigurat cu 1 piton și 2 spituri. Se regrupează pe un prag de stâncă, la 10m sub Brâna Mare a Coștilei. 50m, 6b obligatoriu, 7a.

LC 8: Pleacă spre stânga. După depășirea unui pasaj surplombant, continuăm pe teren friabil până în Brâna Mare a Coștilei. Vom ieși sub o fisură clară cu o "scară de pitoane". Acesta este Traseul Moș Gelepeanu. Traseul nostru este 10m la dreapta. 40m, 6b obligatoriu, 6b.

LC 9: Plecarea este ușor murdară, pe fețe. Continuă pe un horn, apoi spre stânga spre o altă fisură. Aceasta dă într-un scoc ce se termină în platoul Bucegilor. 55m, 6a+ obligatoriu, 6b.
Surse informaţii
Titus Gonțea - http://titusgontea.blogspot.com/2020/12/taramul-celalalt-in-memoriam-george.html
https://thewheelchairclimbingroute.ro/2021/08/11/analiza-traseu-taramul-celalalt-din-peretele-vaii-albe/

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 32.6" E 25° 29' 44.4"    

Poze


Sursă poză: Mihai Sava

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Sursă poză: Mihai Sava

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 25' 32.6" E 25° 29' 44.4"    

Echipament


Sursă poză: Mihai Sava

Comentarii