Astăzi se împlinesc 68 ani de la deschiderea traseului Fisura Albastră varianta Cristea (Peretele Văii Albe), 20 ani de la deschiderea traseului Sărutul Pământului (Peretele Văii Albe), 8 ani de la deschiderea traseului Feţele din Stânga Lirei (Peretele Ciorânga Mare)

Cascada Vânturiș - inferior 1 WI4
0.00/5 (0 voturi)
226 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 28.01.2020
editat de Ad Min la data de 28.01.2020

Caracteristici generale


Grad rotpunkt: WI4
Tip: Escaladă în gheață

 Cascada Vânturiș - inferior 1 
Lungime: 25 m
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Descriere traseu

Cascada se formează mai rar, se află într-o zonă descoperită, iar soarele ajunge până lângă ea (dar nu pe ea). Este ideal de mers dimineața devreme la ea sau în zilele geroase și înnorate.
Surse informaţii
Cel mai simplu mod de a ajunge la cascadă este cu mașina până la Cabana Dichiu (sau dacă iarna e mai blândă, se poate avansa încă 2km pe drum, până unde drumul se orientează spre N). Dacă nu, cei 2 km se parcurg pe jos. Se coboară pe firul văii (fie ocolim multiplele căscăduțe, fie rapelăm peste ele). Avem un rapel mai lung (10-12m) după un colț de stâncă, apoi urmează cascada principală. În momentul în care am ajuns la 2 ancore montate într-un bolovan vom ști că am ajuns la finalul cascadei principale. Cu un rapel de 60m suntem jos. Continuăm pe zona de plat până la următoarea ruptură de pantă.

A doua variantă, mai lungă, este dinspre cota 1400m, pe marcaj punct roșu, ne scoate de asemenea deasupra cascadelor.

Pentru spiritele exploratoare mai există o variantă, nu coborâm pe firul vării, ci pe următoarea vale (dinspe sud), care este mult mai blândă. Coborâm pe aceasta (pe picioare, nu necesită rapeluri) până dăm de o brâniță/potecuță care face stânga, pe sub niște stâncării. Brânița (40-50m de mers pe ea) ne va scoate la baza Cascada Vânturiș inferior 2. Și aceasta și următoarea, Cascada Vânturiș inferior 1 se pot ocoli pe dreapta, pe o creastă dubioasă, paralelă cu valea.

Acces şi retragere

GPS: N 45° 20' 31.4" E 25° 29' 06.9"    

Poze


Cascada Vânturiș - inferior 1

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeCascada Vânturiș - inferior 1

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 08.02.2020, Iarna
- 08.02.2020Cascada este destul de delicata.. friabila si pe alocuri desprinsa de la perete ... este catarabila cu un minim de protectii .

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 20' 31.4" E 25° 29' 06.9"    

Echipament


Cascada Vânturiș - inferior 1

Comentarii