Astăzi se împlinesc 84 ani de la deschiderea traseului Creasta Mălinului (Colţul Mălinului).  Astăzi se împlinesc 59 ani de la deschiderea traseului Traseul Alveolelor (Peretele Mare din Padina Popii).  Astăzi se împlinesc 30 ani de la deschiderea traseului Traseul Direct (Peretele Răcorelelor).  

Traseul dintre Fisuri 5B
0.00/5 (0 voturi)
1241 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 02.09.2014
editat de Ad Rian la data de 01.12.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Bucle echipate: 25
Tip: Traseu clasic

 Traseul dintre Fisuri 
Orientare: S
Lungime: 8 LC
Altitudine: 1550 m
Înălţime: 200 m
Durată parcurgere: 5 - 6 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneAsigurări mobileFaţă verticalăHornIarbăFriabilNerecomandatPericulosPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Nicolae Călin, Pompiliu Pascu, Gheorghe Enache (Ceaca)
Dată: 1958


Descriere traseu

Dificultățile şi varietatea obstacolelor, anume alese, pentru a se stabili un itinerar tehnic cât mai complex, Traseul dintre Fisuri constituie un examen dur pentru amatorii de escalade de grad superior. Traseul urmează prin mijloc Fața Sud-Vestică a Peretelui Urlătorii Mari; linia sa ascensională deşi nu poate fi ușor identificată de jos, se defineşte însă tot mai clar în cursul escaladei, obstacolele fiind legate între ele prin mici fisuri şi alveole, în care sunt fixate numeroase pitoane.

Din zona de inflexiune a Peretelui Urlătorii Mari coborâm în pantă repede, cca. 50 m, un hățas, acoperit în parte de o vegetație sălbatică, până la baza peretelui, unde distingem în dreapta un pinten ascuțit, de aspectul unui mic contrafort. Este locul din care începe escalada Traseului dintre Fisuri.

În prima L.C. urcăm vertical pintenul sus-amintit, al cărui vârf îl atingem după 20 m, după care ne regrupăm.

Din acest punct escalada urmează, în cursul celei de a 2-a L.C., o înlănțuire de fisuri scurte, ce brăzdează o serie de obstacole foarte dure, care sfârşesc la înălțimea unei platforme înierbate, unde ne regrupăm.

În cea de a 3-a L.C. trecem, succesiv, printr-o fisură înclinată către stânga şi barată de o mică surplombă, iar în continuare, de-a lungul unui diedru de cca. 10 m, foarte spălat, după care, urmând o față cu mici prize, atingem un brâu unde ne regrupăm din nou.

De aci, ajutându-ne de pitoanele fixate în câteva fisuri înguste, înaintăm, în cursul celei de a 4-a L.C., ajungând într-un mic diedru, unde găsim o excelentă platformă de regrupare.

A 5-a L.C. urmează inițial o fisură înaltă de 15 m, blocată la mijloc de un bloc de mici dimensiuni; fisura pierzându-se în perete, continuăm escalada pe linia de cea mai mare pantă a acestuia, până la înălțimea unei noi platforme de regrupare.

Pe desfăşurarea celei de a 6-a L.C. înaintăm cu ajutorul câtorva pitoane fixate în micile alveole de pe parcurs și făcând uz atât de tracționarea la coardă dublă, cât și de prizele de conglomerat, care in această porțiune sunt rotunjite, iar în partea finală, friabile, ieşim pe o platformă înierbată, unde ne regrupăm.

Penultima L.C. (a 7-a) începe cu escalada unei fisuri de cca. 6 m, înclinată către stânga, după care, printr-o schimbare de direcție către dreapta, trecem un obstacol surplombant, iar în final, o față ce sfârşeşte cu un horn incomod, la baza căruia ne regrupăm.

La începutul celei de a 8-a L.C., efectuând o traversare de 3-4 m spre dreapta, ajungem la baza unui al doilea horn, prin care urcăm cca. 5 m, iar printr-o traversare către stânga reintrăm în marele horn părăsit mai jos, a cărui escaladă conduce, după 10-12 m, la vârf.
Surse informaţii
Bucegi Turism Alpinism, Ed. a 2-a, rev. şi adăugită - Emilian Cristea, N. Dimitriu, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964;
Munţii Bucegi Drumeţie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin, Bucureşti, 2000
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

GPS: N 45° 23' 21.7" E 25° 30' 25.8"    
Rută acces: Accesul se face de la Buşteni pe poteca Schiel din Valea Urlătorilor, până la punctul „La Mese" (pe traseul turistic triunghi albastru). De acolo, un hăţaş ce ocoleşte spre stânga Muchia Urlătorilor, duce la baza acestui perete sudic.
Durată acces: 2 ore
Rută retragere: De pe vârful împădurit, unde escalada se încheie, ne orientăm către nord, urmând creasta, în parte împădurită, până în Drumul Urlătorilor.
Durată retragere: 2 ore

Topo

Topo

Traseul dintre Fisuri

Poze


Traseul dintre Fisuri

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Traseul dintre Fisuri

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 23' 21.7" E 25° 30' 25.8"    
Rută acces: Accesul se face de la Buşteni pe poteca Schiel din Valea Urlătorilor, până la punctul „La Mese" (pe traseul turistic triunghi albastru). De acolo, un hăţaş ce ocoleşte spre stânga Muchia Urlătorilor, duce la baza acestui perete sudic.
Rută retragere: De pe vârful împădurit, unde escalada se încheie, ne orientăm către nord, urmând creasta, în parte împădurită, până în Drumul Urlătorilor.

Echipament


Coardă: 2 semicorzi
Bucle echipate: 25
Mobile: frienduri, nuci
Echipament suplimentar: scăriţe, pitoane, ciocan
Traseul dintre Fisuri

Comentarii