Pe 19.10.1933 se năştea Matei Schenn.

Cheile Feneşului


  • Descriere şi trasee
  • Poze (1)
  • Hartă
  • Vreme

Caracteristici generale


 Cheile Feneşului 

Descriere

Una dintre cele mai adânci chei din cadrul Munţilor Trascău este situată în bazinul mijlociu al văii Feneşului, având o lungime de circa 1,2  km. Partea superioară este dominată de platoşele stâncoase ale masivelor Dâmbău, pe dreapta, şi Corabia, pe stânga, fiind străpunse de numeroase peşteri, poduri naturale şi însoţite de lungi trene de grohotiş. Din punct de vedere al practicării alpinismului, se detaşează două zone distincte, Pietrele Caprei, martori de eroziune (custuri de albie), situate pe cursul văii, şi pereţii din Dâmbău şi Corabia, cu înălţimi cuprinse între 80 şi 150 m, din păcate, prea puţin exploataţi. Peisajul este inedit şi uimeşte prin severitatea verticalelor, stânca este calcar, deosebit de compactă la Pietrele Caprei şi friabilă în unele zone ale peretelui din Dâmbău.

Roca: calcare jurasice.

Carcteristici: un areal foarte divers, care alternează trasee tehnice de placă cu rute surplombate.

Perioada ideală: de primăvara până toamna.

Campare: se poate campa în apropierea stâncilor sau în lunca largă din amonte de chei. La circa 300 m în amonte de chei ne putem aprovizona cu apă de la un izvor amenajat, cu debit puternic.
Surse informaţiiStâncă: calcar
Inălţime: 30 m

Selectează:  

Sectoare  

Nr.    Nume    Stâncă    Altitudine    Înălţime    Trasee    Jurnale    Parcurgeri    
1.Sector I Topo Coordonatecalcar25 m1700
2.Sector II Topo Coordonatecalcar30 m500
3.Sector III Topo Coordonatecalcar22 m600

Acces şi retragere

GPS: N 46° 09' 06.8" E 23° 17' 11.2"    
Rută acces: Din centrul satului Feneş, urmăm spre dreapta drumul forestier ce însoţeşte Valea Feneşului, cheile fiind situate la circa 10 km de intersecţie.

SchiţeRepartizarea traseelor


Poze


Cheile Feneşului

HartăGPS: N 46° 09' 06.8" E 23° 17' 11.2"    
Rută acces: Din centrul satului Feneş, urmăm spre dreapta drumul forestier ce însoţeşte Valea Feneşului, cheile fiind situate la circa 10 km de intersecţie.

Vremea în Valea Ampoiului