Acces şi retragere
|
GPS: N 45° 25' 32.6" E 25° 29' 44.4"  |
Rută acces: De la Refugiul Coştila se merge pe poteca de Brâna Aeriană - Creasta Văii Albe. În momentul când am ajuns "La Pândă", o platformă de iarbă (dacă am dat de lanţ am trecut de "La Pândă" şi trebuie să coborâm 15-20 m), continuăm pe o potecă ascendentă spre stânga, lăsând Peretele Vâlcelului Stâncos în spate. Trecem câteva zone mai expuse, traversăm un vâlcel, şi coborâm pe o pantă înierbată până în Circurile Văii Albe.
Vom ajunge la baza Circului 1; pentru celelalte circuri vom continua să mergem înainte, pe poteca slab conturată de la baza peretelui, spre Pintenul Văii Albe. Urcăm pe lângă jnepeni, apoi facem dreapta pe o brână largă de piatră. Ne aflăm sub Circul de Piatră/Circul 2. Pentru Circul 3, vom continua să mergem pe lângă jnepeni (nu ne abatem dreapta spre Circul de Piatră) la inspiraţie, apoi stânga pe iarbă pe la baza peretelui Pintenului Văii Albe pe Brâna Pintenului Văii Albe.
|
Durată acces: 2h30m |
Rută retragere: O parte din trasee ies direct în Creasta Văii Albe, o parte pe Brâna Mare a Coştilei. Pentru cele care ies pe Brâna Mare a Coştilei, facem dreapta spre Hornul lui Gelepeanu și Creasta Văii Albe.
Pe Creasta Văii Albe coborâm pe poteca bine conturată. Spre final, unde panta devine mai înclinată, apar şi câteva spituri (roşii) de care ne putem folosi în caz că suntem obosiţi sau în caz de vreme nefavorabilă. Ajungem într-o mică strungă, de aici porneşte Brâna Aeriană, echipată cu lanţuri. În cazul în care nu mai vrem să parcurgem toată brâna, la jumătatea ei există un spit roşu, din care putem face rapel cu semicorzi de 50m (şi evităm astfel şi o zonă mai delicată ce trebuie descăţărată). Continuăm pe potecă, coborâm Vâlcelul Policandrului, după ce se termină lanțul mai coborâm circa 5-10 min, facem dreapta pe o brână, coborâm alt lanț și ajungem "La Pândă". De aici, coborând pe poteca de urcare, în 30 min suntem la Refugiul Coștila. |
Durată retragere: 2h30m |
|