Banatului


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Hartă
  • Vreme

Caracteristici generale


 Banatului 

Descriere

Alpinismul în zona Bãile Herculane a început în anul 1966 cu ajutorul sportivilor de la Asociatia Sãnãtatea din Arad, prin deschiderea unui numãr de trasee în Peretele Șoimului și zona Bobot. De atunci s-au succedat la efectuarea de premiere un numãr mare de alpiniști, mai ales studenții de la Politehnica Timișoara conduși de veteranul alpinismului românesc, prof. dr. ing. Eugen Seracin.

La dezvoltarea zonei au participat și alpiniștii unor alte cluburi din zona Banatului și aici amintim Victoria Guban Timișoara, Sticla Tomești, sau alpiniști individuali, neafiliați la nici un club.

Multe trasee au fost bãtute în spiritul anilor '70-'80, cu pasaje artificiale. Începând cu anii '90 frații Marius și Ovidiu Ianoșel au introdus spiritul de cãțãrare liberã, prin trasee foarte spectaculoase. Apar primele trasee de escaladă, amenajate de cățărătorii din Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Caransebeș, dar și din București. Se organizează Campionate Naționale de escaladă și astfel se deschid tot mai multe trasee noi.

La începutul anilor 2000 Valea Cernei număra aproximativ 150 de trasee de escaladă. Începând cu anul 2003, Clubul Sportiv ALTERNATIVE din Timișoara începe organizarea anuală, la începutul lunii mai, a competiției "Herculane Climbing Open", care prin amenajarea anuală de rute noi, a ridicat numărul traseelor de escaladă din Valea Cernei. În prezent Valea Cernei oferă aproximativ 600 de trasee de escaladă amenajate.

Simultan cu deschiderea de trasee de escaladã s-a început parcurgerea traseelor clasice în stil liber cu recotarea lor în grade UIAA. La ora actualã existã un numãr de 86 trasee clasice cu gradele de la 1B la 6A, și circa 600 de trasee de cãtãrare liberã (escaladã sportivã) cu grade pânã la 9aplus.

Alpinismul bãnãțean a dat un numãr mare de performeri în materie, dintre care îi putem aminti pe Cornel Gălescu și pe Ștefan Milota.
Surse informaţii
http://herculaneclimbing.ro/
http://www.fralpinism.ro/topo/herculane%20v3.1%20draft(beta).pdf
Poze - https://en.wikipedia.org/wiki/Băile_Herculane şi http://www.climbingtopo.ro/sector.php?area_name=Herculane&sector_name=Cascada%20Vanturatoarea

Stâncă: calcar

Selectează:  

Masive  

Nr.    Nume    Stâncă    Trasee    Jurnale    Parcurgeri    
1.Valea Cernei Fantastic Descriere Topo Coordonatecalcar3423460
2.Băile Herculane Fantastic Descriere Topo Poză Coordonatecalcar4016099
3.Cheile Bobot Fantastic Descriere Topo Poză Coordonate English translationcalcar671916
4.Cheile Nerei Topo Poză Coordonatecalcar1300
5.Cheile Şuşara Descriere Topo Coordonatecalcar300
6.Peștera Ponicova Coordonatecalcar1400

Acces şi retragere

GPS: N 45° 03' 17.9" E 22° 36' 01.6"    

SchiţeRepartizarea traseelor


Poze


Banatului

HartăGPS: N 45° 03' 17.9" E 22° 36' 01.6"    

Vremea în Banatului