Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mircea Casassovici.

Cheile Mănăstirii


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Hartă
  • Vreme

Caracteristici generale


 Cheile Mănăstirii 

Descriere

Formate prin eroziunea culmii calcaroase Pleșa Râmețului-Piatra Cetii, Cheile Mănăstirii fac parte dintr-un larg sistem de chei și defilee săpate de apele Râmețului. Confundate de cele mai multe ori cu Cheile Râmețului, aflate la 5km in amonte, Cheile Mănăstirii reprezintă un defileu aparte. Deși cu o dezvoltare relativ redusă în lungime, ele prezintă pereți cu înălțimi de până la 180 m, propice pentru alpinism și escaladă sportivă. Primele trasee au fost pitonate aici în anii 70 în zona unor fisuri și hornuri, unele dintre rute punând și acum probleme la escaladă (Cuib de Șoimi). La începutul anilor 80 Cheile Mănăstirii au găzduit mai multe etape și finale de Campionat Național de escaladă viteză. După această perioadă cheile au rămas doar zonă de cățărare pentru alpiniștii din orașele învecinate Teiuș, Alba-Iulia, Blaj. Începutul anilor 90 a marcat și aici începerea echipării de trasee pentru escaladă și s-a reușit urcarea majoritatii traseelor "clasice" în maniera liberă. Au fost echipate pentru escaladă o mare parte din manșele de viteză, precum și noi trasee în zona unor pereți surplombanți sau fisuri. Totodată Cheile Mănăstirii se remarcă prin numărul mare de trasee care necesită utilizarea asigurarilor mobile, roca fiind propice pentru acest tip de asigurări.

Curse auto: Autobuze regulate, mai multe curse pe zi Alba Iulia (autogară) - Teiuș (gară) - Mănăstirea Râmeț.

Posibilități de cazare: Cabana Râmeț (Casa de oaspeți a Mănăstirii Râmeț) și la cort.

Relieful: Altitudinea maximă nu depășește 1280m, cabana Râmeț și baza primilor pereti fiind situate la doar 470m. Roca calcar, puternic erodat, cu lapiezuri, turnuri, diaclaze și conuri de grohotiș.

Recomandări pentru traseele cu asigurări mobile: Este indicată utilizarea unui set de nuci stoper sau curved stoper mărimi mici și medii, minim 10 piese. Friendurile se pot utiliza cu succes în majoritatea traseelor, în prima l.c. din In Fly este indicată mărimea 5 sau 6. Traseele sunt echipate cu pitoane normale și/sau cu expansoare în regrupări și pasajele cheie. În caz de retragere sunt necesare două corzi.

Video prezentare zonă: https://www.youtube.com/watch?v=Qhzq4NsabTM
Surse informaţii
Dan Anghel - Escaladă sportivă în Râmeț - Cheile Mănăstirii
Stâncă: calcar

Selectează:  

Pereţi  

Nr.    Nume    Stâncă    Altitudine    Înălţime    Trasee    Jurnale    Parcurgeri    
1.Santinela Văii - Sector I A Descriere Topo Coordonatecalcar3234
2.Santinela Văii - Sector I B Descriere Topo Coordonatecalcar700
3.Santinela Văii - Sector I C Descriere Topo Coordonatecalcar1000
4.Santinela Văii - Sector I D Descriere Topo Coordonatecalcar1000
5.Santinela Văii - Sector I E Coordonatecalcar1000
6.Curmătura - Sector II Topo Coordonatecalcar301
7.Faţa Pietrei - Sector III A Descriere Topo Coordonatecalcar610
8.Faţa Pietrei - Sector III B Descriere Topo Coordonatecalcar1000

Acces şi retragere

GPS: N 46° 18' 02.7" E 23° 30' 45.6"    
Rută acces: În Cheile Mănăstirii se poate ajunge părăsind DN1 în centru localitătii Teiuș și urmând spre nord-vest drumul asfaltat spre Mănăstirea Râmeț, prin satele Stremt și Geoagiu de Sus.

SchiţeRepartizarea traseelor


Poze


Cheile Mănăstirii

HartăGPS: N 46° 18' 02.7" E 23° 30' 45.6"    
Rută acces: În Cheile Mănăstirii se poate ajunge părăsind DN1 în centru localitătii Teiuș și urmând spre nord-vest drumul asfaltat spre Mănăstirea Râmeț, prin satele Stremt și Geoagiu de Sus.

Vremea în Cheile Mănăstirii