Pe 19.10.1933 se năştea Matei Schenn.

Cheile Crăciuneşti


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Hartă
  • Vreme

Caracteristici generale


 Sursă: Deva Alpine Adventure 

Descriere

Cheile Crăciunești sunt situate într-o zonă carstică la o distanță de 15 km nord de orașul Deva, în partea de sud-vest a Munților Metaliferi, în județul Hunedoara. Zona Vânătariei este declarată rezervaţie naturală, datorită diversităţii faunei şi florei existente aici. Există 2 zone de căţărare pe versantul stâng şi pe cel drept:

1. Versantul stâng:
a) Pintenul Vânătariei, cu acces din dreptul podului ce duce spre carieră, se urcă în versantul stâng pe o potecă marcată până la grohotis, apoi pe aceasta până la baza peretelui, de unde începe escaladarea.
b) La Vânătaria accesul se realizează de la bifurcaţia marcată, spre dreapta circa 50 m. până la “refugiu” (o lespede imensă la baza Peretelui Vânătariei).
c) Accesul la Peretele Perla se realizează de la “refugiu”, de unde se coboară pe sub perete, apoi pe poteca marcată (spre dreapta cum privim peretele) până la o văiugă cu grohotis, pe care se urcă până la perete.
d) La Peşteri, accesul se realizează pe poteca descrisă la zona c), se continuă traversând văiuga (nu se urcă pe aceasta), apoi se urcă abrupt pe marcaj (bandă galbenă) prin pădure până într-o poiană, care se traversează uşor, apoi prin pădure se urcă pe un drum abrupt de căruţă, după care, din nou pe o potecă abruptă până la Peșteri.
Aici există două peşteri de mari dimensiuni, pe pereţii cărora există posibilităţi multiple de realizare de trasee de escaladare în surplombă.

2. Versantul drept:
a) Peretele Peşterii, unde accesul se poate realiza: fie pe sub Sturu, pe o potecă ce coboară la început într-o viroagă în dreapta, apoi urcă pe la baza mai multor pereţi până la pesteră, fie din colonia de muncitori, trecând podeţul metalic, apoi spre dreapta pe drumul de căruţă ce coteşte dupa circa 200 m. cu 180 grade şi urcă abrupt pe versant.
b) Peretele Sturu se află lângă podul ce duce spre carieră, fiind cel mai ușor accesibil.

Cazarea se poate realiza cu cortul sau la “refugiu” (sub o lespede imensă la baza Peretelui Vânătariei).

Surse informaţii
Stâncă: calcar

Selectează:  

Pereţi  

Nr.    Nume    Stâncă    Altitudine    Înălţime    Trasee    Jurnale    Parcurgeri    
1.Vânătaria Descriere Poză Coordonatecalcar66226
2.La Peşteri Coordonatecalcar400
3.Peretele Peşterii Coordonatecalcar600
4.Sturu - A Coordonatecalcar1403
5.Sturu - B Coordonatecalcar600

Acces şi retragere

GPS: N 46° 01' 34.7" E 22° 52' 33.6"    
Rută acces: Accesul în Cheile Crăciunești se poate face pe DJ Păuliș - Băița, care se ramifică înspre nord-est din DN 76 Deva - Brad, pe valea râului Căian. Cheile sunt străbătute de drumul ce leagă localitatile Băița și Crăciunești.

SchiţeRepartizarea traseelor


Poze


Sursă: Deva Alpine Adventure

HartăGPS: N 46° 01' 34.7" E 22° 52' 33.6"    
Rută acces: Accesul în Cheile Crăciunești se poate face pe DJ Păuliș - Băița, care se ramifică înspre nord-est din DN 76 Deva - Brad, pe valea râului Căian. Cheile sunt străbătute de drumul ce leagă localitatile Băița și Crăciunești.

Vremea în Cheile Crăciuneşti