Cheile Întregalde


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Hartă
  • Vreme

Caracteristici generale


 Cheile Întregalde 

Descriere

Cheile Întregaldelor fac parte din sistemul de chei care traversează masivul calcaros al culmii Ciumerna - Bedeleu în vestul Munţilor Trascăului. Din acelaşi sistem fac parte Cheile Râmeţului şi Cheile Mânăstirii pe valea Râmeţului, Cheile Cetei şi Tecşeştilor pe valea Cetii şi cheile din bazinul văii Galdei (Cheile Găldiţei, Cheile Turcului, Cheile Întregaldelor şi Cheia Galdei).

Prezintă un relief complex, deosebit de pitoresc, fiind formate dintr-o serie de pereţi, turnuri, portaluri, întrupte de conuri de grohotiş şi brâne înierbate. Au o lungime de circa 1,5 km, fiind dezvoltate pe direcţia nord-vest - sud-est. Sunt declarate rezervaţie naturală din punct de vedere geologic, peisagistic şi prin faptul că pe versanţi se păstrează o serie de plante rare, în special floarea de colţ care creşte aici la cea mai mică altitudine din ţară.

Roca este calcar de vârstă jurasică, compact, cu textură variată de la o zonă la alta fiind caracteristice feţele căzute sau verticale întrerupte de arcade şi tavane.

Zona a fost utilizată mult timp ca şi poligon de instrucţie pentru trupele de vânători de munte, primele trasee fiind deschise aici, special în acest scop, în anul 1990 de către alpiniştii clubului ASA Braşov. Ulterior au mai fost realizate câteva rute echipate în special cu pitoane normale, dar şi ancore mecanice.

Primele rute de escaladă au fost realizate în anul 2004 de către membrii Trascău Corp Zlatna, echipate cu ancore din inox şi topuri dublate în două sectoare de perete distincte. Arealul pentru deschiderea de noi trasee este foarte amplu, potenţialul estimat fiind de peste 200 de trasee cu lungimi de până la 3 lungimi de coardă, cu acces uşor la baza pereţilor, care coboară până la marginea şoselei.

Posibilităţi de campare: Se poate instala cortul în câteva poieni situate în partea dreaptă a râului.

Apă: La intrarea în chei, dinspre aval, pe partea stângă a drumului se găseşte un izvor amenajat.

Posibilităţi de alimentare: La doi kilometri în amonte, în satul Întregalde funcţionează un magazin bine aprovizionat.

Surse informaţii
trascaucorp.ro - http://www.trascaucorp.ro/download/intre.pdf
Stâncă: calcar

Selectează:  

Pereţi  

Nr.    Nume    Stâncă    Altitudine    Înălţime    Trasee    Jurnale    Parcurgeri    
1.Sector I Topocalcar22 m1000
2.Sector II Topocalcar18 m600

Acces şi retragere

GPS: N 46° 15' 01.4" E 23° 26' 03.8"    
Rută acces: Dinspre DN 1, Alba Iulia - Teiuş, şosea asfaltată prin satele Galda de Jos - Mesentea - Benic - Galda de Sus - Poiana Galdei - Întregalde. Circulă un autobuz cu plecare din autogara Alba Iulia spre întregalde care efectuează 2 drumuri pe zi, dimineaţa şi seara.


Repartizarea traseelor


Poze


Cheile Întregalde

HartăGPS: N 46° 15' 01.4" E 23° 26' 03.8"    
Rută acces: Dinspre DN 1, Alba Iulia - Teiuş, şosea asfaltată prin satele Galda de Jos - Mesentea - Benic - Galda de Sus - Poiana Galdei - Întregalde. Circulă un autobuz cu plecare din autogara Alba Iulia spre întregalde care efectuează 2 drumuri pe zi, dimineaţa şi seara.

Vremea în Cheile Întregalde