Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mircea Casassovici.

Despre ClimbRomania
  • Despre ClimbRomania

O bază de date completă

ClimbRomania este un portal unde se urmăreşte strângerea informaţiilor (texte și foto) despre traseele alpine clasice și de escaladă frecventate, cât şi despre cele uitate sau mai rar parcurse.

Informaţia este adunată de pretutindeni, atât din diverse surse tipărite (monografiile clasice montane cu secțiuni despre trasee clasice, autobiografii, ziare, reviste sportive sau de munte, hărți ale zonelor alpine), cât și din mediul online, respectiv bloguri, albume foto, FB şi alte site-uri, nu doar cele specializate pe munte sau cățărare unde sunt postate informații de interes. Sursa informaţiilor este trecută jos, în secţiunea descriere a fiecărui alpinist, traseu, perete, masiv, munte.

Site-ul este unul non-profit, pe care nu vor exista niciodată reclame.


Filtrare trasee

Site-ul permite mai multe filtre, în funcție de preferințele cățărătorului:

  • Îţi plac hornurile? Nimic mai simplu, mergi la secţiunea Căutare Avansată şi bifează trasee cu hornuri.
  • Îţi place să te caţeri numai liber şi gradul tău maxim este 7. Îţi alegi traseele în funcţie de gradul rotpunkt.
  • Vrei să parcurgi trasee clasice cu pitoane în teren de aventură, la fel îţi setezi opţiunea asta. Sau poate preferi trasee reechipate cu ancore mecanice sau chimice.

Pe site poţi vedea activitatea fiecărui alpinist (trasee deschise, reparate, premiere de iarnă sau solitare). De asemenea există şi un timeline pentru a vedea evoluţia în timp a acestuia.
După logare (cu Fb, G+ sau standard cu user şi parolă) utilizatorii pot acorda note traseelor, calităţii stâncii sau a asigurărilor, astfel încât să putem avea o părere generală asupra lor.
Zonele neacoperite urmează a fi completate cu topo şi descriere, în funcție de timpul disponibil; echipa ClimbRomania este una mică, iar informaţia vastă necesită mult timp de prelucrare. În paralel cu căutarea informațiilor online se realizeaza și o cercetare a periodicelor sportive pentru completarea informațiilor despre alpiniști și traseele deschise înainte de 1990.


Contribuţia ta contează

Durează puțin timp şi ai nevoie de 2 click-uri să te loghezi cu Fb. Şi încă câteva click-uri să bifezi traseul ca parcurs şi să îi acorzi o notă. Părerea ta contează şi niciodată nu a fost mai simplu.

Iar ca bonus ai şi un timeline al traseelor, să îţi poţi vedea evoluţia şi istoricul parcurgerilor.

Cei cu mai mult timp pot contribui cu descrieri de trasee sau zone. O poză sau un topo se pot încărca cu 2-3 click-uri. Una din rugăminţi ar fi să se folosească diacritice, dacă nu se poate acest lucru (oricare ar fi motivul) daţi eventual un mesaj scurt la secţiunea Contact pentru a modifica textul ulterior.


Versiunea în engleză

Site-ul este disponibil şi în limba engleză, utilizatorii având acces la informaţii despre grade, topo, parcurgeri şi note acordate, traduse corect.

Traducerea descrierii, a potecilor de acces şi retragere se face implicit, automat cu Yandex Translate. Se lucrează la traducerea lor manuală, însă volumul de date este imens şi este nevoie de ajutor din partea unor oameni dispuşi să îşi aloce din timpul lor site-ului.


Copyright

Oricine poate solicita baza de date cu informaţiile structurate pe tabele, Traseu, Perete, Masiv, Munte, Alpinişti, Articole şi Ştiri, trimițând un e-mail la Contact şi prezentând şi motivul pentru care are nevoie de ea. Orice altă aplicaţie, site, carte etc. este binevenită în comunitatea căţărătorilor.

Orice utilizator moderator care doreşte să fie retrasă de pe site o descrire sau un topo ori o imagine pe motiv de copyright, o poate face singur, urmând apoi să trimită un e-mail către contact@climbromania.com invocând motivul de copyright pentru ştergerea informaţiilor respective. Pentru utilizatorii standard și power, cât și pentru vizitatorii simplii, un e-mail la contact@climbromania.com este suficient.


Vreau drept de moderator

Dacă ai mai mult timp liber şi vrei să contribui cu un articol, cu o descriere sau să actualizezi una veche dă-ne un e-mail la contact@climbromania.com.