15 greşeli comune în cățărat
8050 vizualizări


  • 15 greşeli comune în cățărat
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 07.09.2017

O selecţie de 15 greşeli uzuale făcute atât de începători, cât şi de cei experimentaţi.


 Sursă poză: theactiveplace.com 
1. Crearea unei regrupări incorecte. Este important ca într-o regrupare să existe reduntanţă. indiferent dacă avem 2 ancore, 2 pitoane sau mobile. Sistemul trebuie să fie egalizat în 2 sau mai multe piese şi legarea să se facă în "master-point".2. Parcurgeera traseelor lungi şi sinuoase cu o singură coardă şi bucle scurte. Frecarea corzii va fi mare şi cel mai probabil vei ajunge să îţi amenajezi o regrupare intermediară deoarece nu mai poţi avansa. Cel mai bine este în astfel de trasee să mergi cu semicorzi şi bucle lungi.3. Neverificarea cu partenerul. Întotdeauna verificaţi-vă cu partenerul înainte de a începe căţărarea. Verificaţi-vă reciproc că nodul este făcut corect, dispozitivul de filare este instalat bine şi carabinierele sunt închise. Faceţi din aceasta un obicei, mai ales în sala de escaladă unde totul intră într-o rutină. Poveste reală: Unul din cazurile celebre în care partenerii nu s-au verificat între ei este al lui Lynn Hill în Buoux, Franţa. ăn 1989, când, distrasă de o conversaţie a uitat să îşi termine de făcut nodul. A căzut 25m însă a supravieţuit.

4. Căţărare manşă cu nodul opt legat de bucla de rapel (cea verde) printr-o carabinieră. Este o practică comună la unele săli de escaladă. Nu este în regulă, deoarece filetul carabinierei se poate defileta în timpul căţărării şi desface cu totul la anumite mişcări sau putem cădea pe latura mică a carabinierei. De asemenea este periculos deoarece procesul necesită mai puţină atenţie din partea căţărătorului şi a modului în care îşi pune carabiniera. Poveste reală: un căţărător în sală, în loc să îşi prindă carabiniera cu filet de bucla de rapel şi-a prins-o de buclele laterale ale hamului. Din fericire şi-a dat seama de eroare în momentul când a ajuns la finalul traseului, înainte să se lase în coardă.

5. Legarea cu nodul Bulin fără nod de backup. Mulţi căţărători încă folosesc bulinul, însă este esenţial a avea un nod de backup deasupra, căci acesta se poate desface în timpul căţărării, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost înlocuit de nodul opt în cadrul competiţiilor.6. Nefacerea unui nod la capătul corzii. Întotdeauna înnodaţi capetele corzilor, fie că este vorva de escaladă, fie că este vorba de rapel. Faceţi din aceasta un obicei, mai ales în săli de escaladă şi mai ales dacă nu căţăraţi cu coarda voastră şi nu ştiţi câţi metri are. Această eroare este foarte comună, atât în cazul începătorilor cât şi a celor avansaţi.

7. Nepurtarea unei căşti. Indiferent de tipul căţărării, multi-pitch, trasee de escaladă uşoare sau trasee alpine/nemarcate purtaţi cască. În teren alpin, o piatră de 1-2cm diametru este suficientă pentru a te face inconştient pentru 1-2 secunde, a te dezechilibra şi a cădea de pe săritoare. La escaladă, pe feţele căzute sau verticale, există întotdeauna pericolul să te răsuceşti în aer şi să vii jos cu capul înainte. În căţărarea de iarnă şi la gheaţă casca nu numai că este obligatorie, dar îţi salvează viaţa. O cădere iarna, cu colţari în picioare, rezultă de cele mai multe ori în căderi cu capul în jos, colţarul agăţându-se de obicei în cădere şi răsucindu-ne. Putem lăsa casca acasă dacă ne căţărăm pe trasee grele, surplombante, unde sub noi nu avem nimic decât aer.

8. Coarda după picior. Întotdeauna când facem un mic traverseu sau ieşim din surplombă există riscul să venim cu piciorul sub coardă. Dacă picăm din această poziţie vom fi cu siguranţă rotiţi cu capul în jos, existând de asemenea riscul să ne ardem pe picior cu coarda. Fiţi atenţi în permanenţă la poziţia picioarelor.9. Filatul dinamic. Multe accidente, inclusiv în sală, se întâmplă din cauza filatorului, care nu filează dinamic o cădere. În momentul căderii, capul de coardă nu cade perfect drept în jos, ci desenează un arc de cerc, fiind apoi lipit (în cazul filării nedinamice) mai jos de perete. În momentul căderii filatorul trebuie să îî mai dea încă 0.5-1 metru de coardă capului (atenție, asta în momentul căderii, când s-a întins coarda, nu slack înainte căci acesta nu va fi de mare folos) pentru a "prelungi" arcul de cerc și a nu mai fi lipit de panou. Una din greşelile frecvente este ca filatorul să se sperie şi să mai facă şi un pas în spate, scurtând "arcul de cerc" şi lipind şi mai mult căţărătorul de panou/stâncă. Cel mai bun mod al învăţării filatului dinamic este în sală, supravegheat de un instructor sau de cineva cu experienţă.

10. Asigurarea inversă în bucla echipată. Când asigurăm coarda în buclă să ne asigurăm întotdeauna că bucata de coardă dinspre noi se află la exteriorul buclei, în caz contrar, există riscul ca, în urma unei căderi coarda să iasă din bucla echipată.11. Căţărarea manşă direct prin inelul de rapel al spitului sau direct prin ancoră. Ancorele se vor uza mult mai repede în acet mod. Întotdeauna căţăraţi manşă prin carabiniera voastră. Gândiţi-vă înainte de a face asta la timpul şi banii investiţi de amenajatori şi încercaţi să protejaţi cât mai bine ancora, pentru căţărătorii ce vor veni după. Ultimul căţărător de asemenea se poate da jos singur, rapelând cu un reverso sua coşuleţ.

12. Aducerea câinelui la faleză. Acest lucru poate avea consecinţe periculoase uneori pentru ceilalţi căţărători. Poveste reală de la Veliko Târnovo: Câinele alerga liber printre căţărători şi unul dintre ei (care fila) a făcut un pas în spate călcându-l pe câine pe labă. Instinctiv acesta l-a muşcat pe căţărător, iar acesta la rândul lui, tot instinctiv, a încercat să se protejeze luând mâinile de pe dispozitivul de filat. Totul s-a terminat bine, însă evenimentul putea avea urmări tragice. Dacă îl aduceţi aveţi grijă de el şi nu-l lăsaţă să zburde liber în preajma căţărătorilor.

13. Neasigurarea secundului la traversee. Singurul lucru mai urât decât o traevrsare grea, este una în care, capul de coardă a lasat-o fără asigurări, expunându-şi partenerul la un pendul periculos.

14. Coborârea cu coarda dintr-o cordelină. Niciodată nu vă coborâţi dintr-o asigurare fixă (spit sau piton) punând coarda printr-o cordelină. Coarda va arde cordelina în câteva secunde, chiar şi la o frecare mai mică. E de preferat să vă luaţi cu voi o verigă rapidă şi să vă daţi jos din aceasta.

15. Asigurarea corectă a ancorelor mecanice (spit-urilor). Mai important decât direcţia carabinierei comparativ cu direcţia traseului (de ex dacă traseul continuă la dreapta, ar fi recomandat să avem orientată carabiniera corzii spre stânga) este modul cum carabiniera de sus stă în spit. Cum nu toate spiturile găsite în trasee sunt amplasate ideal, unele pot genera o forţă de torsiune suficientă astfel încât să rupă carabiniera în cazul unui şoc mare.

Categorii: greseli uzuale  |  greseli alpinism  |  greseli escalada

Poze


alt

Comentarii