Tudor Hurbean
1231 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (1)

Profile Tudor Hurbean


   Născut: 10.05.1933, Comuna Draşov, Judeţul Sibiu, astăzi Judeţul Alba

Născut la 10 mai 1933 în comuna Draşov, judeţul Sibiu, azi Alba, a venit în Bucureşti în 1945. Mai tîrziu s-a angajat lucrător la Atelierele “Griviţa Roşie". A mers întîia oară pe munte într-o excursie colectivă organizată de asociaţia Locomotiva, prin 1950, pe Valea Gălbenelelor (Bucegi), sub conducerea vechiului alpinist Virgil Georgescu. Tînărul de 17 ani s-a entuziasmat şi a continuat să meargă de fiecare dată cînd se organiza vreo excursie. Aşa a parcurs văile din masivul Bucegi. În toamna anului 1951 a început căţărătura, primul traseu urcat fiind Creasta Coştila-Gălbenele, în compania lui Walter Kargel. În vara anului 1952 a participat, ca elev, la şcoala de alpinism de la Peştera Ialomiţei, seria a doua, avînd ca instructor pe Mircea Crăciunescu, iar în aprilie 1953 a urmat cursurile scolii de alpinism de iarnă la lacul Bîlea din Munţii Făgăraşului, avîndu-l ca instructor pe Aurel Irimia. În 1953, făcîndu-şi serviciul militar, s-a legitimat la secţia de alpinism a clubului sportiv Dinamo Braşov, unde a activat pînă în 1961. Aici, pe lîngă o rodnică activitate, a fost antrenor în anii 1955-1956, fiind, în acelasi timp, remarcat ca un element de valoare, un căţărător de înaltă clasă . Din 1961 pînă în 1965 s-a legitimat la clubul Voinţa, iar din 1965 la clubul Steaua, respectiv A.S.A. Braşov, pînă în 1968, cînd a părăsit sistemul competiţional. Tudor Hurbean a participat la primul campionat de căţărătură din 1953, cu asociaţia Locomotiva, echipa clasîndu-se pe locul 5. Succesele şi performanţele cele mai frumoase le-a realizat în cadrul clubului Dinamo Braşov. A cîştigat campionatul de căţărătură din 1954, „fiind cel mai bun cap de coardă". La campionatul republican individual din 1955, de pe Rarău, pe primul loc a ieşit Tudor Herbean. A participat în iarna 1955 la parcurgerea crestei masivului Făgăraşului, de la Porceşti la Plaiul Foii, cu echipa Dinamo (Tudor Hurbean, Nicolae Jitaru, Dumitru Enoiu). În anul 1954 a făcut parte din lotul reprezentativ al României în întîlnirea amicală cu alpiniştii cehoslovaci, iar în 1955 a mers în R. S. Cehoslovacia şi în 1959 în Bulgaria.

Tudor Hurbean a înscris în „inventarul" traseelor alpine din România cîteva, urcate în premieră, dintr-un singur efort, fie în cap de coardă, fie cap schimbat. Pentru frumoasele realizări aduse alpinismului românesc, comportării sportive, corectitudinii şi calităţilor excepţionale, a fost declarat, în 1964, maestru al sportului la alpinism. Tudor Hurbean a activat şi ca instructor, arbitru sau monitor la şcolile de alpinism.

* * *

La etapa finală a campionatului republican de căţărătură competiţională desfăşurat între 28-30 iulie 1967 în Cheile Bicazului, în clasamentul general, echipa A.S.A. Braşov II (Tudor Hurbean şi Pompiliu Pascu) a ocupat locul 6.Surse informaţii
Pe crestele Carpaţilor - Niculae Baticu, Radu Țițeica, 1984


Premiere

Nr.    Traseu    Grad    Lungime    Frumusețe    Tip    Perete    
1.Fisura din Faţa Înaltă4B0     AlpinismPeretele sudic al Văii Seci
2.Traseul Dinamo (Fisura din Santinela Blidului Uriaşilor) Descriere Topo Poză5A5 LC0     AlpinismPeretele Brânei
3.Muchia din Găvanul Mare Descriere Poză5A4 LC0     AlpinismPeretele Brânei
4.Fisura Mare Topo Poză5B6 LC0     AlpinismPeretele Coştilei
5.Creasta TămăşeluluiAcces PNPC4A3 LC0     AlpinismValea Tămăşelului
6.Traseul Frontal (Pintenul din Valea Muierii )Acces PNPC Poză4B1 - 2 LC0     AlpinismPintenul Muierii
7.Hornul Vânat din Lunca BomboşoaieiAcces PNPC4B4 LC0     AlpinismLunca Bomboşoaiei
8.Santinela de la Gâtul Iadului Traseu medaliat Fantastic Descriere Topo Poză6A7 LC5     AlpinismPeretele Bardosului
9.Fisura Artei Traseu medaliat Fantastic Descriere Topo Poză6B5 LC5     AlpinismPeretele Nordic
10.Traversarea Peretelui Turnuleţului6A10 LC1     AlpinismPeretele Turnuleţului

Alpinism

Traseul Dinamo (Fisura din Santinela Blidului Uriaşilor) 5A

Traseul urmează în cursul a cinci lungimi de coardă o fisură verticală, care prezintă în partea finală detaliul caracteristic al unei surplombe de culoare ruginie.

10.07.1956
Alpinism

Fisura Artei 6B, 6/6+ A1 (7/7+)

Unul dintre cele mai celebre traseele clasice din ţară, cu o linie extrem de frumoasă, în care predomină căţărarea liberă impusă. Traseul este destul de susținut pe mai toată lungimea și constă dintr-o fisură-horn continuă, care în partea finală se transformă într-o diaclază ce se cațără pe interior, fără asigurări, în prima parte, apoi pe exterior urmând linia spiturilor.

1958

Poze


altUltimele trasee deschise de Tudor Hurbean parcurse

Fisura Artei 6B, 6/6+ A1 (7/7+)

Unul dintre cele mai celebre traseele clasice din ţară, cu o linie extrem de frumoasă, în care predomină căţărarea liberă impusă. Traseul este destul de susținut pe mai toată lungimea și constă dintr-o fisură-horn continuă, care în partea finală se transformă într-o diaclază ce se cațără pe interior, fără asigurări, în prima parte, apoi pe exterior urmând linia spiturilor.
    Cătălin Crețu, Nicoleta Dumitru, Alin Adam - 10.06.2018