Astăzi Iosif Gheţie împlineşte frumoasa vârstă de 77 ani. La mulţi ani!.

Vasile Teodorescu
1623 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (1)

Profil Vasile Teodorescu


   Născut: 1867, Bucureşti
Decedat: 1943, Buşteni

A fost una dintre cele mai interesante figuri din turismul şi alpinismul românesc. Născut în Bucureşti, la 1867, a îmbrăţişat de tânăr meseria de tipograf. Lucrând cu plumb, pleca vara pentru refacere la Buşteni. A rămas atât de impresionat de frumuseţea locurilor şi a Munţilor Bucegi, încât prin 1901 s-a hotărât să rămână acolo.

Ani de-a rândul s-a ocupat cu publicarea ziarului local "Bucegii din Buşteni". Pe munte mergea pentru plăcerea lui, dar se întâmpla ca de multe ori să conducă grupuri pe brânele, ori pe văile din abrupt, fără însă, a practica meseria de ghid, adică fără onorariu.

În drumurile sale lua cu el un aparat mare de fotografiat. Cu el lua vederi pe care le copia, apoi, pe cărţi poştale şi pliante, pentru popularizarea frumuseţilor Bucegilor. În afară de acest mod de popularizare, el a scris şi unele articole, două dintre ele găsindu-şi locul şi în cartea "Dragi să ne fie munţii" a lui Nestor Urechia.

La tipografia sa din Buşteni au apărut numeroase ghiduri, călăuze şi scrieri literare, printre colaboratorii săi fiind şi Mihai Haret.

Cât timp a fost tipograf la Imprimeriile Statului, Vasile Teodorescu a lucrat la tiparirea cărţilor profesorului Nicolae Iorga; cunoscându-l bine şi apreciindu-l, când a fost prim-ministru (1931-1932), l-a sprijinit pentru a fi numit primar la Buşteni. Înaine de investire, Teodorescu merge în audienţă la Nicolae Iorga şi condiţionează funcţia de improprietărire a localnicilor care reclamau aceste drepturi.Surse informaţii
Pe crestele Carpaţilor - Niculae Baticu, Radu Țițeica, 1984
foto - ziardebusteni.ro
Articol Alpinet


Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul