Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Tăul Agăţat (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Faţa Vestică a Vârfului Judele (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Faţa Nord-Estică a Turnului Porţii (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic))

Nicolae Gelepeanu
2176 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (2)

Profil Nicolae Gelepeanu


   Născut: 1860, Zărneşti
Decedat: 27.05.1923

S-a născut în anul 1860 la Zărneşti, judeţul Braşov. A fost băiat de prăvălie la Braşov, apoi la Târgovişte, până la vârsta de 13-14 ani. În timpul războiului din 1877 era ucenic la un fabricant de instrumente muzicale din Bucureşti. Meşteşugul de a lucra lemnul îl va practica şi mai târziu la Buşteni. La Bucureşti a locuit la o familie, pe malul lacului Herăstrău. Aici a deprins vânătoarea de raţe sălbatice şi lişiţe. Mai târziu vânătoarea îl va aduce la poalele Bucegilor, unde vâna cocoşi de munte, mistreţi şi capre negre.

În anul 1889 s-a stabilit definitiv în Buşteni şi a început să cutriere munţii. A activat şi ca ghid, îndeosebi în zonele grele din abruptul prahovean. Fire prietenoasă, comunicativă, neîntrecut povestitor de legende, de snoave, de amintiri şi de întâmplări amuzante, mergea cu pas încet, măsurat, fără a arăta vreodată oboseala, iar în locurile grele vadea o deosebită siguranţă. O "grădină de om", cum îl aprecia Nestor Urechia. Alături de acesta din urmă a urcat Valea Seacă a Caraimanului şi Seaca dintre Clăi.

În abruptul prahovean al Bucegilor au rămas mai multe denumiri de la el, deşi, cum umbla foarte des cu Nestor Urechia, e greu de stabilit ce contribuţie a avut fiecare la completarea toponimiei Bucegilor. Denumiri ca "Brâul Subţire" din Claia Jepilor, "Bisericuţa" de pe Brâul Mare al Caraimanului şi "Fântâniţa Morarului" ne vin de la el.Surse informaţii
Pe crestele Carpaţilor - Niculae Baticu, Radu Țițeica, 1984
- Radu Titeica
- Foto - via Mircea Ordean
- Articol carpati.org
Site-ul Ziar de Buşteni


Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul