Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Tăul Agăţat (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Faţa Vestică a Vârfului Judele (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Faţa Nord-Estică a Turnului Porţii (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic))

Nestor Urechia
2183 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (2)

Profil Nestor Urechia


   Născut: 01.05.1866, Bucureşti
Decedat: 09.04.1931

Fiu al lui V. A. Urechia(1834-1901), istoric, scriitor, membru al Academiei Romane, s-a născut la 1 mai 1866. Şi-a desăvârşit studiile inginereşti în ţară şi în Franţa, devenind prosesor la Şcoala de poduri şi şosele. La 1916 îl găsim diriginte al şoselei Câmpina-Predeal. Se stabileşte în Buşteni şi îşi ridică o locuinţă la ieşirea din localitate spre Gura Diham.

Prima ascensiune pe munte a făcut-o în compania lui Nicolae Gelepeanu, o renumită călăuză a acelor vremuri, de care l-a legat o prietenie pentru tot restul vieţii. Deasemeni, ghid pentru întreg abrupt al Bucegilor i-a fost Nicolae Butmăloi, vestit vânător de capre şi cabanier la Casa Peştera.

Îndrăgostit ca nimeni altul de Bucegi, Nestor Urechia a dedicat acestora pagini literare de adâncă poezie, a vorbit despre ei în numeroase conferinţe publice. În 1904 a publicat volumul "Zânele din Valea Cerbului", povesti pentru copii, apărută de atunci în peste 15 ediţii. Dintre numeroasele cărţi închinate mersului pe munte, studiului atent asupra florilor şi a vietăţilor mărunte, amintim titlurile: "Dragi să ne fie munţii", "Robinsonii Bucegilor", "Zâmbetul pământului", "Fermecătoarea natură".

În anul 1926 se mai întâlneau în multe zone de abrupt marcajele, cu scândurele prinse de copaci, pe care acesta le făcuse pe Brâul lui Răducu din Jepi şi Poiana Târlelor şi Portiţa din Caraiman.

Lui Nestor Urechia îi datorăm numeroase denumiri din abruptul prahovean al Bucegilor: Blidul Uriaşilor, Stânca şi Hornul lui Gelepeanu, toate din Coştila.Surse informaţii
Pe crestele Carpaţilor - Niculae Baticu, Radu Țițeica, 1984
merg.in
http://cercetasia.blogspot.ro/2016/08/nestor-urechia.html
Universul literar 1929
Wikipedia
Mircea Ordean - foto - http://mirceaordeandoi.blogspot.ro/2017/10/horn-gelepeanu-si-altele.html
                      - Articol Muntii Carpati


Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul