Mircea Crăciunescu
3479 vizualizări


  • Profil
  • Timeline

Profil Mircea Crăciunescu


   
        A fost unul dintre instructorii de la prima scoala de alpinisti de iarna organizata de C.G.M. in aprilie 1951 în Muntii Fagarasului, alaturi de George Petrescu, Simon Culica, Ilie Munteanu, Garabet Ingian, Erwin Csallner, Vladi Pîslaru, Virgil Georgescu.
        De asemenea a fost unul dintre cei 22 de instructori (Simon Culica, Valentin Atanasiu, Pompiliu Moise, Ion Tache, Elena Bologa, Dinu Cunescu etc.) de la a treia scoala de alpinism de vara (a doua din 1951). Aceasta a avut loc în masivul Bucegi, la Pestera Ialomitei, elevii avînd ca teren de exercitiu atît Turnul Seciului, cît si peretele din muntele Batrîna. La aceasta scoala au luat parte 112 cursanti, din toata tara.
        În luna august 1952 a functionat la cabana Podragu din Muntii Fagarasului o tabara alpina de perfectionare la care a fost instructor principal. Cu aceasta ocazie unii instructori au realizat o serie de premiere cu grupele lor: instructor Mircea Craciunescu, Surplomba din peretele nordic al Ucii Mari (Nicolae Dobre, Victor Maciuca, Venuti Feruccio, cap schimbat);
        În luna septembrie 1952 o noua scoala de alpinism de vara si-a deschis portile la Pestera Ialomitei, avînd doua serii. Director a fost Ion Tache, iar Mircea Craciunescu, instructor principal.
       In octombrie 1952 C.G.M. a organizat o tabara la cabana Pestera. Instructorii Aurel Irimia, Mircea Craciunescu, Constantin Nemes capi de coarda, avînd ca secunzi mai multi elevi, au efectuat o serie de premiere în zona.
        A luat parte la primul campionat de alpinism pe echipe, „contra timp" al R.P.R. a avut loc in august 1953 pe Turnul Seciului la intrarea în Valea Horoabei. Concursul a durat trei zile. In prima zi pe locul 5 a fost echipa Locomotiva — Nicolae Lorincz, Ion Baltes si Mircea Craciunescu. Traseul nr. 2. S-a mers corect. S-au pierdut minute pretioase în rapel. In clasamentul general Locomotiva a ocupat tot locul 5 - 137'41"4/5. Tudor Hurbean, Gheorghe Stroescu, Ion Baltes, Nicolaie Lorincz si Mircea Craciunescu.
        In septembrie 1953 echipa Locomotiva, formata din Mircea Craciunescu si Tudor Hurbean, a parcurs, trei trasee în aceeasi zi: Trei Surplombe (1h 40’), Furcile (35’) si Surplomba Mare (1h 45’).
        -A parcurs creasta masivului Făgăraşului de la Porceşti la Plaiul Foii cu echipa Asociatiei Locomotiva, care a plecat la 24 martie 1955, avînd în componenta pe Mircea Craciunescu, Nicolae Dobre, Constantin Radu, Florian Tudor si Gheorghe Alexandru.


Surse informaţii
Radu Titeica, Niculae Baticu - Pe crestele Carpatilor, Editura Sport Turism, 1984


Premiere

Nr.    Traseu    Grad    Lungime    Frumusețe    Tip    Perete    
1.Faţa Sud-Vestică (Finala '66) Descriere Topo Poză4A, 8 (5+, A0)2 LC0     Traseu clasicTurnuleţul
2.Fisura Şoimilor Descriere4A3 LC0     Traseu clasicPeretele Bătrâna
3.Surplomba Ucei Mari3B0     Traseu clasicPeretele Ucei

Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul