Astăzi se împlinesc 3 ani de la deschiderea traseului Greuceanu (Faleza La Poveşti)

Matei Schenn


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (4)

Profil Matei Schenn


   Născut: 19.10.1933, Sibiu
Decedat: 1989

Născut în Sibiu la 19 octombrie 1933, Matei Schenn, ca tînăr muncitor în cooperaţie, a început activitatea sportivă în anul 1950 la clubul Voinţa Sibiu, unde a practicat atletismul, înotul şi turismul. Din 1951 s-a dedicat alpinismului, alegîndu-l ca sport preferat. Sub îndrumarea antrenorului Toma Boerescu a făcut progrese remarcabile. S-a mutat la Bucureşti unde şi-a desfăşurat activitatea sportivă în cadrul aceluiaşi club, completîndu-şi pregătirea sub îndrumarea antrenorului Mircea Bogdan şi a celorlalţi colegi. A fost selecţionat în echipa Voinţa, participantă în 1953 la primul campionat de căţărătură al Republicii Populare Române (R.P.R.), campionat desfăşurat în Turnul Seciului - Bucegi (echipa s-a clasat pe locul 1). În acelaşi an, Matei Schenn a realizat şi o premieră în Cheile Bicazului. În 1955, după satisfacerea serviciului militar, s-a transferat la secţia de alpinism a clubului C.C.A., transformat în 1960 în Casa Ofiţerilor Braşov şi apoi în Asociaţia Sportivă Armata Braşov. Aici l-a avut antrenor pe Emilian Cristea. Participînd la alpiniade şi campionate cu această asociaţie, el şi colegii lui au cîştigat mai multe titluri de campioni ai Republicii Socialiste România (R.S.R.) la alpinism sau căţărătură. Ca urmare a activităţii competiţionale şi a rezultatelor obţinute a fost selecţionat de mai multe ori în lotul R.S.R. Din 1973 a activat ca antrenor al echipei de tineret A.S.A. Braşov, iar între 1965 şi 1968, a lucrat ca antrenor voluntar la Clubul Sportiv Universitar Bucureşti.

A organizat şi condus, în cadrul selecţionatei M.A.N., expediţia în Pamir - U.R.S.S. în 1974, cînd s-a realizat şi o premieră. A activat ca instructor la toate şcolile organizate în cadrul M.A.N. şi ca monitor la şcolile naţionale organizate de F.R.T.A. Ca metodist, a adus contribuţii la elaborarea regulamentelor de competiţii şi clasificări la alpinism. În perioada 1970-1974 a fost secretar al Colegiului de antrenori şi competiţii. Din 1974 este secretar al Comisiei Centrale Tehnice de Alpinism şi membru în Biroul Federal.

Colaborînd cu ceilalţi alpinişti, colegi de asociaţie, a participat la efectuarea unor premiere alpine. Matei Schenn a obţinut în anul 1969 titlul de maestru al sportului la alpinism.Surse informaţii
Foto 1 (via Mircea Ordean) - Album aniversar Salvamont 30 de ani
Pe crestele Carpaţilor
- Niculae Baticu, Radu Țițeica, 1984
- Foto 2 Pagina FB Doru Vasilescu
- Foto 4: revista Sport și Tehnică
- In memoriam Matei Schenn


Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul