Marcian Bleahu
1457 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (1)

Profil Marcian Bleahu


   Născut: 14.03.1924, Brașov
Decedat: 30.07.2019, București

Marcian-David (Matty) Bleahu a fost un geolog, speolog, geograf, alpinist, explorator, scriitor și politician român, membru de onoare al Academiei Române în cadrul Secției de Științe Geonomice (28 iunie 2018). Este cunoscut pentru contribuțiile științifice la dezvoltarea teoriilor tectonicii globale, pentru pionieratul și dezvoltarea speologiei dar și pentru popularizarea științei și a ecologiei în România. Cărțile și conferințele sale au inspirat generații întregi de tineri pasionați de natură, munte și explorarea peșterilor din România, el fiind în același timp un mentor al multor geologi români de după război.

Marcian David Bleahu s-a născut la 14 martie 1924, la Brașov în familia unui notar public, dar cu ascendență, pe linie maternă, până la domnitorul Constantin Brâncoveanu. A fost înrolat ca militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
A urmat școala generală și liceul în orașul Brașov. A absolvit, în 1949, Facultatea de Științe  (Secțiile de Științele naturii și Geografie) din cadrul Universității București. În 1974 obține doctoratul cu o teză despre geologia și morfologia carstului și a peșterilor, la Universitatea din Cluj.
Între anii 1949 - 1994 a funcționat ca geolog, cercetător și în diverse poziții de management (inclusiv director) al Institutului Geologic al României.

Deși cunoscut mai mult ca geolog și speolog, acesta a cochetat puțin și cu alpinismul, fiind în echipa ce a făcut premiera Fisurii Petriu, din Piatra Altarului, Cheile Bicazului.


Surse informaţii
https://ro.wikipedia.org/wiki/Marcian_Bleahu


Premiere/Trasee deschise

Nr.    Traseu    Grad    Lungime    Frumusețe    Tip    Perete    
1.Fisura Petriu Descriere Topo Poză Coordonate4B, (A1)8 LC2     Traseu clasicPiatra Altarului

Traseu clasic

Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul