Ion Stănilă-Senior
5484 vizualizări


  • Profil
  • Timeline

Profil Ion Stănilă-Senior


   Născut: 07.02.1846, Râşnov
Decedat: 07.08.1910, Valea Rea, Bucegi

S-a născut la 7 februarie 1846 la Râşnov. A fost ghid şi primul cabanier la Cabana Mălăieşti a secţiei Braşov a S.K.V., inaugurată la 29 iulie 1882. Căsătorit în 1870 cu Maria, soţii au avut trei copii, toţi devenind, la rândul lor, ghizi şi cabanieri.

Ca ghid era fără cusur, om de încredere, credincios, amabil şi nu umbla, neapărat, după câştig. Când conducea excursii, caravane cu cai, impunea o ordine perfectă şi împărţea judicios poverile pentru cai, ca şi pentru oameni. Din ce i se încredinţa, nu se pierdea nimic, el răspundea pentru toate.

Ion Stănilă-Senior a fost în serviciul S.K.V. până în clipa în care a căzut victimă muntelui, în ziua de 7 august 1910. El a plecat însoţit de un nepot, pe Bucşoi, să culeagă câteva flori de colţ ce le promisese unui colecţionar. Pe la amiază, copilul s-a întors la cabană spunând că bunicul a dispărut în ceaţă şi nici nu a mai răspuns la strigăte. Feciorul cel mare, Ion, l-a găsit mort, căzut în Valea Rea. În dinţi încă mai ţinea două flori de colţ culese.

A urmat cabanier la Mălăieşti Ion Stănilă-Junior şi cu soţia sa Paraschiva. Ei au avut toate calităţile tatălui.

Bărbatul decedând pe front, cabana a rămas în grija soţiei sale, care îşi creştea şi copiii. Dupa 36 de ani de serviciu la casa Mălăieşti, a murit şi ea în 1938.

Fiul lor, numit tot Ion Stănilă, a lucrat cabanier la Cabana Omu, de la construirea ei, în 1926, până în 1937.

Alt fiu, Gheorghe, a lucrat alături de mama sa, la Cabana Mălăieşti şi în 1952 putea fi întâlnit tot la bine-gospodărita cabană.

Urmaşii lor au fost tot cabanieri la Vârful cu Dor şi Poiana Izvoarelor până în anii 80.Surse informaţii
Pe crestele Carpaţilor - Niculae Baticu, Radu Țițeica, 1984


Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul