Astăzi se împlinesc 1 an de la deschiderea traseului Omega 6 (Faţa Strâmbă)

Ion Chiciorea
1947 vizualizări


  • Profil
  • Timeline

Profil Ion Chiciorea


   
        În 1953 a participat la primul campionat de alpinism pe echipe, „contra timp" al R.P.R. care a avut loc pe Turnul Seciului la intrarea în Valea Horoabei timp de trei zile. Echipa Asociatiei Constructorul din care a facut parte alaturi de Gheorghe Anghelescu, Constantin Frasinel, Dumitru Alexe si Octav Bratila a obtinut locul 9 (188'12"2/5) în clasamentul general.
        Anul 1954, al doilea de alpinism competitional, a fost destul de bogat în ascensiuni de antrenament, desi s-au publicat destul de putine date. 23 mai 1954 - Hornul din peretele Costilei a fost urcat de echipa Metalul condusa de Ion Chiciorea; 13 iunie 1954 de la Metalul, Ion Chiciorea - creasta Policandrului; 5 septembrie 1954 - Metalul (Ion Chiciorea) - Fisurile Centrale.
        În 1956, între cele 3 echipe care au parcurs în lunile februarie-martie Carpatii Meridionali a fost si cea a C.C.S., din care a fãcut parte alaturi de Tudor Florian, Ion Mihai, Gheorghe Atanasiu, Gheorghe Cristea si Florin Stan.
        În toamna 1957 a alcatuit cu Dumitru Alexe una din cele doua echipe de la asociatia Metalul care a urcat varianta Fisurii Albastre.
        Campionatul orasului Bucuresti. Comisia de alpinism de pe lînga Comitetul orasenesc de cultura fizica si sport al orasului Bucuresti a organizat alpiniada de vara - 1957, la care au participat 40 de alpinisti din mai multe asociatii: Progresul, Flamura Rosie, Stiinta etc. Alpinistii de la asociatia Energia — Walter Kargel, Stefan Focse, Remus Stoicovici, Gheorghe Udrea, Ion Chiciorea si Ladislau Biro au urcat traseul Fisura Rasucita.
        Seria ascensiunilor de antrenament si pentru împlinirea de norme necesare la clasificare a continuat si în 1958. Doua echipe au parcurs, iarna, creasta Carpatilor Meridionali: Metalul-Bucuresti (Ion Chiciorea, Ladislau Biro, Alexandru Statescu si Stefan Focse) si I.T.B. Traseul Eftimie Croitoru, de Metalul (Ion Chiciorea si Ladislau Biro).
        La 16 iulie 1961 a avut loc etapa a II-a a alpiniadei de vara în Piatra Craiului. Se pare ca numai aceasta a adunat la start 80 de echipe cu aproximativ 200 de alpinisti, printre care si cei de la Metalul 23 August antrenati de Ion Chiciorea.
        Între 21 si 23 august 1961 la traditionala alpiniada din Bucegi, Piatra Craiului si Cheile Bicazului, organizata de Federatia românã de schi, bob si alpinism (F.R.S.B.A.), au participat 15 echipe de cataratori din diferite cluburi si asociatii. În Cheile Bicazului: traseul Fisura Artei a fost urcat de Alexandru Statescu si Ion Chiciorea (Metalul) în sase ore.
        1962 La alpiniada republicană de vară din Bucegi s-au prezentat 55 de echipe din 20 de sectii si au fost escaladate 29 de trasee. Cu acest prilej, s-a evidentiat, printre altele, si Metalul Bucuresti (antrenor Ion Chiciorea), care a prezentat 6 echipe.
        În 1964, a urcat Creasta Costila-Galbenele cu Halina Lascăr si Nicolae Moldoveanu.


Surse informaţii
- Radu Titeica, Niculae Baticu - Pe crestele Carpatilor, Editura Sport Turism, 1984


Premiere/Trasee deschise

Nr.    Traseu    Grad    Lungime    Frumusețe    Tip    Perete    
1.Faţa nord-estică a Blidului Uriaşilor Descriere Poză Coordonate4B4 LC0     Traseu clasicPeretele Brânei
2.Cocostârcul Albastru Descriere Topo Poză Coordonate4A, 6a+5 LC0     Traseu clasicColţul Gălbenelelor
3.Traseul Alveolelor4B3 LC0     Traseu clasicPeretele Martin (Al Rândunelelor)
4.Traseul Rândunelelor4B3 LC0     Traseu clasicPeretele Martin (Al Rândunelelor)
5.Traseul 7 Noiembrie Descriere Topo4A, 6b+ (A1)3 LC3     Traseu clasicPeretele Bardosului
6.Fisura Grotelor Topo4A, (A1)4 LC2     Traseu clasicTurnul Negru

Traseu clasic

Cocostârcul Albastru 4A, 6a+

Traseu destul de friabil pe toată lungimea lui, dar frumos și ca pasaje de cățărat și ca perspectivă asupra zonei.

1967

Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul
Ultimele trasee deschise de Ion Chiciorea parcurse

Cocostârcul Albastru 4A, 6a+

Traseu destul de friabil pe toată lungimea lui, dar frumos și ca pasaje de cățărat și ca perspectivă asupra zonei.
    Baza, Florica - 09.06.2012