Gicu Nicolescu
1912 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (1)

Profil Gicu Nicolescu


   Născut: 1918, Câmpina
Decedat: 06.01.1947, Valea Jepilor, Bucegi

Într-o duminică din luna mai a anului 1946 aflat la refugiul Coștila alături de Emilian Cristea și arh. Niki Petit se întâlnește cu Niculae Baticu și urcă toți patru pe Valea Gălbenelelor. Ajunși la bolovanul de la confluența cu Hornul Coamei, reușește să-l urce la a șaptea încercare.
S-a înțeles foarte bine cu Niculae Baticu. Acesta pleca joi dimineața din București, se întâlneau la Câmpina și urcau împreună la refugiu, unde se cățărau următoarele trei zile. La început urcau câte un traseu pe zi, apoi câte două și la final chiar trei, asigurați, în mers concomitent, fără regrupări.
La 21 iulie 1946 a urcat în formula Niculae Baticu, Sorin Tulea, Emilian Cristea și Gicu Nicolescu traseul Trei Surplombe, primul traseu de gradul V din țară.
În 28-29 iulie 1946 cu Sorin Tulea a parcurs traseul  Buşteni - Refugiu - Valea Coştilei - Brâna Mare a Coştilei - Valea Albă - Buşteni.
Pe 6 ianuarie 1947, la 29 de ani neîmpliniți, în timp ce cobora pe Valea Jepilor de la Cabana Brav (Caraiman), alături de fratele său Nelu și Ion Salcu (care se va căsători cu sora sa), s-a declanșat o avalanșă. Trupul său a fost găsit în luna mai, la topirea zăpezilor.


Surse informaţii
 - Blog Andrei Done : Sorin Tulea - caiet insemnari
 - Liviu Cosma, Șerban Salcu - Gicu Nicolescu (România Pitorească, nr. 493 - 2/2018, p. 44-46)
 - Liviu Cosma, Șerban Salcu - Îndreptar de lectură a scrisorilor lui Gicu Niculescu, (România Pitorească, nr. 494 - 3/2018, p. 43-47)
- Niculae Baticu - Jurnalul unui alpinist și aviator, Editura România Pitorească, 2012.


Premiere/Trasee deschise

Nr.    Traseu    Grad    Lungime    Frumusețe    Tip    Perete    
1.Trei Surplombe Traseu medaliat Descriere Topo Poză Cu video Coordonate5A, 6b+/6c (6a, A0)8 LC0     Traseu clasicPeretele Gălbenelelor

Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul