Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Creasta Vestică (Vârful Judele (Mare)), 60 ani de la deschiderea traseului Muchia Porţii Bucurei (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Umărul de Jos (Vârful Judele (Mare))

Florin Stan
3537 vizualizări


  • Profil
  • Timeline
  • Poze (2)

Profil Florin Stan


   Născut: 19.03.1934, Piatra Neamt

În luna august 1952 a funcţionat la cabana Podragu din Munţii Făgăraşului o tabără alpină de perfecţionare, instructor principal fiind Mircea Crăciunescu. Cu această ocazie unii instructori au realizat o serie de premiere cu grupele lor: (...) instructor Constantin Radu, Fisura nord-vestică din peretele nordic al Ucii Mari (Ludovic Lucuţa, Florin Stan, Horvath Atila). 
În luna septembrie o nouă şcoală de alpinism de vară şi-a deschis porţile la Peştera Ialomiţei, avînd două serii. Director a fost Ion Tache, iar printre instructori s-a numărat şi Florin Stan.
* * *
În 1953 a avut loc la cabana de la lacul Bîlea cea de a doua şi ultima şcoală de alpinism de iarnă organizată de secţia de turism a C.G.M. Au participat 38 de tineri absolvenţi ai şcolilor de vară. Instructor principal a fost Pompiliu Moise, instructori Aurel Irimia, Silvian Schiller, Nicolae Dobre, Gheorghe Udrea, Constantin Nemeş. Deşi organizatoric nu a fost la înălţimea şcolilor precedente, şi de aici s-au ridicat elemente de valoare printre care şi Florin Stan.
* * *
La primul campionat de alpinism pe echipe, „contra timp" al R.P.R., care a avut loc pe Turnul Seciului timp de trei zile în august 1953, a ocupat locul 7 în clasamentul general cu echipa Flamura Roşie din care au făcut parte alături de Ion Boitoru, Mihai Paican, Zoltan Bratya şi Gheorghe Andreica.
* * *
1955 (..) a avut loc parcurgerea crestei masivului Făgăraşului de la Porceşti la Plaiul Foii. Au participat un număr de zece echipe, avînd plecarea la următoarele date: (...)  luni 21 martie au luat startul alpiniştii asociaţiei Flamura Roşie: Ion Boitoru, Florin Stan, P. Holitzer.
* * *
A mai fost organizat şi un campionat intern al asociaţiilor. Cupa de iarnă, etapa I-a masculin, s-a disputat în Piatra Craiului între 16-22 februarie 1956 pe parcursul a 50 de kilometri. Rezultatul a fost următorul: 1. Flamura Roşie (Florin Stan, Ion Boitoru, P. Rădulescu şi Iosif Schneider).
* * *
Carpaţii Meridionali au fost parcurşi în lunile februarie-martie 1957 de trei echipe: (...) o echipă C.C.S. (Tudor Florian, Ion Mihai, Gheorghe Atanasiu, Ion Chiciorea, Gheorghe Cristea şi Florin Stan). Fisura Albastră din peretele Văii Albe-Bucegi a cunoscut o mare afluenţă în toamna 1957, fiind „vizitată" de trei echipe: (...) Flamura Roşie (Pompiliu Rădulescu şi Florin Stan).
* * *
La jumătatea campionatului republican din 1957, la masculin rezultatele erau: 1. Flamura Rosie (Pompiliu Radulescu şi Florin Stan); 2 Vointa; 3 C.C.A; 4 Dinamo.
* * *
Campionatul oraşului Bucureşti. Comisia de alpinism de pe lîngă Comitetul orăşenesc de cultură fizică şi sport al oraşului Bucureşti a organizat alpiniada de vară - 1957, la care au participat 40 de alpinişti din asociaţiile: (...) Flamura Roşie: Florin Stan şi Pompiliu Rădulescu, (...)
* * *
1958 Ascensiuni. Seria ascensiunilor de antrenament si pentru împlinirea de norme necesare la clasificare a continuat si în 1958. Din multitudinea lor, mentionam cîteva. (...) Traseul Fisura Rasucita a fost urcat de echipa I.T.B. (Florin Stan, Ion Baltes si Ion Mihai).
* * * 
Premiere: Anul 1958 a adus alpinismului noi premiere în masivii: (...) Cheile Bicazului: septembrie (...) traseul Fisura Diagonala din Surduc (Ion Mihai, Florin Stan).
* * *
Concursuri, campionate si alpiniade. O data cu înfiintarea U.C.F.S., constituirea federatiilor si a Asociatiei Turismul Popular, alpinismul nu a mai figurat în Calendarul competitional al noului for, (U.C.F.S.), competitiile alpine urmînd sa fie organizate de noua asociatie, în curs de constituire. Prima etapa a concursurilor a avut loc în luna septembrie 1958 în Bucegi, pe traseele Eftimie Croitoru, Lespezi si Fisura Suspendata. Au realizat cîte 560 de puncte echipele: (...) cîte 555 puncte — Steaua Rosie-Sibiu (Hono Breit) si Progresul (Ion Baltes, Florin Stan).
* * *
În februarie 1959 a avut loc în masivul Retezat etapa a doua, de iarna, a alpiniadei. S-au prezentat la start doar sapte formatii (Dinamo, Vointa, I.T.B., C.C.A., Tor-pedo, Metalul si Caraimanul-Busteni) din care doar primele trei au terminat întrecerea. Dinamo, avînd cea mai frumoasa comportare, a ocupat locul I, cu 1583 puncte (...) iar pe locul 3 I.T.B. cu 390 puncte (Ion Mihai, Florin Stan si Ion Baltes). 


Surse informaţii
Pe crestele Carpaţilor - Niculae Baticu, Radu Ţiteica, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1984
Poză: Fb Florin Stan - https://www.facebook.com/florin.stan.1690


Premiere/Trasee deschise

Nr.    Traseu    Grad    Lungime    Frumusețe    Tip    Perete    
1.Fisura din Peretele Găvanului Mare (Traseul Central) Descriere Poză Coordonate5A3 LC0     Traseu clasicPeretele Brânei
2.Fisura Răsucită Traseu medaliat Fantastic Descriere Topo Poză Cu video Coordonate English translation4B, 6a (5c, A0)4 LC4,6     Traseu clasicŢancul Mic
3.Flamura Roşie Descriere Topo Poză Coordonate3B, 6a (5b, A0)2 LC3     Traseu clasicŢancul Mic
4.Veveriţa Descriere Topo Poză Coordonate3B, 6c/6c+2 LC0     Traseu clasicŢancul Mic
5.Fisura Întreruptă (Muchia Ţancului Ascuţit) Fantastic Descriere Topo Poză Coordonate4A, 5b (4c/4c+, A0)2 LC5     Traseu clasicŢancul Ascuţit
6.Traseul Balcoanelor Traseu medaliat Fantastic Descriere Topo Poză Cu video Coordonate5A, 6b (6a, A0)4 LC4,333333     Traseu clasicPeretele Coştilei
7.Surplombelor Topo Poză5A0     Traseu clasicColţul Strungii
8.Fisura Margaretelor Fantastic Descriere Topo Poză Coordonate3B, 6c (5c, A1)2 LC5     Traseu clasicPeretele din Vâlcelul lui Theodoru (Vâlcelul Ascuns)
9.Hornul Liliecilor Poză Coordonate3A2 LC0     Traseu clasicPeretele din Vâlcelul lui Theodoru (Vâlcelul Ascuns)
10.Traseul Victoriei Fantastic Descriere Topo Poză Coordonate4B, (5b+, A0)3 LC4     Traseu clasicPeretele din Vâlcelul lui Theodoru (Vâlcelul Ascuns)
11.Fisura Nord-Vestică0     Traseu clasicPeretele Ucei

Traseu clasic
Traseu clasic
Traseu clasic
Traseu clasic

Fisura Întreruptă (Muchia Ţancului Ascuţit) 4A, 5b (4c/4c+, A0)

Un traseu foarte frumos recomandat începătorilor.

1956
Traseu clasic
Traseu clasic

Fisura Margaretelor 3B, 6c (5c, A1)

Un traseu superb, stâncă impecabilă, asigurări bune, dar distanţate.

25.10.1956
Traseu clasic

Traseul Balcoanelor 5A, 6b (6a, A0)

Traseul Balcoanelor este unul dintre cele mai populare și bine asigurate trasee din Peretele Coștilei. 4 lungimi de coardă cu priveliște superbă asupra abruptului Coștilei.

1957
Traseu clasic
Traseu clasic

Fisura din Peretele Găvanului Mare (Traseul Central) 5A

Traseul Central urcă peretele vertical situat deasupra Brâului Mare al Coştilei, în continuarea uriaşului povârniş al Găvanului Mare (în dreapta Blidului Uriaşilor).

09.09.1957

Poze


alt

Vezi video-uri cu alpinistul
Ultimele trasee deschise de Florin Stan parcurse